Gündem

Seçim anketlerine akademik destek çağrısı

'Siyaset, İletişim, Seçimler' paneline katılan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 1 Kasım seçimlerinde bütün anket şirketlerinin aynı hatayı yapmasından dolayı modelle ilgili sistematik bir sorun olduğuna dikkat çekti. Ağırdır, akademik dünyanın da katkısıyla anket model

Seçim anketlerine akademik destek çağrısı
11-11-2015 14:04

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla düzenlenen SBE Salı Seminerleri kapsamında 'Siyaset, İletişim, Seçimler' konulu bir panel gerçekleşti. 1 Kasım seçim sonuçlarının da değerlendirildiği panel, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lerna Yanık'ın katılımıyla gerçekleşti. 

Koordinatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Levent Soysal’ın gerçekleştirdiği seminerler dizisinin etkinliği olan panelin moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Mitat Çelikpala yaptı. Siyaset ve seçimlere iletişim çerçevesinden bakılan panelde siyasal iletişim araçlarının zaman içindeki değişimine vurgu yapıldı.

“MODELLE İLGİLİ SİSTEMATİK BİR SORUN VAR”

1 Kasım seçimlerinde bütün anket şirketlerinin aynı hatayı yapmasından dolayı modelle ilgili sistematik bir sorun olduğuna dikkat çeken KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, akademik dünyanın da katkısıyla anket modellerinin elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Anket sonuçlarındaki yanılmanın birkaç sebebi olduğunu ifade eden Ağırdır, “Kanada, İngiltere, İsrail ve Yunanistan seçimlerinde aynı durum yaşandı. Gündelik hayatın ritmi, metropolleşme ve kalabalıklaşma, birtakım zihin haritalarına, korkuya ve endişeye neden oluyor. 

Geleneksel anket yöntemlerinin insanların duygularını ve düşüncelerini anlamak için bazı eksikleri var ve bu yöntemler bugünkü hayatın ritmine yetmiyor. Her şeye rağmen başka ülkelerde olması bizim de böyle bir hata yapmamızı haklı kılmaz. Sonuç olarak biz de insanların duygularını anket yönteminin içine monte etmeyi başaracak bir model üretemedik. Yaklaşan fırtınayı göremediysek mesele ölçüm de değil, o ölçümden çıkan sonuçları modelleyip ileriye dönük tahmine çevirme kısmında. Dolayısıyla bütün anket şirketleri birden aynı hatayı yaptığına göre modelle ilgili sistematik bir sorun olduğu anlaşılıyor. Akademik dünyanın da katkısıyla yeniden tüm bu modelleri elden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“SEÇİMLER FESTİVAL HAVASINDA GEÇİYOR”

Türkiye’de seçim dönemlerinin büyük bir festival havasında geçtiğini ve medyanın da bu havaya kapıldığını söyleyen Doç. Dr. Levent Soysal, “Medya kurumlarının zaman içinde nasıl bir değişim gösterdiği, nasıl bir propaganda düzlemine girildiği ve nelerin değiştiği gibi konulara yaklaşmak istiyoruz. Genelde Türkiye’deki seçim ortamı büyük bir festival gibi oluyor. Müzikler, mitingler ve bayraklar yoğun şekilde kullanılıyor. Hele son 2-3 ayda tüm Türkiye, festival havasına bürünüyor. Genel olarak medya da bu havaya kapılıyor ve o kurumsal yapının içinde sürüklenip gidiyor” diye konuştu.

“GAZETECİLİK YAPMAK EYLEMİ YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

1 Kasım seçimlerinden sonra ‘gazetecilik yapmak’ eyleminin yeniden yapılandırması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fuat Keyman, “Son iki yıldır, Türkiye’de basınla ilgili bir sorun vardı. 1 Kasım seçimi sonuçları itibariyle çok güçlü bir hükümet çıkardı ve Türkiye’ye yeni bir sayfa açtı. 

Bu nedenle yeni seçimden sonra herkesin kendisini bu döneme göre konumlandırması, son dönemlerde yaşanan sorunların halledilmesi ve basının da gazetecilik yapmak eylemini yeniden yapılandırması gerekiyor. Dolayısıyla 1 Kasım seçimini hem son dönemlerde olan seçimlerinin sonuncusu hem de Türkiye’nin içinde ve dışında yaşadığı şiddet, terör ve güvenlik tehditlerinin olduğu olağanüstü bir dönemin son noktası olarak görüyorum” dedi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER