Genel

Sel bölgesinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, "Şu ana kadar Sinop'ta 4, Bartın'da 5, Kastamonu'da ise 15 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Tespit edilen 295 binanın daha yıkımı yapılacak." dedi.

Sel bölgesinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı
20-08-2021 17:07

KASTAMONU (AA) - Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, selden etkilenen Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta hasar gören yapılara iliÅŸkin tespit çalışmalarını tamamladı.

Yapı Ä°ÅŸleri Genel Müdürü Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sel bölgesinde yürütülen hasar tespit çalışmalarına iliÅŸkin bilgi verdi.

Bakanlık olarak selin baÅŸladığı ilk andan itibaren Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinasyonunda bölgede aralıksız çalıştıklarını aktaran Aslan, "Selden hemen sonra ilk olarak Bartın'a ardından da Kastamonu ve Sinop'a gittik. Gerek mobil laboratuvarlarımızla, gerekse özel yazılımlı dronelarımız ve insansız hava araçlarımızla bölgedeyiz." dedi.

"Åžu an için girmediÄŸimiz hiçbir ev kalmadı"

Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta 600 kiÅŸilik ekiple yürüttükleri hasar tespit çalışmalarının bugün itibarıyla sona erdiÄŸini belirten Aslan, "Bu kapsamda önce selden etkilenen alanlarımızı belirledik. Sonra belirlediÄŸimiz bu alanlardaki hasarlı yapıları gerek muhtarlarımızdan gerek kaymakamlarımızdan aldığımız bilgiler doÄŸrultusunda tespit ettik. Sonrasında da ekiplerimiz belirlenen adreslere giderek burada hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Selden etkilenen tüm bölgelerde hassas bir çalışma yürüttük. Åžu an için girmediÄŸimiz hiçbir ev kalmadı." diye konuÅŸtu.

Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta 4 bin 749 binada 23 bin 139 birim incelendi

Bakanlık olarak tüm imkanları seferber ettiklerinin altını çizen Aslan, ÅŸöyle devam etti:

"Kastamonu'da 128 mahalle ve köyde 2 bin 405 binada 11 bin 256 bağımsız birimin hasar tespitini yaptık, 104 binada 263 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 89 binada 165 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduÄŸunu belirledik. Sinop'ta 4 ilçede 109 mahalle ve köyde 2 bin 132 binada 9 bin 380 bağımsız birimi inceledik, 188 binada 299 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 25 binada 29 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduÄŸunu tespit ettik. Yine Bartın'ın Ulus ilçesinde 26 mahalle ve köyde 212 binada 503 bağımsız birimde incelemelerde bulunduk. 27 binada 36 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 19 binada 29 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduÄŸunu belirledik. Åžu ana kadar Sinop'ta 4, Bartın'da 5, Kastamonu'da ise 15 binanın yıkımını gerçekleÅŸtirdik. Tespit edilen 295 binanın daha yıkımı yapılacak."

Aslan, "Acil yıkılacak binaların ardından ağır hasarlı yapıların da önümüzdeki süreçte yıkımları gerçekleÅŸtirilecek." dedi.

Hassas bir ortamda çalışılıyor

Aslan, hasar tespit alanında Türkiye'nin birçok ülkeye göre çok daha iyi bir konumda olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Deneyimli ve donanımlı bir ekiple her zaman afetlere hazırız. Ancak burada çok hassas bir durum söz konusu. Bakanlık olarak normal ÅŸartlarda yıkılması gereken hasarlı yapıları 2 gün içinde de yıkabiliriz ancak hassas bir ortamda çalışıyoruz. Bu yüzden daha dikkatli ve özenli davranmak zorundayız. Nitekim can kayıplarımız var. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Biz de normal hayata dönüÅŸü en hızlı ÅŸekilde saÄŸlamak için çalışmalarımızı çok dikkatli ve özenli bir ÅŸekilde aralıksız olarak yürütüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER