Teknoloji

'Siber saldırılar nükleer silahlar kadar tehlikeli'

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof .Dr. Alkan, "Siber saldırılar nükleer silahlar kadar tehdit oluşturmaya başladı." dedi.

'Siber saldırılar nükleer silahlar kadar tehlikeli'
25-10-2016 15:22

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan, "Siber saldırılar ülkeler için nükleer silahlar kadar tehdit oluşturmaya başladı. Bütün kişi, kurum ve kuruluşların, devletin ciddi bir siber güvenlik savunma gücü alt yapısı oluşturması gerekir." dedi.

AA muhabirinin siber saldırılara ilişkin sorularını cevaplayan Alkan, bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde siber güvenliğin sağlanması için önlemlerin yüksek seviyede tutulması gerektiğini söyledi.

21 Ekim'de dünya genelinde görülen siber DDoS saldırılarının siber güvenliğin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna işaret eden Alkan, "DDoS saldırıları alan adı sunucularının hizmet verememesine, bunun sonucunda da birçok servis ve sistemlerin hizmet dışı kalması demektir. Başta sosyal medya uygulamaları olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlardaki sistemlerin bir anlamda çalışmaması, hizmet dışı kalması anlamına geliyor." bilgilerini verdi.

"Saldırının boyutu çok daha büyük ölçekte gelişti"

Internet of Things (Nesnelerin interneti başlığının dünya sanal sistemleri için sunacağı faydaların yanında riskleri de beraberinde getirdiğini anlatan Alkan, "Günümüzde internete bağlı cihaz sayısı 5 milyar civarında. 2020 yılında bu sayı 50 milyarı bulacak. DDoS saldırılarında sadece bilgisayar türü bilgi işlem araçları kullanılmadı internete bağlı bütün akıllı cihazlar kullanıldı. Akıllı ev diye tabir ettiğimiz gelişmiş sistemlerin içinde internete bağlı nesneler de hedef alındı. Saldırının boyutu çok daha büyük ölçekte gelişti." diye konuştu.

Alkan, evlerdeki elektrikli ev aletleri dahil internete bağlı ne kadar akıllı cihaz varsa bunların da siber saldırılarında kullanılabileceği uyarısında bulunarak, kullanıcıların farkındalık seviyesinin artması gerektiğini söyledi.

"İnternete bağlı cihaz sayısı ne kadar artarsa internet güvenliği bir o kadar azalıyor"

Akıllı evlerle akıllı binaların içindeki cihazların cep telefonlarıyla uzaktan kontrol edilebildiğini aktaran Alkan, kötü niyetli güçlerin bu cihazları ele geçirerek kötü amaçla kullanılabildiğini kaydetti. Alkan şunları söyledi:

"İnternete bağlı cihaz sayısı ne kadar artarsa internet güvenliği bir o kadar azalıyor. Risk de bir o kadar artıyor. Modern süreçte cep telefonlarımızdan kombileri, klimayı, ocakları kontrol edebiliyoruz. Şifreler ve kurgulanan güvenlik aşamaları titizlikle yürütülmezse evlerimizde, iş yerlerimizde, önemli kurumlarımızda çok büyük mağduriyet yaşanabilir."

"ABD ve Çin siber saldırmazlık anlaşması imzaladı"

ABD ile Çin Savunma Bakanlarının siber saldırmazlık anlaşması imzaladığını belirten Alkan, geçmişte nükleer saldırmazlık anlaşmalarının imzalandığını hatırlattı. 

Alkan, şöyle konuştu:

"Siber saldırılar ülkeler için nükleer silahlar kadar tehdit oluşturmaya başladı. Dolayısıyla kişisel anlamda risk altındayız, kurumsal anlamda risk altındayız, ülkesel anlamda, devlet olarak risk altındayız. Bütün kişilerin, kurum ve kuruluşların, devletin ciddi bir siber güvenlik savunma gücü altyapısı oluşturması gerekir. Türkiye bu konuda ciddi şekilde savunmasızdır. Bir an önce siber savunma güçlerini oluşturması lazım. Siber ordularını oluşturması lazım, kurumsal yapılanmalarını tamamlaması lazım, aksi takdirde aynı tehlikeler Türkiye için geçerlidir."

"Her şey kullanıcı şifreleriyle başlıyor"

Bireysel kullanıcıların şifre belirlemelerinde "üç harf atlamalı Sezar Şifresi" gibi özgün metotlara başvurabileceğini aktaran Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günümüzde akıllı cihazları, interneti kullanmayın dememiz mümkün değil. Yeni dünya düzeninin realitesi budur. Bu risklerle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Evimizde iş yerlerimizde interneti kullanarak yaptığımız tüm işlemlerimizin güvenlik altyapılarını dikkatle oluşturmalıyız.

Kişisel anlamda da sosyal medya ve internet kullanırken zorunlu kalmadığımız sürece her aplikasyonu indirmememiz gerekli. Kullandığımız sitelerin sahte siteler olmadığına dikkat etmeliyiz. Bilinçli kullanıcı davranışları sergilememiz lazım. Sadece harf ve rakam yerine işaretleri de barındıran şifreler seçin. Her şey kullanıcı şifreleriyle başlıyor. Hepimizin onlarca şifresi var, bu malum… E-mail şifrenizi App Store şifresi ya da Twitter şifresi olarak belirlememeye çalışın. Kendinizce şifreyi şifreleyen metotlar geliştirin."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER