DAKAR (AA) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Senegal'de açılan toplam yatırım değeri 575 milyon avro olan Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı'nı 25 yıl boyunca Türklerin işleteceğini belirterek, "Senegal ve bu coğrafyadaki ölçeğe göre 42 bin metrekare kapalı alanı olan bu terminalde toplamda 10 milyon yolcuya hizmet verecek olan bu havaalanı çok önemli." dedi.
Arslan, Senegal'in başkenti Dakar'da Limak ve Summa ortaklığı tarafından yapımı tamamlanan Baise Diagne Havalimanı'nın açılış töreni öncesi Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Senegal ve bu coğrafyadaki ölçeğe göre 42 bin metrekare kapalı alanı olan bu terminalde toplamda 10 milyon yolcuya hizmet verecek olan bu havaalanının çok önemli olduğunu kaydeden Arslan, "Burayı 25 yıl boyunca Türkler işletecek, 25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak. Bayrak dalgalandırmanın, artık askeri olarak bir yerlere gidip bayrak asmanın ötesine geçtik. Ekonomik olarak bayrak dalgalandırmak çok önemli. Bu, ekonomik büyümenin de başka coğrafyalarda yayılabilmenizin de göstergesi." diye konuştu.
Arslan, havalimanı öncesi Limak Grubu'nun ortağı Summa'nın bin 500 kişilik kongre merkezi yaptığını, ardından otel yatırımının geldiğini sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açılışı yapılan otel zaten iş adamlarının gelip kalabileceği bir alan olarak planlanmış. Otel etrafından Senagal'in düşündüğü birçok iş merkezi olacak. Bu otel iş bağlantılarının kurulduğu bir yer olacak. Yeni havalimanına demir yolu bağlantısı yapılacak. Bunu da Türkler yapacak. Ayrıca liman projeleri var ve bununla da Türkler ilgileniyor.
Biz de ülkemizin bu alanda kabiliyetlerini anlattık. Türk firmalar bu işin içinde rahatlıkla yer alabiliriz. İki liman projesi var, biri büyütme biri de cruise limanı olacak şekilde iki liman yapılacak. Hala proje aşamasında, henüz ihaleye çıkmadılar. İhaleye çıkıldığında Türklerin bu işi başarıyla yapacaklarını düşünüyoruz."
- "Senegal; Batı Afrika'nın dünyaya açılan kapısı"
Havalimanının açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Senegal'in kendileri için sadece potansiyeli bulunan, gelişmekte olan bir ülke değil aynı zamanda Batı Afrika'nın dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, "Limak olarak Mozambik ve Fildişi'nde iki çimento fabrikası kurduk. Şimdi ise Senegal'deyiz." dedi.
Özdemir, şirket olarak havalimanı inşaatı ve işletmeciliğinin yanı sıra inşaat, altyapı yatırımları, enerji, turizm ve çimento sektörlerinde de faaliyet gösterdiklerini aktararak, "Bu sektörlerle ilgili Senegal ve diğer Afrika ülkelerindeki yatırımları yakından takip etmekteyiz. Senegal'de faaliyette bulunduğumuz diğer sektörlerle ilgili olarak da yeni yatırımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.
Yurt dışındaki diğer havalimanı projeleriyle ilgili de bilgi veren Özdemir, şunları kaydetti:
"Kuveyt Havalimanı yeni terminal inşaatına bu yıl başladık. Normal süresinden 2 yıl önce yani 4 yıl içinde bu projeyi de teslim edeceğiz. Mısır'da Kahire Havalimanı'nın ikinci terminalini bitirdik, şu anda işletme ve devir sürecindeyiz. Kosova'da Priştine Havalimanı yeni terminalini yine rekor bir sürede tamamladık, şu anda işletiyoruz.
Rostov Havalimanı'nın inşaatını bitirdik, bugünlerde onun da açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca yine Rusya'da Volgograd Havalimanı terminalini yapıyoruz. 'Güçlü Türkiye' vizyonuna gönülden bağlı bir şirket olarak, gelecek dönemde imza atacağımız yeni projelerle, Türk bayrağını dünyada en iyi şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz."
Özdemir, "Leopold Sedar Senghor Uluslararası Havalimanı'nın yerini alacak Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı, toplam 45 milyon metrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olacak.Yeni havalimanın terminal binasının büyüklüğü, 42 bin metrekare olacak. Havalimanına yılda 80 bin uçak iniş/kalkış yapabilecek." ifadelerini kullandı.
- Türkler Senegal'de 8 yılda yapılamayan havalimanını 8 ayda yaptı
Açılış törenine Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in yanı sıra Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow ve Gine Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz katılırken, törende Summa şirket yöneticileri ve çok sayıda davetli yer aldı.
Edinilen bilgiye göre, Suudi Arabistanlı bir şirket tarafından 8 yıldır bitirilemeyen havalimanını devralan Limak-Summa ortaklığı 8 aylık bir sürede projeyi tamamlayarak teslim etti. Afrika'da bağlantı merkezi (hub) olması beklenen havalimanının açılışına on binlerce kişi katıldı.
Böylelikle Türkler 3 milyon yolcu kapasiteli, Batı Afrika'nın geçiş noktasında yer alan havalimanının 25 yıllık işletmesine de Senegal devleti ile ortak oldu.
Blaise-Diagne Havalimanı toplamda 575 milyon avroya mal olurken 8 aylık inşaat döneminde, 500'ü Türk olmak üzere bin 500 kişi çalıştı.