Genel

Siirt fıstığı 'Fistalora' markasıyla dünyaya açılıyor

Yaklaşık 9 bin ailenin geçimini sağladığı Siirt fıstığı, Avrupa'nın en büyük fıstık tesisinde işlendikten sonra dünya pazarına "Fistalora" markasıyla sunulacak.

Siirt fıstığı 'Fistalora' markasıyla dünyaya açılıyor
10-06-2019 14:45

SÄ°Ä°RT (AA) - Siirt fıstığı, "Fistalora" markasıyla dünya pazarına çıkacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB iÅŸ birliÄŸiyle yürütülen proje kapsamında 43 milyon liraya kurulan ve Avrupa'nın en büyük fıstık iÅŸleme tesisi olan Siirt Fıstık Ä°ÅŸleme Tesisi'nde iÅŸlenen Siirt fıstığı, "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edilecek.

10 bin dekar yeni fıstık bahçesi

Vali Ali Fuat Atik, AA muhabirine, ilin Siirt fıstığından hak ettiÄŸi ekonomik geliri elde etmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Ünü ülke sınırlarını aÅŸan Siirt fıstığının dünya pazarına daha rahat satılması için marka ve tescil çalışmalarının devam ettiÄŸini belirten Atik, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"MarkalaÅŸma yolunda önemli bir adım atılarak, piyasalara 'Fistalora' markasıyla Siirt fıstığı ürünleri satışı baÅŸladı. Çok yakın zamanda Siirt fıstık ürünleri zincir marketlerin raflarında da görülecek. Siirt'in ekonomik ürünlerin başında gelen ve günümüzde artık 'YeÅŸil altın' olarak da tabir edilen kentin sembolü Siirt fıstığının üretiminin artırılması için yeni hamleler baÅŸlatacağız. Tarım ve Orman Bakanlığının desteÄŸiyle en az 10 bin dekar yeni fıstık bahçesi kurulumunu hedefliyoruz."

"Distribütörlük anlaÅŸması imzaladık"

Siirt Fıstık Ä°ÅŸleme Tesisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Sorumlusu Erol Avcı da fıstığın Asya, Avrupa ve Afrika'ya ihraç edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Fıstığın il ekonomisine yılda ortalama 750 milyon lira katkı saÄŸladığını belirten Avcı, "Fıstığımızı daha iyi koÅŸullarda iÅŸleyip paketlemek için kurduÄŸumuz bu tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle ÅŸirketleÅŸmeye giderek 2018 Mart ayında faaliyetlerine baÅŸladı. MarkalaÅŸma çalışmaları nihayet sonuçlandı ve 'Fistalora' markası ile piyasaya girdi." dedi.

"Fistalora" adının fıstık ile bitki florasının birleÅŸmesiyle ortaya çıktığını iÅŸaret eden Avcı, bu markanın kamuoyunda olumlu bir izlenim bıraktığını ifade etti.

Fıstığı uluslararası pazara açılması için marka giriÅŸimini baÅŸlattıklarını ve çalışmalarının devam ettiÄŸini iÅŸaret eden Avcı, "Yapılan görüÅŸmeler sonucunda yurt dışı baÄŸlantılar oldu. Asya, Avrupa, Afrika kıtaları ile Baltık ülkeleri pazarı olmak üzere bu pazarlara ulaÅŸmak adına yurt dışında bir firmayla distribütörlük anlaÅŸması imzaladık." diye konuÅŸtu.

Siirt ekonomisinin lokomotifinin fıstık olduÄŸuna dikkati çeken Avcı, pazar sıkıntısı yaÅŸamadıklarını, birkaç aÅŸamadan geçtikten sonra ürünün tüketiciye ulaÅŸtığını vurguladı.

Siirt fıstığının daha önce iptidai usullerle piyasaya geldiÄŸinden kalitesinin önemli ölçüde düÅŸtüÄŸünü savunan Avcı, kurulan tesiste iÅŸlenen fıstığının kendi markasıyla piyasaya çıkmasının ürünün kalitesini artırdığını söyledi.

Ä°lde yaklaşık 9 bin ailenin geçimini saÄŸladığı fıstığı Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline girmeyi arzuladıklarını aktaran Avcı, fıstığın "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edileceÄŸini kaydetti.

Avcı, ÅŸöyle devam etti:

"Yıllardır Siirt fıstığı piyasaya çıkmasına raÄŸmen markası yoktu. Bu amaçla Siirt fıstığını daha büyük pazarlara tanıtmak amacıyla böyle bir adım attık. Siirt fıstığı ilk defa bir marka ile piyasaya girmiÅŸ oldu. Böylelikle bu marka ile pazarda hak ettiÄŸi yere gelmesini saÄŸlayacağız."

Tesisin paketleme birim sorumlusu Ä°brahim Ekinci de daha önce ürünün yere serilerek kurutulduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Artık tesiste oluÅŸturulan kurutmalık ünitelerde hijyenik bir ÅŸekilde iÅŸleniyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER