Genel

Sudan'da bakanların çoğu ve valilerin tamamı değiştirildi

Sudan'da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 6 bakanlık dışında tüm kabineyi değiştirdi, tüm valiliklere ordudan isimleri atadı.

Sudan'da bakanların çoğu ve valilerin tamamı değiştirildi
23-02-2019 19:49

HARTUM (AA) - Sudan CumhurbaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir, 18 eyaletin başına ordudan isimleri atarken bakanların çoÄŸunu deÄŸiÅŸtirdi.

CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesine göre, eyaletlerin başına ordudan isimler atandı, savunma, dışiÅŸleri ve adalet gibi 6 bakanlık dışında tüm kabine yenilendi. Bazı bakan yardımcılıkları ve genel sekreterlik makamlarına da yeni isimler getirildi.

Buna göre, CumhurbaÅŸkanlığı Bakanı Fadl Abdullah Fadl, Federal Yönetim Bakanı Hamid Mümtaz, Bakanlar Kurulu Bakanı Ahmed Saad Ömer, Savunma Bakanı Avad bin Avf, DışiÅŸleri Bakanı Dirdiri Muhammed Ahmed ve Adalet Bakanı Muhammed Ahmed Salim yerlerini korudu. Kabinenin diÄŸer üyeleri, deÄŸiÅŸen bazı bakan yardımcıları ve genel sekreterlerin isimleri belirtilmedi.

Bu arada, 18 eyalete atanan valiler ise ÅŸöyle:

“BaÅŸkent Hartum’a HaÅŸim Osman Hüseyin, Cezira’ya Ali Muhammed Salim, Nil Nehri’ne Tayyib el-Misbah, Kesele’ye Muhammed Ali Karinat, Kuzey Kurdufan’a Merda Sıddık, Kızıldeniz’e Mustafa Muhammed Nur, Beyaz Nil’e Ahmed Hamid Behit, Sennar’a Ä°sa Abdullah, Mavi Nil’e Yahya Muhammed Hayr, Kuzey’e HaÅŸim Abdulmuttalib, Kuzey Darfur’a Naim Hadar Mursal, Güney Darfur’a Ahmed Ali Ebu Åženeb, Güney Kurdufan’a Muhammed Ancer, Orta Darfur’a Halid Nur Daim, Batı Kurdufan’a Dahruzzaman Ömer, Kadarif’e Mübarek Åžemet, Batı Darfur’a Mihleb Hasan Ahmed, DoÄŸu Darfur’a Süleyman Muhtar.”

Sudan CumhurbaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir, dün, baÅŸkent Hartum’da yaptığı konuÅŸmada, ulusal uzlaşı hükümetinin ve 18 eyaletteki yerel hükümetlerin feshedildiÄŸini, ülkede bir yıl süreyle OHAL ilan edildiÄŸini söylemiÅŸti.

BeÅŸir, 2020’de yeniden seçilmesinin önünü açan anayasa deÄŸiÅŸiklilerini ise iptal etmiÅŸti. BeÅŸir’in kararları, 19 Aralık’tan bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerin ardından geldi.

1989'da tuÄŸgeneral rütbesiyle görev yaptığı Sudan ordusunun kansız bir darbeyle hükümeti devirmesinin ardından 16 Ekim 1993’te kendini cumhurbaÅŸkanı olarak atayan BeÅŸir, 1996, 2001, 2010 ve 2015’teki cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinden zaferle ayrılmıştı.

Aralık ayında mecliste 33 partinin teklifiyle yapılan anasa deÄŸiÅŸikliÄŸi oylamasında BeÅŸir’in 2020 seçimlerinde 5. kez aday olmasının yolu açılmıştı.

Hartum yönetimi, 2003'te patlak veren Darfur Krizi ve 2011'de Güney Sudan'ın ayrılması sonrası karşı karşıya kaldığı ekonomik krizle baÅŸ etmeye çalışıyor.

Sudan’da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısı ve parlamentonun BeÅŸir’in yeniden adaylığı için anayasayı deÄŸiÅŸtirmesi 2 ayı geride bırakan protestoların baÅŸlamasına neden olmuÅŸtu.

Gösterilerde ÅŸu ana kadar hükümete göre 32, Uluslararası Af Örgütüne göre 51 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER