Genel

Sel gitti geriye çamur kaldı

Edirne’de, sel felaketi bitti, geriye çamuru kaldı. Kentte yaşanan sel felaketinin ardından taşkın suların çekilmesiyle birlikte yaşanan afetin boyutları gün yüzüne çıktı. Edirne, Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu sel felaketini yaşadı. Nehirlerd

Sel gitti geriye çamur kaldı
07-02-2015 05:42

Edirne’de, sel felaketi bitti, geriye çamuru kaldı. Kentte yaşanan sel felaketinin ardından taşkın suların çekilmesiyle birlikte yaşanan afetin boyutları gün yüzüne çıktı.
Edirne, Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu sel felaketini yaşadı. Nehirlerdeki su debilerinin düşüşüyle yatağına dönen sel sularının çekilmesiyle birlikte, kentte yaşanan felaketin boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Nehir kenarlarında bulunan sosyal tesis ve özel işletmeler çamurla kaplandı. Tesis personeli çamurla kaplanan zemini temizlemeye çalışıyor. Kentte yaşanan sel felaketinden dolayı dört gündür kapalı olduklarını ve temizlik çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen özel işletme sahipleri, maddi zararlarının çok fazla olduğundan şikayetçi oldu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, taşkın sahasında bulunan özel işletmeler ve Karaağaç Mahallesi ile kent merkezini Yunanistan ile Türkiye arasındaki kara ulaşımını sağlayan ve uluslar arası yol olan Lozan Caddesi’nde incelemelerde bulundu.

"YARALARI SARMAK İÇİN ACİL BİR OPERASYON LAZIM"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, özellikle Lozan Caddesi ve nehir kenarlarında bulunan sosyal tesis ve özel işletmelerde hasarın büyük olduğunu belirterek, kentte tam bir doğal felaket yaşandığını söyledi. Gürkan, kentte yaşanan sel felaketi bilançosunun Aralık ayında yaşanan sel felaketinden çok daha ciddi boyutlarda olduğunu dile getirerek, "Aralık ayında yaşanan sel felaketinde zarar gören esnaf, kendi yaralarını kendi imkanlarıyla yani bir benzetme olacak ama yaralarını gazlı bez yerine, evdeki tülbentle sarmaya çalıştı. Fakat bu sefer bu yarayı ne tülbent ne de gazlı bez kapatıyor. Acil bir operasyon lazım" dedi.

"AYLAR SÜRECEK İHALELERLE BİZİM ZAMANIMIZI ALMAYIN"
Gürkan, Karaağaç mahallesine yapılması planlanan ve Kanal Edirne olarak anılan bay-pas kanalını sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "Doğru bir projedir. Ancak bunun normal ihale sistemiyle en azından ihalesinin bile ben üç, dört ay alacağını biliyorum. Bir yönetici olarak biliyorum dolayısıyla bu ülkede birçok şey kamu yararı gözetilerek, halkın yararı gözetilerek ihale kanunu dışına nasıl çıkarılıp yapılmışsa biz bunun aynısını şimdi talep ediyoruz. Normal bir ihale aşamasını bekleyecek bir olay değildir, netice itibariyle üst üste gelen doğal afetler söz konusudur. Doğal afet değil doğal afetler söz konusudur. O zaman birçok konuda çıkarılmış olan değişik mevzuatların, kamu yararı kararlarının biz Edirne’deki Karaağaç bay-pass kanalı için de alınmasını istiyoruz. Haklı olarak istiyoruz bunu halk adına istiyoruz. Bu işi yapacak olanlar ne mahkemeye verilmekten ne de yargılanmak korkmasınlar. Edirne halkı bu anlamda sonuna kadar arkalarında olacaktır. Biz onları savunuruz. Mücadelesini de yaparız. Ama ne olur bizi işte aylar sürecek ihalelerden, bizim çok değerli olan zamanımızı almayın. Bu boşa geçecek zamanı halkın belki de bir kez daha bu felaketi yaşamasına sebep olacak zamanı biz bu kanalı yapmakla kullanalım diyoruz."

"BU BİR DOĞAL AFET, DEVLETİN BELEDİYEYE DE YARDIM ETMESİ GEREKİYOR"
Edirne Belediyesi olarak, kentte yaşanan doğal afetin açtığı zararların karşılanmasını talep edeceğini kaydeden Gürkan, "Bu yola yapılacak masrafın karşılanmasını talep edeceğim. Çünkü, ben kendi cebimden para harcamıyorum. Halktan topladığım parayı harcıyorum. Eğer bu bir doğal afet ise, devletin vatandaşa yapması gerektiği gibi belediyeye de yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da bölgede bulunan özel işletmelerdeki hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını belirtti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER