Genel

Sigara Kovid-19'da hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından risk

Prof. Dr. Nazmi Bilir, "Sigara, hem neden olduğu önemli sağlık sorunları hem de kovid enfeksiyonunun seyrini olumsuz etkilemesi nedeniyle bireysel ve toplumsal sağlık açısından risk oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı.

Sigara Kovid-19'da hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından risk
31-05-2020 13:41

Ä°STANBUL (AA) - Türkiye Solunum AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigara içilmesinin hem neden olduÄŸu önemli saÄŸlık sorunları hem de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) seyrini olumsuz etkilemesi nedeniyle bireysel ve toplumsal saÄŸlık açısından risk oluÅŸturduÄŸunu bildirdi.

Prof. Dr. Bilir, yaptığı yazılı açıklamada, sigara kullanımının saÄŸlık, sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere pek çok olumsuz etkisinin öteden beri bilindiÄŸini, birkaç aydan beri dünyanın gündemine giren yeni tip koronavirüs salgını sırasında sigara kullanımının bu hastalık ile etkileÅŸiminin gündeme geldiÄŸini belirtti.

Koronavirus enfeksiyonunun akciÄŸerlerde ciddi hasara yol açtığını ve hastaların baÅŸlıca ölüm nedeninin solunum yetmezliÄŸi olduÄŸunu ifade eden Bilir, sigara kullanılmasının da saÄŸlık açısından önemli etkisinin solunum yolları ile ilgili sorunlar olduÄŸunu aktardı.

Bilir, bu nedenle sigara kullanımının hastalık seyri üzerindeki olası etkilerinin ilgi konusu olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:

"Koronavirüs enfeksiyonu yüzde 80 dolayında hafif belirtilerle seyrederken yüzde 20 kadarı daha ağır tablo göstermekte, bu vakaların dörtte biri de ciddi solunum yetmezliÄŸi tablosuna girmekte ve bu hastaların bazıları kaybedilmektedir. Çin'den bildirilen ilk yayınlarda hastalığın fatalite hızı yüzde 2,3 olarak saptanmıştır. Önceki çalışmalarda sigara içenlerde influenza enfeksiyonuna yakalanma olasılığının iki kat yüksek olduÄŸu ve hastalığın daha ciddi belirtilerle seyrettiÄŸi, MERS salgını sırasında da sigara içenlerde mortalitenin daha fazla görüldüÄŸü bilindiÄŸine göre, sigara kullanılmasının koronavirüs salgını bakımından da önemli olduÄŸu düÅŸünülebilir. Bu konuda yapılan bir sistematik gözden geçirme sonucunda koronavirüs enfeksiyonu olan hastalar arasında sigara içenlerin daha ciddi belirtiler gösterdiÄŸi, yoÄŸun bakım ve solunum desteÄŸi gereksinimine daha fazla oranda gereksinimleri olduÄŸu ve ölüm olasılığının da yüksek olduÄŸu ortaya konmuÅŸtur."

Bulaşma olasılığını arttırıyor

Prof. Dr. Nazmi Bilir, aynı deÄŸerlendirmede 1099 hasta arasında 173 kiÅŸinin daha ciddi belirtiler gösterdiÄŸi, bu kiÅŸilerin yüzde 16,9'unun sigara içen ve yüzde 5,2'sinin de sigarayı bırakmış kiÅŸiler olduÄŸunun görüldüÄŸünü belirterek, bu bulgunun sigara içilmesinin hastalığın seyrini olumsuz etkilediÄŸi anlamına geldiÄŸini ifade etti.

Bilir, sigara kullanımının Kovid-19 enfeksiyonu üzerindeki etkilerine deÄŸinerek, "Sigara kullanılması akciÄŸerlerde siliyer fonksiyonu inhibe eder, enfeksiyonların bulaÅŸma olasılığı artar; bu kapsamda koronavirüs bulaÅŸ riski de artar. Sigara içenlerde KOAH ve benzeri akciÄŸer hastalığı olur, bu hastalarda Kovid-19 enfeksiyonu daha ağır belirtilerle seyreder ve fatalite olasılığı fazladır. Sigara içilmesi immün sistemi olumsuz etkiler, immün sistemin enfeksiyonlara direncini azaltır; bu durum kiÅŸiyi enfeksiyonlara daha duyarlı hale getirir. Sigara kullanılırken eller sık olarak ağıza temas eder, bu durum korona bulaÅŸma olasılığını artırır." ifadesini kullandı.

Tütün ürünlerinin ortak kulanımının da bulaÅŸma riskini artıran unsurlardan olduÄŸunu aktaran Bilir, ÅŸunları kaydetti:

"Bazı ülkelerde Kovid-19 salgını sırasında bazı ticari faaliyetlerde uygulanan kısıtlamalar kapsamında 'sigaranın temel bir ihtiyaç maddesi olmadığı' görüÅŸü ile sigara satışları da yasaklanmıştır. Bu kapsamda Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Ä°srail ve Botswana salgın süresi içinde sigara satışını yasaklamıştır, Sri Lanka'da da bu yönde uygulama yapılması konusu tartışılmaktadır. Aslında bu yasaklama toplumda sigara kullanımının azalması bakımından önemli bir fırsat olarak deÄŸerlendirilmelidir. Sonuç olarak sigara içilmesi hem neden olduÄŸu önemli saÄŸlık sorunları hem de kovid enfeksiyonunun seyrini olumsuz etkilemesi nedeni ile bireysel ve toplumsal saÄŸlık açısından risk oluÅŸturmaktadır. Bu nedenle kovid salgınını fırsat olarak deÄŸerlendirmek suretiyle çok sayıda kiÅŸinin sigarayı bırakması yönünde çalışma yapılması gerekmektedir. Bu amaca yönelik olarak sigara satışlarına kısıtlama uygulanması olumlu bir yaklaşım olarak görülmelidir."

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER