Ekonomi

SPK, borsa faaliyetlerine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti

SPK'nın "Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmelik"inde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SPK, borsa faaliyetlerine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti
03-04-2019 14:52

Ä°STANBUL (AA) - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa faaliyetlerine iliÅŸkin usul ve esasları düzenlediÄŸi yönetmelikte yer alan "Borsada iÅŸlem yapma yetkisi", "Ä°ÅŸlem yapma yetkisi verilenlerin temsili", "Ä°ÅŸlem yapma yetkisinden feragat" ve "Ä°ÅŸlem görmenin geçici olarak durdurulması" bölümlerinde yaptığı deÄŸiÅŸiklikle, ilgili maddelerdeki karar yetkileri, yönetim kurulundan genel müdüre geçti.

SPK'nın "Borsa Ä°stanbul AÅž Borsacılık Faaliyetlerine Ä°liÅŸkin Esaslar Yönetmelik"inde yapılan deÄŸiÅŸiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

Buna göre, yönetmeliÄŸin borsada iÅŸlem yapma yetkisine dair usul ve esasların düzenlendiÄŸi bazı maddelerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi. DeÄŸiÅŸiklikler kapsamında, daha önce yönetim kurulunda bulunan yıllık üyelik aidatlarının iade edilip edilmeyeceÄŸine dair karar, ek süre verme ve inceleme yaptırma konularındaki yetki genel müdüre verildi.

Düzenlenen maddelere göre, giriÅŸ aidatı ve faaliyet aidatları iade edilemeyecek. Yıllık üyelik aidatlarının kıstelyevm usulü ile iade edilip edilmeyeceÄŸine, yönetim kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde genel müdür karar verecek.

Yönetmelikteki yükümlülüklerin tamamını belirtilen sürede yerine getirmeyenlerin baÅŸvuruları iÅŸlemden kaldırılacak. Genel müdür 1 ayı aÅŸmamak ÅŸartıyla ek süre verebilecek. BaÅŸvuru sürecinin yeniden baÅŸlamasına da genel müdür karar verecek.

Herhangi bir piyasa, pazar, platform veya sistemde iÅŸlem yapma yetkisi verilmiÅŸ olanlar, sonradan diÄŸer piyasa, pazar, platform veya sistemde faaliyette bulunacakları veya iÅŸlem yapma yetkileri geçici olarak durdurulanlar yeniden faaliyete geçecekleri zaman yönetim kurulu tarafından belirlenen ÅŸartların yerine getirildiÄŸini gösteren belgelerin ekli olduÄŸu bir dilekçe ile borsaya baÅŸvuracak. Bu baÅŸvurular için de genel müdür, ilgili nezdinde inceleme yaptırabilecek.

Ä°ÅŸlem yapma yetkisi verilenlerin temsili

Yönetmelikte yapılan deÄŸiÅŸiklik ile iÅŸlem yapma yetkisi verilenlerin temsiline dair maddeler de düzenlendi. Düzenlenen maddelerde daha önce "yönetim kurulu" olarak yer alan ifadeler, "genel müdür" olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Böylece ilgili madde yönetmelikte ÅŸu ÅŸekilde yer aldı:

"Ä°ÅŸlem yapma yetkisi verilenler, ÅŸekli ve ÅŸartları borsa tarafından belirlenen temsil belgelerini düzenleyerek kendilerini temsil edecek temsilcileri borsaya bildirirler. Temsilcilerde aranacak ÅŸartlar ve nitelikler ile bunların durumlarında meydana gelen deÄŸiÅŸikliklerin bildirilme esasları genel müdür tarafından belirlenir. Genel Müdür tarafından, bu hususlara iliÅŸkin olarak her bir piyasa, pazar, platform ve sistem için ayrı usul ve esaslar belirlenebilir."

Ä°ÅŸlem yapma yetkisinden feragat

Yönetmelikte yapılan deÄŸiÅŸiklik ile iÅŸlem yapma yetkisinden feragat etmek isteyenler bölümünde de düzenlemeye gidilerek, buradaki karara baÄŸlama yetkisi yönetim kurulundan genel müdüre devredildi.

Böylece yeni madde yönetmelikte, "Ä°ÅŸlem yapma yetkisinden feragat etmek isteyenler durumu yazılı olarak borsaya bildirirler. Ä°ÅŸlem yapma yetkisinden feragat amacıyla yapılan baÅŸvurular genel müdür tarafından karara baÄŸlanır. Feragat talebinin kabulüne iliÅŸkin kararlar kurula bildirilir." ÅŸeklinde yer aldı.

Ä°ÅŸlem görmenin geçici olarak durdurulması

YönetmeliÄŸin, iÅŸlem görmenin geçici olarak durdurulması bölümünde yapılan düzenlemeyle, "Genel müdür, bir yatırım aracına iliÅŸkin borsa iÅŸlemlerini en fazla beÅŸ iÅŸlem günü için durdurabilir. BeÅŸ iÅŸlem gününü aÅŸan süreler için yönetim kurulu kararı gereklidir." ÅŸeklindeki madde, "Genel müdür, bir yatırım aracına iliÅŸkin borsa iÅŸlemlerini en fazla bir ay için durdurabilir. Bir ayı aÅŸan süreler için yönetim kurulu kararı gereklidir." olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Böylece genel müdürün bir yatırım aracına iliÅŸkin borsa iÅŸlemlerini durdurabileceÄŸi maksimum iÅŸlem süresi, 5 günden 1 aya çıkarıldı.

Muhabir: Belgin Yakışan


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER