WASHINGTON (AA) - Amerikalı ekonomist William Cline, ABD yönetiminin finansal regülasyonların kaldırılmasına yönelik girişimlerini, bu konu hakkında yazdığı "Bankalar İçin Doğru Denge: Teori ve Bulgular" adlı kitabının piyasaya çıkmasının ardından AA muhabirine değerlendirdi.
Kitabında Amerikalı bankaların olası bir krize karşı tutmaları gereken sermaye oranına hala tam olarak sahip olmadığını vurgulayan Cline, "Basel III adlı uluslararası anlaşma, büyük bankaların risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 10'unu tutmaları gerektiriyor. Hesaplamalarıma göre bu oran yüzde 13 civarında olmalı. Dolayısıyla bu konuda gidilmesi gereken bir miktar daha yolumuz var." şeklinde konuştu.
Cline, ABD'nin en büyük bankalarının, risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 13'ü kadar sermaye tutmaları halinde faydanın maliyete eşit olduğu optimal orana ulaşacağını belirterek, bu oranın yüzde 30-50 arasında olması gerektiğini savunan bazı ekonomistlerin ise aşırıya kaçtığını düşündüğünü ifade etti.
Sermayenin çok maliyetli olmasının ülke ekonomisini baltalayabileceğini savunan Cline, "Ekonominin üretim kapasitesi, ne kadar sermaye biriktirebileceğimize bağlı. Eğer sermayeyi çok pahalı hale getirirsek ekonomi yeterli sermayeyi yaratamaz ve fakirleşiriz." dedi.
"Washington, bankaların işini kolaylaştırma yönünde ilerliyor"William Cline, ABD Temsilciler Meclisi’nin geçen günlerde kabul ettiği finansal yasa tasarısına ve Hazine Bakanlığı’nın, Başkan Donald Trump’ın talebi üzerine hazırladığı inceleme raporuna değinirken, "ABD Temsilciler Meclisi'nin onayladığı tasarı ve Hazine’nin önerilerinin genel olarak bankaların işini kolaylaştırmaya yönelik olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Washington yönetiminin biraz daha artırılması gereken sermaye zorunluluklarını gevşetmeyi hedeflediğini, finansal regülasyonları gevşetirken bankaların güvenliğini sağlayan düzenlemeleri yok etmemeye azami önem gösterilmesi gerektiğini belirten Cline, "Özellikle sermaye zorunluluklarının azaltılması yönünde ne kadar ileriye giderseniz, zaman içinde finansal kriz yaşanma riskini o kadar artırırsınız." dedi.
"Siyasi açıdan riskli olabilir"Ekonomist Cline, Dodd Frank Wall Street Reformu'nun tüketicinin korunmasına yönelik bölümleri ve emanet kuralının çok mantıklı ve yerinde uygulamalar olduğuna işaret ederek, "Yönetimdeki değişimin, politikaların tüketicileri korumaktan uzaklaşacak şekilde değiştirilmesine yol açması belki şaşırtıcı değil ancak bu yönetim içinde siyasi açıdan riskli olabilir. Hiçbir yönetim, tüketicilerin kendisine savaş açmasını istemez." değerlendirmesini yaptı.
Muhabir: Gülbin Yıldırım