Dünya

Sudan ordusu, başkent Hartum'a yönelik büyük operasyon başlattı

Sudan ordusunun, 17 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) kontrolündeki başkent Hartum'a yönelik büyük operasyon başlattığı bildirildi.

Sudan ordusu, başkent Hartum'a yönelik büyük operasyon başlattı
26-09-2024 16:02
Port Sudan

Görgü tanıklarına göre ordu, başkent Hartum'un merkezi ve kuzeydeki Bahri bölgesinde karadan ve havadan büyük bir operasyon düzenliyor.

Savaş uçakları ve top kullanan ordu güçleri, Bahri'deki Kadaru ve Halfaya mahallelerinde konuşlandırıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ordu mensubu askerlerin, başkentteki Umdurman ve Hartum'un merkezini birbirine bağlayan Beyaz Nil Köprüsü'nü geçmesi yer alıyor.

Kayıtlarda ordunun, savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana HDK'nin kontrolü altındaki Hartum'un merkezine konuşlandığı bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre ordu, Hartum merkezine ve Bahri'ye yönelik HDK'ye karşı büyük bir kara ve hava operasyonu başlattı.

Ordunun "milislere (HDK) can ve teçhizat açısından ağır kayıplar verdirdiği" öne sürüldü.

Sudan'daki iç savaş

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 17 aydan fazla süredir sürüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi ise yerinden oldu ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER