Niş
Niş'teki spor salonu "engelleri" kaldırmayı hedeflemesinin yanı sıra tekerlekli sandalyeli ve bedensel engelli tüm vatandaşların salona girişini kolaylaştıran adımlar atıyor.
Merdivensiz, tek katlı ve tekerlekli sandalyeliler için kolay girişleri olan spor salonuna, tüm "engellerine" rağmen düzenli olarak gelen Vuk Jovanovic ve Andjela Djokic, salon hakkındaki görüşlerini AA muhabirine anlattı.
Niş Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Jovanovic, uzun yıllardır yüzme eğitimi aldığını ve masa tenisi oynadığını, şimdilerde ise "yeni bir deneyim" kazanmak için spor salonuna gelmeye başladığını söyledi.
Jovanovic, "Spor salonuna ilk kez geliyorum. Engelli olduğum ve Serebral palsi (beyin felci) rahatsızlığım olduğu için tüm yaşamım boyunca aktif olarak egzersiz yapıyorum. Egzersizlerimi aksatmamak benim için önemli çünkü bunu da bir tür rekreasyon olarak görüyorum. Burada evimizdeymiş gibi bir atmosfer var. Hem şakalar yapıp hem de en önemlisi egzersiz yapıyoruz." dedi.
"Birlikte çalışıyor, çabalıyor ve 'engelleri' aşıyoruz"
Bedensel engelli Djokic ise ısrar ve sabırla egzersizlerini yaparak "engellerini" aşmaya çalıştığını söyledi.
Ekonomi lisesi mezunu 20 yaşındaki genç kız Djokic, "Bir aydır burada egzersiz yapıyorum. Fiziksel egzersizler benim için çok önemli ve hem hareketlerim hem de sağlığım çok daha iyi hale geldi. Değneklerime tutunarak kendi başıma hareket edebiliyorum. Daha önce evde yapamadığım birçok işi şimdi yapabiliyorum. Bu, antrenman yaptığım ve kendisiyle gurur duyduğum Milica Kostic sayesinde oldu. Birlikte çalışıyor, çabalıyor ve 'engelleri' aşıyoruz." diye konuştu.
Salonun hem sahibi hem de eğitmen İvan Popovic de bedensel engellilere hizmet veren spor salonu fikri üzerinde uzun yıllardır çalıştığını ve uygun mekanı bulduğunda hizmet vermeye başladıklarını kaydetti.
Popovic, "Sonunda hedefimize ulaşmayı başardık. Sabırlıydık ve uygun yeri arıyorduk. İlk hedefimiz, salonun, engelli vatandaşların girişine uygun olmasıydı. İkinci hedefimiz ise hem engelli hem de engeli olmayan insanların ferahça hareket edebileceği bir yer olmasıydı." ifadesini kullandı.
"Beni engelli insanlara farklı bir gözle bakmaya teşvik etti"
13 yıldır bu görevi yürüttüğünü kaydeden Popovic, kısa sürede engelli vatandaşlarla çalışmaya başladığını ve egzersizler haricinde görme engellilerle futbol oynadıklarını söyledi.
Popovic, "Hiç görmeyen ya da az derece gören gençlerin, enerji dolu şekilde sahada hareket ettiğini, futbol oynadığını, topun ardından koştuğunu gördüğümde o spora aşık oldum. Seyirciler kendilerine şaka yapıldığını düşünüyordu. Herkes 'Onlar görüyor mu?' diye soruyordu. O kadar çevik, enerji ve hayat doluydular ki, bu beni engelli insanlara farklı bir gözle bakmaya teşvik etti." diye konuştu.
Engelli vatandaşların, spor salonuna gelen diğer insanları da motive ettiğini söyleyen Popovic, şöyle devam etti:
"Bir çoğunun düzenli antrenmanları kaçırmadığını ve egzersizlere enerji dolu girdiğini gördüklerinde, engelsiz insanlar da antrenmanlara daha fazla gelmek ve büyük olduğunu düşündükleri sorunlarını unutmak için motive oluyorlar."
Popovic, Görme engellilerle ilk kez Litvanya'da çalışmaya başladığını, ardından tekerlekli sandalyeli basketbolcular ve otizmli çocuklarla çalıştığını ve fiziksel egzersizin, cinsiyet, yaş ve engel fark etmeksizin herkes için büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com