Soma davasının ilk duruşmasında, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına ve yeni bir bilirkişi raporu için çeşitli üniversitelerden profesör ve doçent düzeyinde isimlerin yer almasına karar verildi.
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 kişi ile ilgili olarak ilk duruşmanın 8’inci celsesinde ara karar verildi. İkinci duruşma ise 15 Haziran 2015 saat 9.00’a ertelendi.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın açıkladığı karara göre tutuklu sanıkların tutukluluğunun devam etmesine, tutuksuz yargılananların tutuklanmasının reddine karar verdi. Bunun üzerine şehit madenci aileleri kararı alkışlarla karşıladı. Kararda Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’nda verdiği tek bilirkişi raporuna dayanarak ‘hüküm verilemez’ şekline kararı nedeniyle ikinci bilirkişi raporu için çeşitli üniversitelerden profesör ve doçent düzeyinde isimlerin belirtilmesi kabul edildi.
Karara göre Maden Mühendisleri Odası’ndan 3 maden mühendisi, İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nden iki öğretim üyesi yer alacak. Ocağın keşfinde iş güvenliği açısından hazır hale getirilmesi için Soma Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılacak. Ayrıca kovuşturma aşamasında bilirkişi raporuna ODTÜ, Hacettepe, İstanbul, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Bülent Ecevit, Muğla Sıtkı Koçman ve Selçuk Üniversitesi’nden bilimsel çalışmalarda bulunan maden mühendislerinin bildirilmesini istedi.
MİGEM TUTANAKLARI İNCELENECEK
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı dinamit patlatmalarının kaydedildiği topçu defterleri için şirkette arama yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına, hepsinin bulunmasına, Soma kazası öncesinde kurulan Diren Soma sitesi ile ilgili araştırılma talebinin reddine, menfaat çatışmasından dolayı her sanığa avukat talebinin değerlendirilmesini kabul etti.
Ayrıca TKİ’ye sunulan çalışma koşullarını değerlendiren rapor ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) sunulan iş sağlığı toplantı tutanakları ile tetkik tutanaklarının istenmesine de karar verdi.
BAHTİYAR HOCA TANIK OLARAK DİNLENECEK
Öte yandan mahkeme başkanı olayı gören mağdur ve müştekilerin yanı sıra daha önce Soma’daki madende daha önce araştırma yaparak rapor hazırlayan Prof. Dr. Bahtiyar Ünver’in tanık olarak dinlenmesini istedi.
Kararda işçilerin eğitimine ilişkin protokolün incelenmesi için Celal Bayar Üniversitesi’ne yazı yazılmasına ve daha önce Soma A.Ş işletmelerini işleten Park Tetkik firması tarafından ocakta herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığının araştırılması da yer aldı.
KATILIM TALEPLERİNİ REDDETTİ
Mahkeme Başkanı mağdur olan ailelerin eşi, çocukları ve ailelerinin müdavim olarak katılabileceğini bildirdi. Davaya katılım taleplerini ileten Sosyal Haklar Derneği, İzmir, Muğla, Manisa Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Çağdaş Hukukçular Derneği, DİSK, KESK’in davadan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle katılım talepleri ise reddedildi. Mahkeme Başkanı ayrıca ölen madenci Ramazan Sökmen’in imam nikahlı eşi Emine Elibol’un da katılım talebini reddetti.
(İHA)