Medya

Sosyal medya bayramların maneviyatını zedeledi

Son yıllarda sosyal medya bayramların maneviyatını manevi yükü yoğun olan günleri ne yazık ki sekteye uğrattı.

Sosyal medya bayramların maneviyatını zedeledi
10-09-2016 21:37

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, son yıllarda bayram kutlamalarının sosyal medyadan yapılmasına ilişkin olarak, “İnternet teknolojisi, sosyal paylaşım ağları, mobil uygulamalar iletişim akışını hızlandırmakla birlikte Ramazan, Kurban Bayramları gibi manevi yükü yoğun olan günleri ne yazık ki sekteye uğrattı” dedi.

-Yüz yüze iletişim yerini sosyal medyaya bıraktı

Yüz yüze olan ilişkilerin yerini sosyal medyada kurulan ilişkilerin aldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kırık, “Cuma gününden başlayan dokuz günlük tatil ise turizmi canlandırırken, bireylere son bir kez uzun süreli tatil imkânı sağladı. Ancak; yaklaşan Kurban Bayramı’nda da bizleri bekleyen en büyük sorun ise yine akrabalarımızla, dostlarımızla, sevdiklerimizle bir araya gelip yüz yüze iletişim kurmak yerine sosyal medyayı, mobil uygulamaları, akıllı telefonları yoğun bir şekilde kullanmamız olacak.” diye konuştu.

-Bayram tebrikleri teknolojiyle birlikte evrim geçirdi

Bayram tebriklerinin teknolojiyle beraber yeni hal aldığını anlatan sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kırık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmiş yıllarda yüz yüze gerçekleştirdiğimiz bayram tebriklerinin yerini öncelikle mektup ve telefon almıştır. Günümüzde ise gerek sosyal medya üzerinden, gerekse de akıllı telefonların, tabletlerin sunduğu uygulamalar aracılığıyla bayram kutlamaları gerçekleştirilmekte, yoğun bir şekilde toplu mesaj gönderimi sağlanmaktadır. Hatta SMS teknolojisi yerini toplu Whatsapp mesajlarına bırakmıştır. İletişim dilinde toplu mesajlar, bireye değer verilmediğini işaret ederken, kullanıcılar tarafından çok da olumlu karşılanmamaktadır. İletişim çağı içerisinde olduğumuz için Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Viber gündelik yaşamda da kullanılan iletişim kanallarıdır. Bu nedenden dolayı sürekli kullanılan mecralardan bayram tebriklerinin gerçekleştirilmesi bayramların manevi ruhunu zedelemektedir.”

-Kurbanlık hayvanlarla özçekim yapılıyor

Kurbanlık hayvanlarla özçekim yapılmasını yeni bir adet haline geldiğini vurgulayan Kırık,

“Özçekim adını verdiğimiz selfie gündelik hayatla birlikte bayramlarda da vücut bulmaya başladı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla çekilen selfieler daha masum görünmekle birlikte; Facebook ve Periscope üzerinden canlı kurban kesimi görüntülerinin yayınlanması özellikle çocukların zihinsel gelişimi açısından büyük sorunları doğuracaktır. En azından kullanıcıların kesim esnasında fotoğraf, video paylaşımı yapmaması önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

-Sosyal medya yerine eş-dost ziyaretlerini tercih edin

“Nerede o eski bayramlar!” dememek için eş –dost ziyaretlerinin tercih edilmesi önerisinde bulunan Kırık, şunları kaydetti: “Örf ve adetlerimize göre bayramlarda akraba, eş-dost ziyaretleri gerçekleştirmek önemlidir. İletişim araçlarının kullanılması yerine ziyaretlerle bayramı geçirmek “Nerede o eski bayramlar!” sözünün daha az söylenmesini sağlayacaktır. Bu nedenle eş, dost, akraba ziyaretleri geleneği mutlaka sürdürülmeli ve bireylerle sıcak iletişim kurulmalıdır.”

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER