Politika

Şimşek: Sektörel dönüşüm olmazsa olmazımızdır

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘’Sektörel dönüşüm olmazsa olmazımızdır. Bu noktada bin 250 civarındaki mikro düzeydeki tedbiri belirledik, hangi kurumun sorumlu olduğunu ve bu eylemleri takvimi belirledik. 2016 yılında bu noktada...

Şimşek: Sektörel dönüşüm olmazsa olmazımızdır
09-03-2016 23:23
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘’Sektörel dönüşüm olmazsa olmazımızdır. Bu noktada bin 250 civarındaki mikro düzeydeki tedbiri belirledik, hangi kurumun sorumlu olduğunu ve bu eylemleri takvimi belirledik. 2016 yılında bu noktada ivme kazanacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2016 Bütçe Kanun Tasarısı ve 2014 Kesin Hesap Kanun tasarısı görüşmelerinde hükümet adına konuşma yaptı. Şimşek, 2016 bütçesinin uzun vadeli bakış açısıyla hazırlandığını söyleyerek, ‘’Bugüne kadar 13 bütçeyi başarıyla uyguladık. 2009 yılı küresel kriz yılı hariç olmak üzere bütün yıllarda bütçe hedeflerini tutturduk, hatta bütçeden daha güçlü iyi bir performans ortaya koydu. 2016 yılı bütçesi ülkemizi uluslar arası değer zincirinde üst basamaklara çıkaracak, yüksek gelir ülkeleri düzeyine yükseltecek, mutlak yoksulluk sorununu tamamen çözecek, insani gelişmemizi destekleyecek, kapsamlı reform programımızın somut yansımalarını içermektedir. 2016 bütçesini sadece mali disiplin sürdürmekle kalmıyoruz, aslında Orta Vadeli Programımızda temel hedef olarak ortaya koyduğumuz sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyümeyi destekleyen bir bütçe olarak hazırladık’’ ifadelerini kullandı.
G20 toplantısında terörizm finansmanı ile mücadelenin, jeopolitik gerginliklerin ve mülteci sorunlarının da ele alındığını belirten Şimşek, ‘’Geçtiğimiz yıl başarıyla yürüttüğümüz G20 dönem başkanlığında reformların uygulanması, yatırımlar ve kapsayıcılığın dünya gündemine taşımıştık. G20 Troykasının bir parçası olarak, memnuniyetle gördük ki, dönem başkanlığını alan Çin, bizim gündemimizin temel unsurlarını sürdürme yönünde karar almıştır. Potansiyel büyümenin düştüğü, küresel talebin zayıf seyrini sürdürdüğü, küresel istihdam artışının beklentilerin altında kaldığı bu dönemde yatırımlar, kapsayıcılık ve yapısal reformlar daha da önemli hale gelmiştir. Kısacası, önümüzdeki dönemde küresel ekonomide oldukça zor, karmaşık bir süreç beklemektedir’’ şeklinde konuştu.
Çin ekonomisindeki yeniden dengelenme sürecinin emtia fiyatları üzerindeki büyük etkide bulunduğunu söyleyen Şimşek, “Jeopolitik riskler, terör, mülteci krizi ve diğer birçok husus küresel ekonominin önemli sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır’’ diye konuştu.
Türkiye ekonomisini yüksek gelir grubuna çıkardıklarını kaydeden Şimşek, ‘’Son bir iki yıldır çok kasmalı bir reform programı hazırladık ve uygulamaya koyduk. Reform gündemimizin üç temel ayağı bulunmaktadır; Bunlardan birincisi sektörel dönüşüm yani mikro düzeydeki reformlar. Yapısal makro reformlar. Avrupa Birliği uyum sürecidir. Sektörel dönüşüm olmazsa olmazımızdır. Bu noktada bin 250 civarındaki mikro düzeydeki tedbiri belirledik, hangi kurumun sorumlu olduğunu ve bu eylemleri takvimi belirledik. 2016 yılında bu noktada ivme kazanacağız. Mikro düzeydeki reformlarla Türkiye orta gelir düzeyi tuzağına düşmekten kurtulacak, verimlilik artışı sağlayacak, katma değer zincirinde yukarı çıkacak ve rekabet gücünü arttıracaktır. Sadece mikro reformlar değil, makro düzeyde reformlarda özellikle ülkemizi Dördüncü Sanayi Devrimine hazırlayacaktır. Biz Dördüncü Sanayi Devrimine diğer gelişmiş ülkelerle aynı anda bu şekilde girmeyi sağlayacağız. Yeni nesil reformlar önemli. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılan reformları ve icraatları 2016 yılında tamamlamak üzere takvimlendirdik. Bu reformlarımız altı başlık altında önceliklendirdik. İş Gücü Reformu, Eğitim Reformu, Kamu Maliyesi ve Kamu Yönetimi Reformu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi, Yargı reformu, Şeffaflık reformu ve Yolsuzlukla Mücadele’’ dedi.
İlk üç ayda 20 reformdan on tanesi ve 44 vaatten 36 tanesinin tamamlandığını ifade eden Şimşek, ‘’Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen ve görüşmeleri devam edenlerle birlikte gerçekleşme oranı reformlarda yüzde 50, vaatlerde yüzde 82’yi bulmuştur. Yani sadece konuşmuyoruz, vaatlerimizi hayata geçiriyoruz’’ ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER