Gündem

Stoltenberg'den milletvekillerine 15 Temmuz övgüsü

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "15 Temmuz darbe girişimi gecesi milletvekilleri mecliste demokratik kurumlarını savundular. Bunun bende çok kalıcı bir etkisi oldu. Onları cesaretlerinden dolayı kutluyorum" dedi. - Anadolu Ajansı

Stoltenberg'den milletvekillerine 15 Temmuz övgüsü
21-11-2016 16:47

İSTANBUL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulunda, önemli bir siyasi kurum olan Parlamenterler Asamblesinde parlamenterlerin ulusal parlamentolarını temsil ettiğini söyledi.

Parlamentoların kimin NATO'ya üye olacağına karar veren merciler olduğuna işaret eden Stoltenberg, parlamenterlere şu çağrıda bulundu:

"Şu anda NATO'nun genişlemesi sürecindeyiz. Karadağ'ın aramıza katılması söz konusu ve katılım anlaşması imzalanmış durumda. Geriye kalan, bu anlaşmanın onaylanması. Pek çok devlet halihazırda Karadağ'ın katılım anlaşmasını onayladı ama tüm 28 üye parlamentomuzda bunun yapılması gerekiyor. Henüz Karadağ'ın katılım anlaşmasını onaylamamış, meclisten geçirmemiş olan parlamentolarımıza bunu yapabilmeleri için bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ülkenize geri dönüp, parlamentonuza gittiğinizde mümkün olan en kısa süre içerisinde bu anlaşmanın onaylanmasını sağlayın lütfen. Gelecek sene bir zirvemiz olacak. Gelecek seneki zirveye kadar bu anlaşmanın tüm parlamentolarda onaylanması çok önemli. Böylece Karadağ'ı da bir üye olarak bu zirvede aramızda görmemiz mümkün olsun 2017'de."

"Demokrasi, bireysel özgürlükler, hukukun üstünlüğü NATO'nun temel değerleri"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 Temmuz darbe girişimine değinirken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Darbe girişiminin 4 ay sonrasında, çok kısa bir süre sonra Türkiye'de toplandık. Bu hepimize şunu hatırlatmalı, demokrasi ve özgürlükler hafife alınmamalı, kıymeti bilinmeli, mutlaka savunulmalı. Eylül ayında TBMM'yi ziyaret ettim, tankların ve F16'ların bombaladığı meclis binasına gittim. Oradaki hasarı, zararı bizzat gördüm. Milletvekilleriyle, siyasi parti temsilcileriyle görüştüm. O gece, darbe girişimi gecesi hepsi meclise gittiler ve bir arada demokratik kurumlarını savunmak için dayanışma gösterdiler. Bunun bende çok kalıcı bir etkisi oldu. Bugün onları hem cesaretlerinden hem de demokrasiye bağlılıklarından dolayı tebrik etmek, kutlamak istiyorum. Demokrasi, bireysel özgürlükler, hukukun üstünlüğü NATO'nun temel değerleridir."

"Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile iş birliğini önemsiyoruz"

Hollandalı milletvekili Han te Broeke de 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkının gösterdiği tepkiye değindi.

HDP'li bazı milletvekillerinin tutuklandığını belirten Broeke, "çok sayıda gazetecinin işsiz olduğunu, insanların işten atıldığını, cezaevlerine konulduğunu" ifade ederek, Stoltenberg'e bu konuda neler düşündüklerini sordu.

Stoltenberg ise, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin çok ağır olduğunu, kendisinin de TBMM'ye yaptığı ziyarette bombalamanın sonrasındaki izlerini gördüğünü ifade ederek, Türkiye'nin darbe girişiminde bulunanları yargılama yetkisi olduğunu ancak bunun hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi.

Ziyaretinde, Türk yetkililerin Avrupa Konseyi'yle de yakın iş birliği kuracaklarını söylediğini dile getiren Stoltenberg, Avrupa Konseyi ve Türkiye arasındaki iş birliğini desteklediğini, hukukun üstünlüğü ve bireysel özgürlüklere önemsediğini, Türkiye'nin de Avrupa Konseyi ile bu yöndeki iş birliğinin önemli olduğunu söyledi.

Osman Bak

NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak da Hollandalı parlamenterin tutuklu milletvekillerine ilişkin değerlendirmesine ilişkin açıklama yapmak istediğini söyledi.

Bak, milletvekillerinin görevinin Meclis'te kanun yapmak ve halka hizmet etmek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Milletvekilinin görevi teröristlere yardım etmek, terör örgütünün propagandasını yapmak değildir. Onlara silah taşımak değildir. Hiçbir parlamenter kanunun üzerinde değildir. Yapılanların hepsi anayasa ve hukuk çerçevesinde yapılmaktadır. Hiçbir parlamenter kendi ülkesinde 'Biz bu kanunları tanımıyoruz, savcıya ifade vermeyiz' diyemez. Eğer bunlar sizin ülkenizde gerçekleşse bu milletvekilleri için neler değerlendirirsiniz? Sizin ülkenizde, insanlarınızı öldüren teröristlerin cenazesine bir milletvekili gittiği zaman ne yaparsınız? Hiç kimse ülkenin kanunları üzerinde değildir. Bunların dosyalarını iyi bilmek lazım. Neyle suçlandıklarını bilmek lazım."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ifade vermeye gittiğini dile getiren Bak, HDP'li vekillerin kanunlar çerçevesinde yargılanacağını dile getirdi.

Bak, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapılan bütün işlemlerin kanun çerçevesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER