ANKARA - ECENUR ÇOLAK
Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Türk-Ermeni İlişkileri Uzmanı Kıdemli Analist Dr. Turgut Kerem Tuncel, Batı basınında "1915 olayları"na ilişkin yalnızca, tek taraflı Ermeni tezlerinin kullanılmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Çarpıtma olduğu çeşitli çalışmalarla kanıtlandığı halde söz konusu tezlerin Batı basınında görünür hale getirilmesinin çok büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Tuncel, "Batı'da Ermeni iddialarının dışında söz söyleyen herkes 'inkarcı', 'Türk hükümetinin adamı', 'Ermeni düşmanı' olmakla yaftalanıyor. Yani insanlar başka şeyler söylemeye belki cesaret edemiyor." dedi.
Tuncel, Batı basınının olayların bilimsel gerçekliği yerine toplumdaki genel eğilimlere uygun yayınlar yaptığına işaret ederek, "New York Times, Los Angeles Times, sonuçta bunlar ticari yayınlar para kazanması gereken. Bir yazarın yazısı ne kadar okunursa o yazar o kadar para kazanacak gazeteden. Dolayısıyla yazan kişiler de insanların okuyacağı şeyleri yazıyorlar." diye konuştu.
Batı'da "soykırım" anlatısı
Tuncel, Batı basınındaki tutumun yanlış bir algının yaygınlaşmasından kaynaklandığını anlatarak, şunları kaydetti:
"(Batı basınındaki yayınların nedeni) Birincisi, art niyet. Fakat herkesi de art niyetli olarak nitelendiremeyiz. Bundan daha önemlisi ise 'Ermeni soykırımı' anlatısının artık bir moda olması. 'Ermeni soykırımı' dediğiniz zaman ve Ermeni anlatısını kabul ettiğiniz zaman, siz sözde 'mazlum'u tutmuş oluyorsunuz. Böylelikle sözümona adaletsizliğe karşı mücadele etmiş ve 'zayıfın yanında' durmuş oluyorsunuz. Fakat siz Türk tarafının söylediklerini ön plana çıkarttığınız zaman, sözde 'suçlunun yanında yer alıyorsunuz'. Böyle yanlış bir algı var. Bu algı yazarların duruşlarını çok etkiliyor. Yani 'ucuz kahramanlık' da diyebiliriz buna."
dikGAZETE.com