Ekonomi

Şimşek: Avrupa artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası ve KOSGEB destekleriyle Gaziantep'te düzenlenen 22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından aç

Şimşek: Avrupa artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor
16-12-2015 19:05

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası ve KOSGEB destekleriyle Gaziantep'te düzenlenen 22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıldı. Törende konuşan Şimşek, Avrupa Birliği'nin ilk kez Türkiye'ye bu kadar yakın ilgi gösterdiğini ifade etti.

Fuarın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği'nin üyelik sonrası ile ilgili olan ve yeni açılacak fasılların görüşüldüğü toplantının çok iyi geçtiğini kaydetti. Şimşek, "Avrupa Birliği’ne üyelik sonrası ile ilişkili olan ekonomi ve para politikaları faslını açtık. O daha çok Euro’ya geçiş dönemi ile ilişkili bir fasıl. Türkiye aslında bu faslın açılması için gerekli tüm koşulları yerine getirmiş, kapanış için bile yani Avrupa’ya tam uyum anlamında da bir eksiği yok" dedi.

Avrupa Birliği'nin ilk kez Türkiye'ye bu kadar yakın ilgi gösterdiğini anlatan Şimşek, "Ben ilk defa Brüksel’de Türkiye’ye yönelik bu kadar pozitif bir atmosfer gördüm. İnanılmaz bir ilgi, inanılmaz bir alaka vardı. Çünkü, Avrupa artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor. Benim edindiğim izlenim bu. Türkiye ile birlikte daha güçlü olacağına inanıyor. 

Olay sadece Suriyeli göçmen meselesi değil. O, işin bir boyutu. Avrupa hakikaten giderek, küresel ekonomide ağırlığını doğuya kaptıran bir bölge. Avrupa’ya yakın olup da, güçlü dinamizmi olan, geleceği parlak olan nadir ülkelerden bir tanesi, aslında tek ülke Türkiye’dir. Bu nedenle batıyla önümüzdeki dönemde ekonomik anlamdaki entegrasyon daha da gelişecek daha da derinleşecek. Gelecek sene ise vize serbestisiyle birlikte gerçek anlamda, malların ve malları götürenlerin serbest dolaşımı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

ASYA VE AFRİKA ÖNERİSİ

Batı ile ilgili sıcak ilişkilere rağmen Ortadoğu'da ve Afrika'da ise Türkiye'nin kontrolü dışında yaşanan sorunlar olduğuna da dikkat çeken Şimşek, üretici ve yatırımcılara Asya ve Afrika ülkelerine yönelmeyi önerdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bizim geleneksel pazarların artık ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu fuarda sergilenecek ürünler, daha ayakkabı ve benzerdi ürünler anlamında konuşuyorum. Avrupa’da piyasası biraz toparlanabilir. 

Bizim en büyük pazarlarımızdan bir tanesi Almanya, İtalya ve İngiltere. Avrupa’da bir toparlanma var, bu iyi haber. Ama bizim geleneksel ve en önemli pazarlarımızdan, Irak’ta, Rusya’da, kısmen Suudi Arabistan’da birtakım sıkıntılar var. Bizim bu durumda rekabet koşulları yoğun olsa bile Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Tabi ki batıyla ekonomik alandaki entegrasyonu genişleteceğiz. Fakat önümüzdeki dönemde özellikle Hindistan ve Çin gibi Endonezya gibi Uzak doğudaki ülkelere bizim ağırlık vermemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Özellikle Asya'da yoğun rekabet nedeniyle Türk üretici ve yatırımcıların bu ülkelere açılma taraftarı olmadığını ifade eden Şimşek, "Çok büyük tüketici kitlesi var. Korkmamak lazım. Pazar büyük, orada rekabet yoğun. Avrupa’ya mal satan firmalarımız, oraya da mal satabilir noktaya geleceğine inanıyorum. Çünkü bu iş bir miktar gelir,işçilik,bir anlamda arge, dizayn ve kaliteli üretim gerektiriyor. Biz bunu başarabiliriz" diye konuştu.

BÜYÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ FİRMALARA DESTEK MÜJDESİ

Şimşek, iş dünyasının önünü açmak için büyük ve orta ölçekli firmalara yeni desteklerin geleceğini müjdeledi. Rusya ve Irak gibi ülkelerde yaşanan sıkıntılarda iş dünyasının zarar görmemesi için ciddi tedbirlerin de alınmaya başlandığını belirten Şimşek, "Biz iş aleminin önünü açmak için buradayız. Önümüzdeki dönemde, reformları yaparak, iş ortamını iyileştirerek, var olan sıkıntıları gidererek, Avrupa ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyanın sıkıntılarını hep birlikte açacağız. Daha önce küresel kriz sonrasında 7-8 yıllık bir durgunluk süreci yaşandı Avrupa’da. 

Biz onu Ortadoğu ve Afrika’ya açılarak, aştık. Şimdi Ortadoğu ve Afrika’da kısmen belli noktalarda bizim kontrolümüz dışında olumsuzluklar var. Biz bunu aşarız. Avrupa’nın toparlanıyor olması olumlu. Ama bu yakın pazarların ötesinde, bizim erişebileceğimiz ulaşabileceğimiz pazarlar var. Bunun için gerekli destek mekanizmalarını oluşturup gerekli tedbirleri alacağız. Bu sektör önemli bir sektör. Bundan dolayı önemli tedbirler aldık. Bu tedbirler de olumlu yansıdı. 20 bine yakın eğilimi farklı üretici olduğunu söylediler, Türkiye’de. Ve 250 bine yakın da çalışanımız var. 

Eminim aldığımız o tedbirlerle daha ileriye gitmiştir. Esas tedbir bu sektörümüzü, özellikle tasarım noktasında, ARGE noktasında, üretim noktasında daha güçlü bir şekilde desteklememizdir. Çünkü o, kalıcı destek olur. O nedenle yakında inşallah özellikle büyük ve orta ölçekli firmalarda, 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştıranlara biz çok güçlü destekler getireceğiz. Yani şuanda büyük firmalara, ARGE anlamında verdiğimiz desteği biz tasarım desteğine dönüştürüyoruz. 

Tasarısı hazır. Eminim en öncelikli müzakere edilecek konulardan bir tanesi budur. Böylece esaslı bir şekilde sektörün önünü açmak, destek vermek istiyoruz. Tabi ki sorunlar olacak. Ben buraya geleceğim, sizler Ankara’ya geleceksiniz. O konuda en ufak bir tereddüt olmasın, her zaman bekliyoruz sizi. Açık ve net olarak söyleyeyim. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğu, yapacağımız reformlarla bunun daha da pekişeceği ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Fuarın Gaziantep'i ayakkabıcılık konusunda artık çok önemli bir üretim ve pazarlama merkezi olduğunun göstergesi olduğunu vurgulayan Şimşek, "Özellikle yakın coğrafyamızdaki sıkıntıları dikkate alırsak çok önemli bir ihracat seferberliği içerisinde olmamız gerekir. Ve Gaziantep tüm olumsuz koşullara rağmen bu dinamizmi ortaya koyabiliyor. 

Bu türden fuarlarla Pazar çeşitlemesine gidebiliyor. Etiyopya vurgusu o anlamda önemli" dedi.19 Aralık’a kadar açık olacak fuarı, Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra, yurt dışından başta Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri ülkelerinden olmak üzere 25 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, dört gün boyunca 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER