İSTANBUL (AA) - Siemens, 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG) 2018'de dijital enerji yönetimi ve siber güvenlik çözümleriyle yer aldı.
Siemens Türkiye'den yapılan açıklamaya göre dünya enerji devlerini, akıllı şebekeler ve şehirler alanındaki araştırmacıları, uygulayıcıları, geliştiricileri ve kullanıcıları bir araya getiren 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG) 2018, 25-26 Nisan 2018'de İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi.
"Dijital gelecek bizimle şekillenecek" mottosuyla ICSG 2018'de yerini alan Siemens Türkiye, yatırımların hızlı geri dönüşünü sağlayan dijital enerji yönetim çözümlerinin yanında güvenli enerji arzı için siber güvenlik çözümlerini sektörle paylaştı.
Siemens’in standında tanıttığı çözümler arasında SCADA/DMS/OMS, Dağıtılmış Enerji Yönetimi Sistemi, enerji analitik çözümleri, MVDC, enerji depolama, mikro şebeke çözümleri yer aldı.
Sektörde lider konumda bulunan Siemens Türkiye'nin sunduğu akıllı dijital şebeke çözümleri, enerji dağıtım şirketlerinin yüzde 43'ü tarafından kullanılıyor. Dağıtım şirketleri aracılığıyla Siemens Akıllı Şebekeler ürünleri, çözümleri, sistemleri ve hizmetleri, şirketlerin müşterilerinin yüzde 46'sına ulaşıyor. 2014 verilerine göre Türkiye'deki 21 dağıtım şirketinin enerji kaybı ortalama yüzde 14 civarındayken, Siemens Akıllı Şebekeler çözümlerini kullanan şirketlerde bu oran yüzde 7'ye düşüyor.
Siemens'in var olan altyapıyı daha akıllı hale getirip otomatize eden, insan hatalarından arındırarak daha verimli kullanabilmeye odaklanan Akıllı Şebekeler çözümleri, Türkiye'de geliştiriliyor. Bu teknolojilerin zaman içinde Siemens'in faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de kullanılması hedefleniyor.
- "Dünya standardında uçtan uca siber güvenlik çözümleri sunuyoruz"
Siemens AG Dijital Şebekeler Bölge Satış Direktörü Dmitry Orlinkov, moderatörlüğünü ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Halıcı'nın yaptığı "Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Oturumu"na katıldı.
Orlinkov, sunumunda Siemens'in bulut tabanlı açık IoT işletim sistemi olan MindSphere üzerinde geliştirilen Enerji Yönetim Uygulamaları hakkında bilgi verdi. Bu uygulamaların, maliyet avantajı ve hızlı geliştirme imkanı sunduğunu belirten Orlinkov, uygulamaların kaynak israfının önlediğini, riskleri azalttığını ve gelişmiş güvenlik sağladığını ifade etti.
Siemens Türkiye Dijital Şebekeler Direktörü Hasan Ali Pazar ise dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla siber güvenlik ihtiyaçlarının da büyük bir hızla arttığını belirtti.
Siemens olarak siber güvenliğe, "tasarımla güvenlik" ve "derinlemesine savunma" stratejisiyle yaklaştıklarını ve hem veri hem de fiziksel varlıkların güvenliğini değerlendirmeye, doğrulamaya ve yönetmeye odaklandıklarını ifade eden Pazar, şunları kaydetti:
"Bu doğrultuda tüm dünyada dijital hizmetler alanında lider küresel kuruluşların yanı sıra Türkiye'de geliştirme yapan yerel lider kuruluşlarla da birlikte iş birliği içinde bulunuyoruz ve projeler gerçekleştiriyoruz. Bu iş birlikleri sayesinde, Türkiye'de enerji, altyapı hizmetleri, petrol ve gaz, otomotiv, çimento ve savunma sanayii için siber güvenlik çözümlerimiz ile tehditleri önlemeyi ve müşterilerinin riskini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Enerji sistemleri dahil tüm kritik altyapılarda, bütün operasyonel teknolojileri kapsayan Türkiye enerji pazarının ihtiyaçlarına yönelik dünya standardında uçtan uca siber güvenlik çözümleri sunuyoruz."