Teknoloji

Sporcuların performans analizi İTÜ'de üretilen akıllı tişörtlerle yapılacak

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) 2 yıldır yürütülen çalışmaların sonucunda sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini kumaşın dokusundaki sensörler sayesinde algılayıp akıllı cihazlara anlık ileten akıllı tişört üretildi.

Sporcuların performans analizi İTÜ'de üretilen akıllı tişörtlerle yapılacak
04-11-2024 16:03
İstanbul

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri sistemin kalp atışlarını ve vücut hareketlerini tek tişörtte toplama amacını taşıdığını söyledi.

Kalp atışlarını ölçmek için geleneksel tekstilin yanı sıra elektriksel iletkenliğe sahip iplikler kullandıklarını dile getiren Atalay, bunların görünüm ve dokunuş açısından normal tekstil ürünlerinden hiçbir farkı olmadığını, diğer tekstil iplikleri gibi yıkanabildiğini ve ürün haline geldikten sonra normal tekstil özelliklerini koruduğunu anlattı.

Doç. Dr. Atalay, elektrokardiyografi (EKG) uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığını, bu yöntemle vücuttaki elektriksel aktivitenin ölçüldüğünü, normalde jel elektrotlarla gerçekleştirildiğini aktararak, "Geliştirdiğimiz tekstil yapılarının iletkenlik özelliği sayesinde belirli bölgelerden kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek kalp atışlarını kaydediyoruz. Bu verileri de akıllı cihazlara gönderiyoruz." dedi.

Çalışmada konfor özelliklerini artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Atalay, projeyle sadece elektriksel sinyallerin alınması ve kalp atışlarının ölçülmesinin amaçlanmadığını, aynı zamanda kullanıcının rahatlığının da göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan İnce ise projede amaçlarının hem kalp atışları hem de kişinin vücut duruşuyla (postürüyle) ilintili bilgilerin gerçek zamanlı olarak toplanabilmesi olduğunu dile getirdi.

Vücut hareketlerine bağlı oluşan sıra dışı duruşların düzeltilmesi için akıllı tişörtün geri bildirimde bulunduğuna dikkati çeken İnce, anomalilerin tespiti için özellikle sırt ve omuz bölgelerine sensörler yerleştirdiklerini belirtti.

Bluetooth teknolojisiyle haberleşme

Doç. Dr. İnce, sensörlerin esneme özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu sensörler tekstil yapısının değişen kapasitans değerlerine karşılık gelen elektrik sinyallerini topluyor ve iletken iplikler vasıtasıyla mikro denetleyiciye iletiyor. Mikrodenetleyici de cep telefonuyla veya herhangi bir bilgisayarla, bluetooth teknolojisi vasıtasıyla haberleşme yapıyor. Bu sayede vücuttan toplanan tüm veriler internet üzerinden gerçek zamanlı olarak sunucularda işlenebilir hale geliyor. Sporcuların performansının izlenmesinde özellikle duruşlarının takip edilmesi ve yorumlanması çok değerli. Geliştirdiğimiz tişörtler sporcuların performans analizinde kullanılacak."

İTÜ Yumuşak Sensörler Laboratuvarı Araştırmacısı Dr. Münire Sibel Çetin de sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini algılayan akıllı tişört ürettiklerini ifade etti.

Akıllı tişört projesine 2 yıl önce başladıklarına işaret eden Çetin, üretiminde tamamen örme teknolojisini kullandıkları tişörtün üzerinde iletken iplikler olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER