Genel

Sosyal medyayı kontrol sıklığı ile okul başarısı arasında ilişki yok

"Lise öğrencilerinde gelişmeleri kaçırma korkusu sıklığı ve bunun akademik başarıya etkisi" üzerine yapılan araştırma sonucunda, sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusu ile akademik başarı arasında ilişki bulunmadığı belirlendi.

Sosyal medyayı kontrol sıklığı ile okul başarısı arasında ilişki yok
23-10-2019 14:50

ERASMUS EÄŸitim ve Sosyal Bilimlerde Uluslararası Akademik Çalışmalar Sempozyumu'nda sunulan çalışmada, lise öÄŸrencilerinde "geliÅŸmeleri kaçırma korkusu" sıklığı ve bunun "akademik baÅŸarıya etkisi", Bakırköy Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü izniyle Bakırköy Anadolu Lisesinde 19-26 Mart 2019'da 250 öÄŸrenciye anket uygulanarak araÅŸtırıldı.

AraÅŸtırmada katılımcılara, kiÅŸisel özelliklerinin yanında akıllı telefon ve sosyal medya kullanımına yönelik çoktan seçmeli olarak hazırlanan 12 soru soruldu.

AraÅŸtırmaya katılan öÄŸrencilerin yüzde 48,1'i 1-3, yüzde 39'u 4-6 yıldır akıllı telefon kullandığını belirtirken, katılımcıların yaklaşık dörtte biri günde 21-30 kez akıllı telefonlarını kontrol ettiÄŸini, yüzde 69,7'si uyanır uyanmaz, yüzde 86,7'si uyumadan önce akıllı telefonlarını kontrol ettiÄŸini dile getirdi.

Akıllı telefonlarını gece kapatanların oranı ise 19,1'de kaldı.

Katılımcıların yüzde 45,6'sı 1-3 yıldır sosyal medya hesabına sahip olduÄŸunu söyledi. 4-6 yıldır sosyal medya hesabı olduÄŸunu söyleyenlerin oranı 32,8 oldu. Katılımcıların yaklaşık 40'ının 2'den fazla sosyal medya hesabı bulunurken, yüzde 46,9'u sosyal medyada günde 1-3 saat, yüzde 29'u 4-6 saat zaman geçirdiÄŸini belirtti.

Ankete katılan öÄŸrencilerin genel not ortalaması 70,57 olarak kaydedildi.

AraÅŸtırmada, sosyal medyada geliÅŸmeleri kaçırma korkusu ile akademik baÅŸarı arasında iliÅŸki olmadığı gibi sosyal medyada geliÅŸmeleri kaçırma korkusunun akademik baÅŸarı üzerinde etkisinin bulunmadığı sonucu çıktı.

"Sosyal medya hesabı olmayan neredeyse yok"

Doç. Dr. Tüba Karahisar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "geliÅŸmeleri kaçırma korkusu"nun, sosyal medyaya bakılmadığı sürede "FotoÄŸraf paylaÅŸtım, beÄŸenildi mi? Gündemi kaçırıyor muyum? Åžu anda ne oluyor?" sorularıyla açıklanabileceÄŸini dile getirdi.

ÖÄŸrencilerin ders esnasında telefonla çok fazla meÅŸgul olmasından yola çıkarak, "GeliÅŸmeleri kaçırma korkusunun akademik baÅŸarıya etkisi var mı? ÖÄŸrencilerin dikkatlerini dağıtıyor mu? ÖÄŸrencilerin beynini ne kadar iÅŸgal ediyor?", "Akademik baÅŸarıyı etkiliyor mu?" sorularını soran bir araÅŸtırma yaptıklarını anlatan Karahisar, ÅŸu bilgileri verdi:

"Gündemi kaçırma korkusunun gençlerdeki etkisini araÅŸtırdık. AraÅŸtırmayı yaptığımız öÄŸrenciler arasında sosyal medya hesabı olmayan neredeyse yok. Bizim neslimizde tercih etmeyen çok fazla insan olabiliyor ama bu nesil kesinlikle yeni medya ekosistemine adapte olmuÅŸ. Yatmadan önce telefonu kontrol etmenin uykusuzluÄŸa neden olduÄŸunu gördük. 'Yatmadan önce son bir kez daha bakayım' dediÄŸi telefonla belki 1 saat daha uÄŸraÅŸabiliyor. Bu da sabah uyanmayı zorlaÅŸtırıyor. Sabah uyandığında da aynı ÅŸeyi yapıyor, 'Gece ne olmuÅŸtu, benim uyuduÄŸum zaman sürecinde neler oldu?' diye bakıyor. Elimizde kıyaslayabileceÄŸimiz tek veri not ortalamasıydı. Ortalamalarıyla kıyasladığımızda çarpıcı bir ÅŸekilde akademik baÅŸarıyı etkilediÄŸi sonucuna varamadık. Ancak öÄŸrencilerin sabah akÅŸam meÅŸgul olduÄŸu, dikkatini dağıttığı ve konsantrasyonunu bozduÄŸu bir gerçek."

"Farklı bir çözüm bulmalıyız"

Tüba Karahisar, araÅŸtırmanın farklı alan liselerinde yapılarak geniÅŸletilebileceÄŸine ve sonuçlarına bakılabileceÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Sosyal medya yine de öÄŸrencileri fazlasıyla meÅŸgul ediyor. Buna daha farklı bir çözüm bulmalıyız. 'Dersin daha interaktif geçmesini mi saÄŸlamamız gerekir? Görsellere daha fazla ağırlık vermemiz mi gerekir? EÄŸitimci olarak bunları sorgulamalıyız. Ä°nteraktif uygulamalar ve çeÅŸitli materyaller kullanarak eÄŸitimi daha farklı hale getirmeliyiz. Bir taraftan da her ÅŸeyin sosyal medyada olmadığını göstererek, öÄŸrencileri biraz kütüphaneye doÄŸru çekmeliyiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER