Genel

Sisi ile Kushner İsrail-Filistin müzakerelerini görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Başdanışmanı Jared Kushner ile bir araya geldi.

Sisi ile Kushner İsrail-Filistin müzakerelerini görüştü
02-08-2019 04:00

KAHÄ°RE (AA) - Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi, Orta DoÄŸu turu kapsamında Mısır'a gelen ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın damadı ve BaÅŸdanışmanı Jared Kushner ile Ä°srail-Filistin müzakerelerinin yeniden baÅŸlatılmasını görüÅŸtü.

Mısır CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kushner'in Sisi ile görüÅŸmesinde Amerikan heyetinin Filistin ve Ä°srail arasındaki müzakerelerin yeniden baÅŸlatılması yönündeki çabaları hakkında bilgi verdiÄŸi belirtildi.

Açıklamaya göre görüÅŸmede Sisi de Mısır'ın Filistin konusunda adil ve kapsamlı bir çözüm için ortaya koyulan gayretleri ve Ä°srail ile Filistin arasındaki müzakerelerin baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması ve iki devleti çözüm temelinde tekrar baÅŸlatılması konusundaki çabaları desteklediÄŸini ifade etti.

Ä°srail-Filistin sorununda çözüme ulaşılmasının bölgede istikrara katkı saÄŸlayarak, yeni ufuklara kapı aralayacağını aktaran Sisi, ülkesinin Orta DoÄŸu'da barış ve istikrarın saÄŸlanmasının yolları konusunda ABD yönetimi ile koordinasyon ve istiÅŸareyi sürdürdüÄŸünü dile getirdi.

Orta DoÄŸu turu kapsamında ilk olarak Ürdün'e giden ve Kral Abdullah ile Amman'da bir araya geldikten sonra Ä°srail'i ziyaret eden Kushner bugün Mısır'a gelmiÅŸti.

Kushner'in baÅŸkanlık ettiÄŸi ABD heyetinde Donald Trump'ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Trump'ın Özel Temsilcisi ve DışiÅŸleri Baknının Siyasi Danışmanı Brian Hook da bulunuyor.

"Yüzyılın AnlaÅŸması" planı

ABD BaÅŸkanı Trump'ın Ä°srail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın AnlaÅŸması" planının detayları netleÅŸmese de uluslararası basında buna iliÅŸkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre, anlaÅŸma, Kudüs'ün tamamının Ä°srail'e bırakılması ve Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda Ä°srail'in topraklarından sürdüÄŸü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüÅŸ hakkına ise deÄŸinilmediÄŸi dile getiriliyor.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın ÅŸamarı" olarak nitelendirdiÄŸi planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkının lehine hiçbir ÅŸey içermediÄŸi ifade ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER