Ekonomi

'Şeker fabrikalarında taşeron işçi kadroludan fazla'

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök,Türkiye genelindeki şeker fabrikalarında kadrolu işçi sayısı 5 bin 178, geçici işçi sayısı 2 bin 754, taşeron işçi sayısı ise 10 binin üzerinde." dedi.

'Şeker fabrikalarında taşeron işçi kadroludan fazla'
05-11-2017 18:32

ANKARA - Özcan Yıldırım

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, taşeron işçiliğin en yaygın görüldüğü yerlerden birinin şeker fabrikaları olduğunu belirterek, "Türkiye genelindeki şeker fabrikalarında kadrolu işçi sayısı 5 bin 178, geçici işçi sayısı 2 bin 754, taşeron işçi sayısı ise 10 binin üzerinde." dedi.

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 25'i kamuya, 8'i özel sektöre ait olmak üzere 33 şeker fabrikasının faaliyette bulunduğunu söyledi.

Şekerin stratejik bir ürün olduğunu, şeker üretiminin de uzmanlaşma gerektirdiğini vurgulayan Gök, şunları belirtti:

"Bir işçinin şeker üretiminde uzmanlaşması en az 3 yıl sürüyor. Bu süreyi uzmanlaşarak geçiren geçici işçiler bir türlü kadroya alınmadığı gibi, ciddi boyutlarda taşeronlaşmaya gidiliyor. Bunu daha açık ifade edersek, Türkiye genelindeki şeker fabrikalarında kadrolu işçi sayısı 5 bin 178, geçici işçi sayısı 2 bin 754, taşeron işçi sayısı ise 10 binin üzerinde. Görüldüğü gibi şeker fabrikalarında taşeron işçi kadroludan fazla. Taşeron işçi çalıştırma rekoru ise Eskişehir Şeker ve Makine Fabrikasında. Geçici işçi sayısının 106 olduğu bu fabrikada, 774 taşeron işçi çalıştırılıyor."

"Kadro bekleyen kalifiye geçici işçilerin taleplerini de dikkate almalı"

Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsam ve programında olması nedeniyle yıllardır kadro sıkıntısı çekildiğini aktaran Gök, bu durumun üretimi, çalışanların performansını ve iş barışını etkilediğini söyledi.

Gök, sendika olarak geçmiş dönemlerde şeker fabrikaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına kadrolu işçi sayısının artırılması ve geçici işçilerin kadroya alınması talebinde bulunduklarını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Şeker fabrikalarında yıllardır geçici işçi statüsünde çalışan kampanya ve mevsimlik işçiler mutlaka kadroya alınmalı. Kadroya geçirilmeleri halinde geçici işçilerin şeker sanayine getireceği yük taşeron işçilere göre çok daha azdır. Üretimin sürdürülebilirliği, çalışma barışı, hukuki boyut ve istihdam açısından çok önem arz etmektedir. Öyle ki 25 yıl geçici işçi statüsünde çalışıp emekli olan şeker işçilerimiz var. Bunun dünyada bir eşi benzeri daha yok. Hükümet, taşeron işçilerle ilgili yapacağı düzenlemede yıllardır kadro bekleyen kalifiye geçici işçilerin taleplerini de muhakkak dikkate almalı."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER