Dünya

Sırbistan'da lityum çıkarma projesine karşı bir kez daha gösteri düzenlendi

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da toplanan binlerce gösterici, lityum çıkarma projesini bir kez daha protesto etti.

Sırbistan'da lityum çıkarma projesine karşı bir kez daha gösteri düzenlendi
02-09-2024 00:57
Belgrad

Sırbistan Çevre Koruma Hareketi tarafından İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto'nun Loznica'da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı organize edilen gösteri, Belgrad'daki Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) önünde yapıldı.

Sırbistan'da lityum projesine karşı gösteriler, hapis cezası alan eylemciler için devam ettiSırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, lityum çıkarma projesinde ısrarcı olacağı mesajını verdiRusya ile Batı arasında kalan Sırbistan'da lityum madenleri dengeleri zorluyorSırbistan'da binlerce çevreci lityum çıkarma projesine karşı gösteri düzenledi

Binlerce çevreci aktivistin katıldığı gösteriye muhalifler de destek verdi.

Göstericiler, 10 Ağustos'taki protestoların ardından gözaltına alınan aktivistlere destek çağrısında bulunarak, "Kazamayacaksın", " Rio Tinto Sırbistan'dan defol" ve "Gösteriler barışçıl olduğu sürece sorun değildir" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Sırbistan Çevre Koruma Hareketi Kurucusu Bojan Simisic, burada yaptığı konuşmada, göstericilere teşekkür ederek bir sonraki eylemde daha çok katılımcı görmek istediklerini ifade etti.

Simisic, geçen hafta 60 aktivistin gözaltına alındığını savunarak, "Herkese söz veriyorum, kazı olmayacak." dedi.

Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Ana Brnabic ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu geceki gösteri normal şekilde sona erdi. Organizatör, göstericileri cep telefonlarının pillerindeki lityumu kullanarak 'karanlığı' aydınlatmaya davet etti. Güzel. İkiyüzlülük mü? Ah, hayır!" ifadesini kullandı.

Brbanic paylaşımında, "Termik santrallerimizde kükürt giderme filtreleri inşa ettik, daha temiz hava ve yeşil enerjiye sahip olmak için yasalar çıkardık, yasa dışı çöp depolama alanlarını temizledik ve elektrikli otobüsler satın aldık. O zaman neredeydiniz? Herhangi birini övdünüz?" sözlerine yer verdi.