Sağlık

Soğuk havada cildinizi koruyun

Balıkesir Özel Sevgi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doktor Arzu Kaynak, soğuk havalarda özellikle kaloriferli evlerde yaşayan vatandaşların nem oranına ve cilt hastalıklarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Soğuk havada cildinizi koruyun
03-11-2015 15:35

Soğuk havada kalorifer kullanımının ciltte nem dengesini bozduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doktor Arzu Kaynak, "Özellikle çok kuru havada ciltte nem kaybı çok fazla olduğu için aşırı kuruma, kaşıntı, pullanma ve bu tarz reaksiyonlar oluşmaktadır. Bunlar da sedef, egzama, seboreik dermatit gibi hastalıklarla alevlenmeye sebep olmaktadır. Özellikle kış aylarında cildin nem dengesini korumak için nemlendirici kullanımını arttırmak gerekir" dedi.

"SICAK SUYLA BANYO YAPMAYIN"

Özellikle kış aylarında duş alırken suyun aşırı sıcak derecede kullanıldığını ve sıcak suyun da cilde zarar verdiğini belirten Doktor Kaynak, "Aşırı sıcak suyla banyo yapmak ciltte kuruluğu arttırmaktadır. Kış aylarında soğuk hava etkisiyle sıcak suya yönelmek daha fazla oluyor. Fakat bu aşırı sıcak su nem kaybını daha da hızlandırmakta. Ve banyo sonrası ciddi bir kuruluk ve kaşıntı gibi reaksiyonlar başlamaktadır" dedi.

"SOĞUK HAVALARDA SEDEF HASTALIĞI ARTIYOR"

Kış aylarında sedef hastalığının alevlenme gösterdiğini söyleyen Doktor Kaynak, "Sedef hastalığı ciltte kabuklu yaralarla giden beyaz kabukların oluşturduğu bir hastalıktır. Kış aylarında bir alevlenme gösterir. Soğuk havanın etkisi ve enfeksiyonlara yatkınlık sedef hastalığını arttırmaktadır. Bu yüzden sedef hastalarının kış döneminde soğuktan korunmaya daha dikkat etmesi gerekir. Nemlendiricisini ihmal etmemesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"KALORİFERLİ EVLERDE NEM ORANI ÖNEMLİ"

Kış aylarında kalorifer kullanılan evlerdeki nem oranının önemine dikkat çeken ve evdeki nem oranının dengelenmesi gerektiğini vurgulayan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Arzu Kaynak, "Atopik dermotik dediğimiz bir hastalık var. Bu hastalıkta da yine ciltte kuruma, sulantı, egzama yaralarının olduğu deri reaksiyonlarının bütünüdür. Yine soğuk hava etkisi, aşırı sıcak suya maruz kalma, odadaki nem oranının düşmesi bu hastalığı alevlendirmeye sebep olur. Bu hastalığında özellikle nem dengesine çok dikkat etmesi gerekir. Kaloriferli evlerde sürekli ısınmaya bağlı nem dengesi yüzde 50 yüzde 40 olması gerekirken, bu yüzde 30 ve daha altına düşmektedir. Bu da deri hastalıklarını daha çok alevlendirmektedir. 

Eve bir nem ölçer alıp nemin kontrol edilmesi gerekir. Eğer evin nemi düşükse kalorifer peteklerine küçük su torbacıkları bağlanabilir. Ya da kaloriferin üzerine ıslak bir havlu koyup tekrar nem oluşması sağlanabilir. En basit alınabilecek önlemler bunlardır. Gündüz mutlaka evin içindeki sirkülasyonun artması için havalandırılması gerekir. Bunların yapılması evdeki nem dengesinin tekrar sağlıklı bir şekilde gelmesine yardımcı olur" dedi.

"MAKYAJ YAPARKEN NEMLENDİRİCİ KULLANIN"

Kışın bayanların makyaj yaparken dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Dr. Arzu Kaynak, "Kış bakımında mutlaka evden çıkmadan önce özellikle bayanların cilt altına makyajından önce bir nemlendirici sürmesi gerekmektedir. Nemlendirici soğuk hava ile temasını bir hayli rahatlatıp gün içerisinde de rahat olmanızı sağlar. 

Üzerine fondöten ya da başka bakım kremi sürülebilir. Banyo sonrası vücut yağlarının, vücut nemlendiricilerinin mutlaka kullanılması gerekir. Ayrıca evden çıkmadan önce ellerimize de mutlaka bir nemlendirici krem sürmek gerekir. Çünkü soğuk havalarda ellerde çok ciddi oranda çatlamalar olmaktadır. Bu da egzama ve diğer hastalıklara, enfeksiyonlara kolaylıkla yakalanmaya yol açmaktadır. İyi bir nemlendirici ile bu oran çok düşürülmektedir" dedi.

Deri hastalıklarının bir odakta başladığında vücudun diğer bölgelerinde de görülmesinin hızla arttığını ifade eden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Arzu Kaynak, "Bir reaksiyon zinciri şeklinde yüzde başlayıp kollarda, elde, bacakta ve başka bir yerde reaksiyon oluşabilmektedir. Üzerine enfeksiyon da eklenirse bu daha da şiddetlenmektedir. O yüzden en küçük bir odaktayken bunu tedavi etmek çok daha tedavi şansını yükseltmektedir. Kullanılacak ilaç oranını çok daha azaltmaktadır. Tedavi edilmezse özellikle atopik dermatit hastalarında ciddi deri reaksiyonları oluşmakta. Bu da hastaneye yatış gerektirebilecek düzeyde bir duruma ulaşır. Ve çok güçlü ilaçlarla kordizon tedavileriyle tedavi etmek zorunda kalırız" bilgisini verdi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER