Sağlık

'Spor yapanlar izolasyondan elan az etkileniyor'

Ege ve Kars Kafkas üniversitelerinden bilgelik insanlarının icra ettiği çalışmada, yalıtım sürecindeki hevesli sporcularda, spor yapmayan insanlara gereğince depresyon, anksiyete, makam travmatik ruhsal gerilim bozukluğuna şimdi az rastlandığı belirleme edildi.

'Spor yapanlar izolasyondan elan az etkileniyor'
08-01-2021 17:56
İzmir

Ege ve Kars Kafkas üniversitelerindeki bilgi insanları, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sporcularda depresyon, anksiyete ve makam travmatik ruhsal gerilim bozukluğu belirtilerine hâlâ az rastlandığını belirleme etti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Şenışık, Dr. Ogün Köyağasıoğlu, Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Tunç ile Yeni Malatyaspor Kulübü Doktoru Nevzad Denerel'in, "Kovid-19 pandemisinde izolasyonun sporcuların mental sağlığı üstündeki etkisi" mevzulu çalışması, arsıulusal saygınlığa eş "The Phsyician and Sportsmedicine" dergisinde yayımlandı.

Çalışmada, 199'u eş iktisap etmek neredeyse toplanmış 571 bireyin evindeki izolasyonu sonrası depresyon, anksiyete ve makam travmatik belirtileri araştırıldı.

Tüm iştirakçilerin 18-38 gözyaşı grubu ortada bulunduğu çalışmaya, 295'i kol sporlarıyla ilgilenen toplanmış 392 hevesli sportmen katıldı.

Sporun tesiri tecrit devrinde de bitmeme etti

Depresyon, anksiyete ruhsal gerilim ölçeğinin kullanıldığı araştırı sonucunda, semptomlar sportmen olmayanlarda hâlâ faziletkâr bulundu.

Erkek kol sporcularındaki makam travmatik ruhsal gerilim bozukluğu ise eş kol sporlarındaki sporcular ile sportmen sıfır katılımcılardan hâlâ bağan çıktı.

Araştırma sonucunda, fiziki etkinlik kuru ile mental keyif semptomları ortada menfi alışveriş olduğu, pandemi öncesindeki fiziki aktivitenin müspet etkilerinin tecrit devrinde de sürdüğü belirleme edildi.

Ayrıca, sporcuların mental keyif durumunun sportmen sıfır arama grubuna gereğince hâlâ dobra seyrettiği belirtildi.

Bu son da tecrit sürecine derece derneşik spor yapanların zihnî yerine izolasyondan hâlâ az etkilendiğini, sporun müspet etkilerinin içtimai iletişimin azaldığı derinlemesine süreçte de sürdüğünü kanıtladı.

Sporculara tesiri "yok" değil

Voleybol, hentbol, basketbol, ayak topu kabil kol sporları, atletizm, tenis, triatlon, badminton kabil ferdî spor dallarında hevesli bulunan iştirakçilerin ehemmiyetli kısmı gene de Kovid-19 sürecinden menfi etkilendiği beyanında bulundu.

Sporcuların yüzdelik 46'sı mental yerine etkilendiğini, yüzdelik 40'ı da fiziki yerine "evde kalmanın" çirkin neticelerini yaşadıklarını aktardı.

Araştırmanın katılımcılarından yüzdelik 71'i, Kovid-19 salgınından sonraları baştan spor aktivitelerine geri geldiklerinde performanslarının düşmesinden korktuğunu açıkladı.

Çalışmaları sürüyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Şenışık, araştırı kararında sporcuların depresyon, anksiyete ve makam travmatik ruhsal gerilim bozukluğu düzeyinin, spor yapmayanlar derece faziletkâr çıkmasa da gene de pandemiden etkilendiklerinin gözlendiğini belirtti.

Özellikle kol sporcularında belirtilerin hâlâ faziletkâr olduğuna ayraç fail Şenışık, bunun da pandemi önceleri kol sporcuları arasındaki iletişimin hâlâ çelimli olmasından kaynaklandığını aktardı.

Seçkin Şenışık, sonuçların hatırlı birlikte arsıulusal dergide yayımlanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, mevzuyla ilişik 2 ayrı düzentileme hâlâ yürüttüklerini ve çelimsiz müddette dünkü makalelerini bilgi dünyası ile paylaşacaklarını tabir etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER