KARS/AĞRI - HÜSEYİN DEMİRCİ/ORHAN GÜNGÖR
Doğu Anadolu'da bu yıl çetin geçen kış şartları nedeniyle Kars ve Ağrı'da balık tesislerinde üretim yarı yarıya azaldı.
Bölgede bu yıl etkili olan yoğun kar yağışı ve beraberinde gelen soğuk hava, balık üreticilerini zor durumda bıraktı.
Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 35 - 40 dereceye kadar düşmesi, havuzlardaki binlerce balığın telef olmasına yol açtı.
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Keklik Deresi mevkisinde bulunan kültür alabalığı üretim tesislerinde de aşırı soğuklar nedeniyle üretimde yüzde 50 düşüş yaşandı.
Sarıkamış ilçesinde balık üreticiliği yapan Medeni Erol, AA muhabirine, önceki yıllarda 20 tona yakın balık üretildiğini ancak üretimin bu yıl 10 tona düştüğünü söyledi.
Bölgenin balık ihtiyacını kış mevsiminde de karşılamak için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Erol, bu sene etkili olan yoğun kar yağışı ve soğuk havaya nedeniyle üretimde ciddi düşüş yaşandığını belirtti.
Yaklaşık 10 yıldır kültür alabalığı yetiştiriciliği yaptığını dile getiren Erol, şöyle konuştu:
"İlk defa bu sene sıfırın altında 40 dereceye kadar hava ısısının düştüğünü gördük. Bu sene kış çok soğuk ve ağır geçti. Üretim yaptığımız havuzların yeri dere içi olduğundan aşırı buzlanmadan dolayı balıkları havuzlardan güçlükle çıkarabildik. Şiddetli soğuklardan dolayı 25 gün önce sıfırın altında 40 derece soğukta havuzun birinin donmasıyla binlerce balık telef oldu. Daha önceleri zemheri ayının birkaç günü sert geçerdi, bu sene tamamı sert geçti. Bu da bizim üretimimizi yüzde 50 düşürdü."
"Yaşadığımız en zor kışlardan biriydi"
Ağrı'da balık üreticiliği ve aynı zamanda restoran işletmeciliği yapan Arzu Ertük de bu yıl son yılların en çetin kışını yaşadıklarını söyledi.
Soğuk hava nedeniyle balıklarının telef olduğunu belirten Ertük, "Yaşadığımız en zor kışlardan biriydi. Havuzlara oksijen sağlayan sistemdeki dinamolar soğuktan patlayınca balıklara oksijen gitmemesi gibi sıkıntılarımız oluştu. Balıklarda ister istemez belli ölümler oldu." dedi.
Ertürk, kar yağışı ve soğuk hava dolayısıyla müşterilerinin de restorana gelemediğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Bu kış, aşırı soğuk ve fırtınanın yanı sıra kardan yolların kapalı olması da çiftliğimizi kötü etkiledi. Ana sebeplerden biri yolumuzun sürekli açık olmaması, açılıyor ama tekrar kapanıyordu. Kapandığı zaman tekrar açılması 3 gün sürüyordu. Yazın kendimiz sebze yetiştiriyoruz ama kışın ister istemez almak zorunda kalıyoruz. Sebzelerimiz donuyordu, taze sebze de bulamıyorduk. Restoranım da ahşap olduğu ısıtmak için 40 ton kömür yaktım. Her yıl bunu 17-18 tonla atlatıyordum."
Muhabir: Hüseyin Demirci,Orhan Güngör
dikGAZETE.com