Kültür Sanat

Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu bitti

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Koçin, "Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor". dedi.

Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu bitti
04-11-2017 20:32

İSTANBUL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin, bu tarz sempozyumların gelenek haline gelmesini ümit ettiğini belirterek, "Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor, sağlıklı bir tarihin oluşabilmesi için bu belgelere, bu sempozyumlara ihtiyacımız vardır." dedi.

'Mehmed Reşad gölgede kalıyor' 'Osmanlı'yı anmak ancak iftihar vesilesi olabilir'

TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı (Milli Saraylar) tarafından, 2-4 Kasım tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" sona erdi.

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin, sempozyumla ilgili yaptığı açıklamada, geçen sene Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili sempozyum düzenlediklerini hatırlatarak, "TBMM bunu bir gelenek olarak sürdürecek diye ümit ediyorum. Meclis Başkanımız İsmail Kahraman Bey'in himayelerinde 2016'da Sultan Abdülhamid ile ilgili bir sempozyum yapıldı, bunun devamı olarak bu sene Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu düzenlendi." dedi.

Dünyanın pek çok ülkesinde bilim insanlarının katıldığı, keyifli geçen sempozyumlar olduğunu belirten Koçin, şöyle konuştu:

"Bu sempozyumların amacı, tarihimizi bilmek, öğrenmek, ondan dersler almak, tarihimizin saklı tuttuğu olayları genç ve ondan sonraki nesillere aktarmak. Çünkü tarihini bilmeyen insanların sağlıklı bir yürüyüş yapmaları mümkün değil. Sağlıklı, güvenli bir geleceğe yürüyeceksek mazimizi çok iyi bilmemiz gerekir. Son derece faydalı oldu çünkü hem katılımcılar hem gelen insanlar çok keyif aldıklarını ve yeni bilgiler edindiklerini söylüyorlar. Bizler de diğer insanların Türkiye ve Osmanlı tarihine nasıl baktıklarını görüyoruz. Osmanlının hakim olduğu haritada şu an 52 civarında devlet kurulmuş. Şimdi biz bunların çoğunu bilmiyoruz. Tarihçi, edebiyatçı, siyaset bilimci olarak bilsek de çocuklarımız bilmiyor. En azından bu tarz çalışmalarla gençlerimiz yeniden bir öz güven sahibi oluyorlar."

Koçin, Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili sempozyumun kitaplaştırılıp TBMM tarafından dağıtıldığını, tarih araştırmacıları için büyük kaynak oluşturduğunu vurgulayarak, Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu'nun tebliğlerinin de aynı şekilde kitaplaştırılacağını söyledi.

Sempozyumlarda sunulan tebliğlerin ciddi kaynaklar olduğunu vurgulayan Koçin, şunları kaydetti:

"Hakikaten Sultan Abdülhamid 33 yıl, Osmanlı'nın en sıkıntılı döneminde padişahlık yapmış ve Osmanlı'nın dağılmasını engellemiş bir padişah. O dönemle ilgili bilgilerimiz çok sağlıklı değil. Sultan 5. Mehmed Reşad dönemi çok sıkıntılı bir dönem. Osmanlı'nın dağılmaya yüz tuttuğu bir dönem, bu dönemle ilgili derli toplu bir kaynak arasak kolay bulamayabiliriz. Bu dönemle ilgili elimizdekiler çok dağınıktır. Nereden bakarsanız 9 yıl padişahlık yapmıştır Sultan Mehmed Reşad, bu çok önemli bir dönem. Bu dönemde Trablusgarp, Osmanlı'dan ayrılmış, Balkan Savaşları başlamıştır, Cihan Savaşı başlamıştır, bundan sonra da Osmanlı Devleti yıkılıp dağılmıştır. Bu sempozyumlarla o dönemi anlatan belgeler tespit edilmiş oluyor. Yeni nesillere aktarma şansı bulunuyor. İnanıyorum ki bu çalışmalar devam edecektir. Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor, sağlıklı bir tarihin oluşabilmesi için bu belgelere, bu sempozyumlara ihtiyacımız vardır."

Muhabir: Emin İleri

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER