Genel

Sözde "sıkıyönetim" komutanına ağırlaştırılmış müebbet istemi

Darbecilerin sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz'ın yargılandığı davada savcı, ağırlaştırılmış müebbet talebinde bulundu.

Sözde
15-12-2017 17:47

DÄ°YARBAKIR (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe giriÅŸimine iliÅŸkin soruÅŸturma kapsamında tutuklanan, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ä°brahim Yılmaz'ın yargılandığı davada mütalaasını sunan savcı, ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis talep etti.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruÅŸmaya, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen sanık Yılmaz tutuklu bulunduÄŸu Adana F Tipi Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumundan Ses ve Görüntü BiliÅŸim Sistemi (SEGBÄ°S) ile katıldı.

DuruÅŸmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, FETÖ/PDY'nin demokratik hukuk devleti özelliklerini ortadan kaldırmak amacıyla kurulmuÅŸ en geniÅŸ ve en büyük katılımlı silahlı terör örgütü olduÄŸunu bildirdi.

Mütalaada, tanık beyanları, HTS ve diÄŸer delil niteliÄŸindeki kayıtlara göre, tüm dosya kapsamında sanığın sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan "Harekat Yıldırım" öncelik dereceli gizli mesaj formunda sözde "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı" olarak görevlendirildiÄŸi anımsatıldı.

Sanık Yılmaz'ın kendisine o gece baÄŸlı olan birliklerle, baÄŸlı bulunduÄŸu Malatya 2. Ordu Komutanı olarak görev yapan Adem Huduti ile görüÅŸmelerinin tespit edildiÄŸine yer verilen mütalaada, Huduti'nin de sıkıyönetim direktifine göre 2. Ordu komutanı olarak görevine devam ettiÄŸi ve baÄŸlı olan birliklerin de FETÖ terör örgütü üyeliÄŸi ve darbeye teÅŸebbüs etme suçlarından yargılamalarının devam ettiÄŸi aktarıldı.

"Semih Terzi'nin Ankara'ya Diyarbakır üzerinden geçmesini engellememiÅŸtir"

Yılmaz'ın Diyarbakır'da dönemin Valisi Hüseyin Aksoy ile hızla iletiÅŸime geçmediÄŸi belirtilen mütalaada ÅŸunlar kaydedildi:

"Vali Aksoy ile telefon görüÅŸmesi yaptıklarında, öncesinde 22.45 sıralarında gelen sözde 'sıkıyönetim' direktifine iliÅŸkin mesajla ilgili bilgi vermemiÅŸtir. Tam aksine bu hareketliliÄŸin ne olduÄŸunu anlamaya çalıştığını belirterek, geçiÅŸtirmiÅŸtir. Sanığın konumu itibarıyla müdahale yetkisi olmasına raÄŸmen darbeci Semih Terzi'nin olay gecesi Ankara'ya Diyarbakır üzerinden geçmesini engellememiÅŸtir. Terzi ile yaptığı görüÅŸme sırasında sözde 'sıkıyönetim' direktifinden haberi olan sanığın Terzi'ye darbecilerle olup olmadığını sormadığı ve buna iliÅŸkin savunmalarının tutarsız olduÄŸu anlaşılmıştır. Diyarbakır Garnizon Komutanı olan sanık kolluk amirleri olan Ä°l Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet BaÅŸsavcısı ile hızlı bir ÅŸekilde doÄŸrudan temas kurmamıştır. Sanık, darbenin seyrine göre tavır takınıp, beklemede kalarak darbecilere destek olmuÅŸtur."

AğırlaÅŸtırılmış müebbet istemi

Yılmaz'ın darbe giriÅŸiminde müÅŸterek fail olarak sorumlu tutulduÄŸu ifade edilen mütalaada, sanığın Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi gereÄŸince "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Mütalaada, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirilen süre, atılı suçun katalog suçlardan olması, suçun iÅŸlendiÄŸine iliÅŸkin kuvvetli suç ÅŸüphesinin varlığını gösteren delillerin oluÅŸu, sanığın sözde "sıkıyönetim listesinde" yer alması ve tanık beyanları gerekçe gösterilerek, Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamı yönünde görüÅŸ iletildi.

Esasa iliÅŸkin savcının sunduÄŸu mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulunan Yılmaz, üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmedi.

Diyarbakır'da darbe giriÅŸimi gecesinde suç iÅŸlenmediÄŸini ileri süren Yılmaz, "Suç olmadığı halde benim hakkımda böyle bir mütalaa veriliyor. Çok merak ediyorum Ankara'daki hain darbecilere iliÅŸkin nasıl bir mütalaa hazırlanacak? Daha önce duruÅŸmada suçsuz olduÄŸuma dair bazı tanıklar dinlendi. Üzerime isnat edilen suçlamaları kabul etmiyor ve tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Tahliye talebini değerlendiren mahkeme, Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Ä°stenen ceza

Ä°ddianamede, dönemin 7. Kolordu Komutanı olarak görev yapan ve TSK'dan ihraç edilen Korgeneral Ä°brahim Yılmaz hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER