Genel

Şişli'deki asansör kazasında 9 sanığa para cezası

Şişli'de 6 Eylül 2014'te 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin davada yargılanan 9 sanığa, 60 bin 800'er adli para cezası verildi.

Şişli'deki asansör kazasında 9 sanığa para cezası
23-03-2018 20:32

Ä°STANBUL (AA) - ÅžiÅŸli'de 6 Eylül 2014'te 10 iÅŸçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına iliÅŸkin 25 sanığın yargılandığı davada, bilirkiÅŸi raporuna göre kusurlu sayılan 9 sanığın, "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan 8 yıl dörder ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Bu ceza, sanıkların suçu taksirle iÅŸlemeleri ve olayda tali kusurlu sayılmaları gerekçesiyle günlüÄŸü 20 liradan olmak üzere toplam 60 bin 800'er lira adli para cezasına çevrildi.

Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmaya, 4 tutuksuz sanık katıldı. Davanın müdahili olan 2 kiÅŸi de duruÅŸmada hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, sanıklar Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç, Adem Akyıldız, Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz, Ahmet Said Demir ve Mert Çanakçı'nın, "10 iÅŸçinin bilinçli taksirle ölümüne neden olmak" suçundan, ortaya çıkan kastın yoÄŸunluÄŸu, suç konusunun önem ve deÄŸeri, suçun iÅŸlendiÄŸi yer ve zaman, meydana gelen tehlike ve zararın ağırlığı, suçun iÅŸleniÅŸ ÅŸekli ve fiilin özelliklerine göre onar yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Olayda bilinçli taksir olmadığını belirten heyet, sanıkların geçmiÅŸlerinde sabıkasız oluÅŸları ve duruÅŸmalardaki davranışlarını dikkate alarak bu cezayı 1/6 oranında indirim yaparak 8 yıl 4 ay hapis cezasına düÅŸürdü.

Verilen 8 yıl 4 ay hapis cezasını, sanıkların suçu taksirle iÅŸlemeleri ve olayda tali kusurlu olmalarını göz önünde bulundurarak adli para cezasına çeviren heyet, her bir sanığın ekonomik durumlarına göre günlüÄŸü 20 liradan, 3 bin 40 tam gün olmak üzere toplam 60 bin 800'er lira adli para cezasına çarptırılmasını kararlaÅŸtırdı.

Birer ay ara, 24 ay taksit

Sanıkların ekonomik durumu, paranın satın alma gücü ve verilen para cezasının miktarına da dikkat çeken heyet, bu adli para cezasının birer ay arayla ve 24 eÅŸit taksitle ödenmesi hükmü de kurdu. Mahkumiyetine karar verilen sanıkların meslek veya sanatın gerektirdiÄŸi dikkat ve özen yükümlülüÄŸüne aykırılık dolasıyla suç iÅŸledikleri tespitinde bulunan mahkeme heyeti, bu sanıkların 3 ay süreyle meslekten yasaklanmalarını da karara baÄŸladı.

Mahkeme heyeti, yargılanan diÄŸer 16 sanık hakkında ise, olayda kusurları bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Ä°ddianame

ÅžiÅŸli'de 6 Eylül 2014'te, eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki inÅŸaatta malzeme ve iÅŸçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düÅŸmesi sonucu 10 iÅŸçinin hayatını kaybetmesine iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal BaÄŸcı tarafından hazırlanan iddianamede, 25 sanık hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 2,5 yıldan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.

SoruÅŸturma kapsamında, Torunlar GYO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun, Mehmet Torun, Lütfü Vardı, Abdülvahit Kaplan, Tuncer Akarçay, Haluk Okur, BektaÅŸ AteÅŸ ve Özmen ÖzmenoÄŸlu hakkında ''taksirle 10 kiÅŸinin ölümüne sebebiyet vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkileme'' suçundan kovuÅŸturmaya yer olmadığına karar verilmiÅŸti.

Muhabir: Murat Kaya, Muhammed Enes Can, Murat Paksoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER