Dünya

Silahların yankılandığı dağlar dağcılara kaldı

Dağcılar, terörün bitmesiyle birlikte, yıllardır hayallerini süsleyen Hakkari’nin Cilo dağlarına tırmandı. 4 bin 135 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin ikinci büyük zirvesi olan Cilo dağlarının Reşko (Uludoruk) zirvesi yıllarca dağcıların hayallerini süslüyo

Silahların yankılandığı dağlar dağcılara kaldı
24-03-2015 12:05

Dağcılar, terörün bitmesiyle birlikte, yıllardır hayallerini süsleyen Hakkari’nin Cilo dağlarına tırmandı.

4 bin 135 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin ikinci büyük zirvesi olan Cilo dağlarının Reşko (Uludoruk) zirvesi yıllarca dağcıların hayallerini süslüyordu. Bursa ve İstanbul’dan 11 dağcı, yıllarca tırmanmayı hayal ettikleri, Türkiye’nin ikinci büyük zirvesi olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Cilo dağlarına tırmandı. Dağcılar, çözüm süreciyle birlikte bu hayallerine kavuştuklarını ifade etti.

Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi 3 ve İstanbul’lu 9 dağcı, Cilo dağlarının 2 bin 950 metresine 2 günlük zorlu bir tırmanışın ardından ulaştı. Hedefleri Reşko (Uludoruk) zirvesi olan dağcılar, tipi sebebiyle tırmanışlarını 2bin 950 metrede son verdi.

Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı İsmet Şentürk, “Cilo dağlarında yoğun bir yabani hayat olduğunu gördük ve çok mutlu olduk. Cilo dağlarının Türkiye ve dünyanın çok önemli dağları olduğuna bizzat şahit olduk. Ciro Reşko dağları bütün dağcıların hayallerini süslemektedir. Biz de arkadaşlarla bir kış tırmanışı gerçekleştirmeyi hayal ediyorduk. Biz 4 bin 135 metre yüksekliğindeki bu dağların 2 bin 950 meresine kadar tırmanabildik. Hedefimiz zirveye çıkmaktı, ama yoğun tipi dolayısıyla zirveye çıkamadık. Yine de her şeye rağmen çok güzel bir tırmanış oldu. Bizim amacımız bu barış sürecinde doğu ve güney doğu bölgelerinde dağcıların gidemediği bölgelere gidip buraların güzelliklerini görmek ve herkese göstermek. Orada kardeşlik ve dostluğu yaşatmak istiyoruz' dedi.

Bölgenin dağcıların akınına uğrayacağını ifade eden Şentürk, 'O bölgede bize rehberlik eden arkadaşlar maddi ve manevi çok büyük yardımda bulundu. Bu bölgeler yıllarca terör sebebiyle tırmanışa kapalıydı. Hasretle bugünleri bekledik. Geldiğimiz noktada barış süreci hem bölge halkı, hem de bizler için sevindirici. Umarım bundan sonra da böyle devam eder. Türkiye’de barışın hakim kılınmasının herkesin arzusu olduğunu düşünüyoruz. Biz bölgenin güzellikleri karşısında 5-6 gün geçirdik. Hiçbir zorlukla karşılaşmadık. Faaliyetimizde gerek askerlerimiz, gerekse bölge halkı bize çok yardımcı oldu ve hiçbir zorlukla karşılaşmadan tırmanışımızı gerçekleştirdik. Ben ilk defa bu bölgeye gittim. Bölgenin bugüne kadar terörden başka adını duymadık. Sadece terörle anılan bir bölgeydi” dedi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER