Gündem

Siyasette Gayri Resmi Dil ve Negatif Söylemler Araştırması

Atılım Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Toros, siyasetçilerin gazete haberleri ve Twitter mesajlarında bulunan negatif ve gayri-medeni içerikleri üzerine bir araştırma yaptı. Ulusal 10 gazetede çıkmış haberler ile 30 büyük şehirde, Twitter h

Siyasette Gayri Resmi Dil ve Negatif Söylemler Araştırması
25-04-2016 12:22

Kasım 2015 seçimlerinden önceki bir ayı kapsayacak şekilde 10 ulusal gazetede çıkmış haberler ile 30 büyük şehirde, Twitter hesabı olan, AKP CHP MHP ve HDP milletvekili adaylarının attıkları mesajları inceleyen Atılım Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Toros, siyasette gayri resmi dil ve negatif söylemlerin oranında çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre gazetelerde bulunan negatif içerik oranı yüzde 60 iken pozitif içerik oranı yüzde 40, medeni içerik oranı yüzde 70 iken gayri medeni içerik oranı yüzde 30. Twitter mesajlarında ise durum biraz daha değişiyor, pozitif içerik oranı yüzde 87 iken negatif içerik oranı yüzde 13. Medeni içerik oranı yüzde 94 iken gayri medeni içerik oranı yüzde 6.

Sonuçlar üzerine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Toros, “Günümüzde siyasetin dili sadece Türkiye’de değil diğer demokrasilerde de giderek saldırgan bir hal alıyor. Bu saldırgan dil siyasi iletişim teorilerinde birbirini tamamlayan iki teorik açıdan incelenmektedir. Birinci teorik yaklaşım siyasi iletişimde kullanılan içeriği negatif veya pozitif olması açısından incelemektedir. Bu yaklaşımda eğer bir siyasi aktör kendisi yerine başka bir siyasi aktör hakkında beyanda bulunuyorsa siyasi iletişimin içeriği negatif, kendisi hakkında beyanda bulunuyorsa pozitif olarak değerlendirilmektedir. 

İkinci teorik yaklaşım ise bir adım ileriye giderek negatif iletişimin gayri-medeni boyutu ile ilgilenmektedir. Bilinmesi gerekir ki her negatif içerik aynı zamanda gayri-medeni olmak zorunda değildir. Gayri-medenilik için aşağılayıcı dil kullanma, isim takma, alay etme, abartma ve ideolojik olarak uç noktalarda tanımlama gibi fazladan bazı özellikler bulunmalıdır. Sayıları az da olsa hem negatif hem de gayri-medeni dilin demokratik işleyişler üzerinde olan etkileri bir dizi araştırma ile incelenmiş ve her iki iletişim tarzının da demokratik işleyiş üzerinde olumsuz etkileri raporlanmıştır” diye konuştu.

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken farklı başlıklara da değinen Toros, “Araştırmada ayrıca gayri-medeni içerik ile bağıntılı olan faktörler de tespit edilmiştir. Örneğin gazete içeriklerinde eğer haber siyasal konular yerine kişisel konular hakkında ise içeriğin gayri-medeni olma şansı yüzde 75 artıyor. Veri, tabanı gazetelerin hükümete yakınlığı ile ilgili bir değişkeni de içeriyor. 

Bu değişken ile gayri-medeni içerik ilişkilendirildiğinde istatistikî olarak anlamlı bir fark bulunmuyor. Yani tüm gazeteler gayri-medeni içerik konusunda birbirine benziyor. Twitter mesajlarında ise adayın önceki seçimde aday olması, yaşı ve mesajının retweet içermesi gayri-medeni içerik ile bağıntılı olarak saptanmıştır. Önceki dönemde aday olanların gayri-medeni içeriği aday olmayanlara göre yüzde 25 daha az kullandıkları saptanmıştır. Ayrıca adayın yaşı arttıkça gayri-medeni içerik kullanma ihtimali artsa da bir noktadan sonra bu ilişki tersine dönüyor. Yani genç ve yaşlı adaylar orta yaşlı adaylara göre mesajlarında daha az gayri-medeni içerik kullanıyor” açıklamalarında bulundu. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER