Çevre-Hayat

'Sıra dışı okur'un belgesellik hayat hikayesi

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı "Sıra Dışı Okurlar" belgeseline konu olan 3 çocuk annesi Handan Çetir, zorlu yaşam koşullarına rağmen çocukluk hayali olan üniversiteye girerek, okuma aşkının sınır tanımadığını gösterdi. - Anadolu Ajansı

'Sıra dışı okur'un belgesellik hayat hikayesi
09-04-2017 14:47

KARABÜK - Ersin Turan

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Handan Çetir, eşinin vefatının ardından 3 çocuğuna yıllarca hem annelik hem de babalık yaptı.

Çetir, zorlu yaşam mücadelesine rağmen okuma azminden hiçbir şey kaybetmedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının hayat hikayelerini belgeselleştirdiği, kitap okumanın yaşı ve mazereti olmadığını, koşulların zorlanabileceğini gözler önüne seren ve bulundukları illerdeki halk kütüphanelerinin müdavimleri olan dört "kitap kurdu"ndan bir olan Çetir, liseyi dışarıdan bitirmesinin ardından 27 yaşındaki kızı Hande Çetir ile üniversite sınavına girdi.

Çetir, tek tercihle Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümünü kazandı.

Üniversite ikinci sınıf öğrencisi Çetir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokula kadar Ankara Kızılcahamam'da okuduğunu, çok istemesine rağmen o dönemdeki bazı sorunlar nedeniyle okuyamadığını söyledi.

Çetir, 17 yaşında evlendikten 7 yıl sonra eşinin öldüğünü ve 3 çocuğuyla yaşamını devam ettirmeye çalıştığını anlattı.

Kızıyla aynı bölümde okuyor

Kızının Bartın Üniversitesini kazandığını anlatan Çetir, dükkanını kapatıp kendisinin de kızıyla Bartın'a yerleştiğini, kızı üniversite okurken kendisinin de halk eğitim kurslarına gittiğini belirterek, şunları anlattı:

"Halk eğitim kurslarına giderken hocalarımdan biri eğitim durumumu sordu. Üniversite öğrencisi olmam durumunda daha faydalı olacağımı düşündü herhalde. Güzel bir eleştiri yapmasına rağmen zoruma gitti. 'Ben niye okumayayım.' diye düşündüm. Okumanın yaşı yok, bir engelim de yoktu. Okuyabilecek ortamım da vardı. Kızımla anlaştık, üniversite sınavına girdik, isteğimiz olan geleneksel el sanatları bölümünü seçtik. Tek tercihle buraya yerleştik."

"Hocalarımız bize çok değer veriyor"

Kütüphanenin de okula çok yakın olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Çetir, "Fırsat buldukça hem araştırma hem okuma amaçlı kütüphaneyi kullanmaya başladık. Hemen hemen her gün uğrarız. İlk olarak romanlarla başladım, dünya ve Türk klasikleri... Şimdi de eğitim gördüğüm alanda kendimi geliştirebileceğim kitapları okuyorum ama elime ne geçerse okurum, okumadığım bir şey yok." diye konuştu.

Çetir, üniversiteye gelmeden farklı bir ortam beklediğini söyleyerek, "Bu yaştan sora niye okuyorsun?' der gibi bakacaklar diye bekliyordum ama hocalarımız bize çok değer veriyor. Çevremizden çok güzel tepkiler alıyorum. Çevremde duyanlar, 'Biz zaten biliyorduk senin sıra dışı okur olduğunu.' diyorlar. Ne güzel tepkiler alıyoruz. Benim zamanımda bu kadar olanak yoktu, şimdi kütüphaneler alternatif. Okumak istedikleri her şeye buradan ulaşabilirler." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER