Gündem

SETA'da yoğun mesai

SETA, Ankara, İstanbul ve Washington'daki ofisleri ile Türkiye ve dünya ölçeğinde önemli projelere imza atarken çeşitli alanlarda 50'ye yakın proje yürütüyor. - Anadolu Ajansı

SETA'da yoğun mesai
12-05-2017 13:32

ANKARA

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ankara, İstanbul ve Washington'daki ofisleri ile Türkiye ve dünya ölçeğinde önemli projelere imza atarken, son olarak referandum sonrası siyasi partilerdeki dönüşüm, Türkiye- ABD ilişkilerinin geleceği, Türkiye'nin stratejik vizyonu, güvenlik sektörü reformu, üniversitelerde radikalleşme, insansız hava araçları, Avrupa'da aşırı sağın yükselişi ve cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş başta olmak üzere 50'ye yakın proje yürütüyor.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te kurulan SETA ile politika yapıcılarına öneriler getirmeyi ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Siyasetten, ekonomiye, eğitimden güvenlik ve dış politikaya kadar birçok alanda kitap, analiz, rapor ve dergiler yayımladıklarını anımsatan Duran, SETA'nın, bünyesinde siyaset, dış politika, ekonomi, toplum ve medya, güvenlik, hukuk ve insan hakları, strateji araştırmaları, eğitim ve sosyal politikalar, Avrupa araştırmaları ve enerji olmak üzere, 10 direktörlük barındırdığını, bu kapsamda yayınların yapıldığını ifade etti.

Düşünce kuruluşlarının, dünyanın önemli başkentlerinde karar alıcılar için bilgiyi sağlama ve politika önerileri getirme konusunda önemli bir boşluğu doldurduğunu vurgulayan Duran, "SETA da bu şekilde faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşu. SETA, geniş uzman kadrosuyla ve İstanbul, Ankara ve Washington'daki ofislerle sadece Türkiye'de değil dünya ölçeğinde etkili olmaya çalışan bir think-tank." diye konuştu.

Duran, Türkiye'de düşünce kuruluşları sektörünün geliştiğini belirterek, "SETA'nın bu sektörün genişlemesine, yeni insanlar kazanılmasına, kapasite geliştirilmesine önemli katkıları bulunmakta. Geçmişte SETA'da üst düzey yöneticilik ve araştırmacılık yapmış kişilerin gerek kamu gerek farklı sektörlerde önemli fonksiyonlar yürüttüğünü görmekteyiz. Yetişmiş insan kadrosuna önemli bir katkı yapmaktadır SETA." ifadelerini kullandı.

Yeni çalışmalar

SETA'nın Türkiye'de stratejik boşluk görülen alanlarda yayınlar yaptığına işaret eden Duran, bu yayınların hepsinin büyük titizlikle belirlenen konulardan oluştuğunu söyledi.

İngilizce hazırladıkları "Insight Turkey" dergisi ile akademik olarak Türkiye'yi dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Duran, "Ru'ye Türkiye" dergisi ile Türkiye'nin perspektifini ve Türkiye üzerine yapılan çalışmaları Arapça anlattıklarını kaydetti. Aylık olarak da "Kriter" dergisini hazırladıklarını aktaran Duran, "SETA bu dergilerle Türkiye'nin gündemini tartışıyor, ihtiyaç duyulan çalışmaları yürütüyor ve bunları farklı dillerde dünyayla paylaşıyor." dedi.

SETA'nın çalışma usulü kapsamında hem acil ihtiyaç duyulan hem de orta vadede üretilmesi gereken politikalara ilişkin yayınlar hazırladığını ifade eden Duran, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örneğin 15 Temmuz'un ertesi gecesi hemen sahaya indik ve önce demokrasi nöbetleriyle ilgili bir saha çalışması yaptık ve bunu kitaplaştırdık. Daha sonra, 15 Temmuz ve FETÖ ile ilgili bir dizi yayını birkaç dilde gerçekleştirdik. Bu konularda Türkçe ve İngilizce kitaplar yayımladık. Bunun yanı sıra iki yılı aşkın süredir cumhurbaşkanlığı sistemi üzerine çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili raporlar yayımladık. En son 'Türkiye'nin Siyasal Sistemin Dönüşümü: Cumhurbaşkanlığı Sistemi' başlıklı bir kitap yayımladık. Halk oylamasından sonra da cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin gerektirdiği uyum yasaları ve ilgili reformlar üzerine odaklandık. Bunun yanı sıra Türkiye'nin ulusal güvenlik stratejisi, Suriye'deki durum, DEAŞ, PKK, basın özgürlüğü, İslamofobi gibi konularda yayınlar yaptık. Ayrıca her yıl Türk dış politikası yıllığı yayımlıyoruz. Türk dış politikasını bütün boyutlarıyla ele alan bu yıllığı 2009'dan itibaren çıkarıyoruz.

Yine, referandum sonrası siyasi partilerdeki dönüşüm, Türkiye- ABD ilişkilerinin geleceği, Türkiye'nin stratejik vizyonu, güvenlik sektörü reformu, üniversitelerde radikalleşme, insansız hava araçları, Avrupa'da aşırı sağ ve radikalleşme başta olmak üzere 50'ye yakın çalışmayı da başlattık."

Muhabir: Sarp Özer

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER