Dünya

Scholz: NATO Zirvesi güvenliğimizi savunma kararlılığına dair güçlü sinyal gönderecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nden, transatlantik işbirliği ve İttifakın güvenliğinin birlikte savunulması kararlılığına ilişkin güçlü bir sinyal gönderileceğini söyledi.

Scholz: NATO Zirvesi güvenliğimizi savunma kararlılığına dair güçlü sinyal gönderecek
22-06-2023 14:53
Berlin

Scholz, Federal Mecliste yaptığı konuÅŸmada, Alman hükümetinin açıkladığı uluslararası güvenlik stratejisinde, Alman ordusunun, Avrupa’nın savunmasının garantörü olacak ÅŸekilde güçlendirilmesi hedefinin yer aldığını anlattı.

Almanya Başbakanı, gelecek yıldan itibaren gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2'sini savunmaya ayırmaya başlayacaklarını aktardı.

Vilnius’ta temmuzda NATO Zirvesi’nin düzenleneceÄŸini anımsatan Scholz, “Bu zirve, transatlantik iÅŸbirliÄŸine ve güvenliÄŸimizi birlikte savunma kararlılığına iliÅŸkin güçlü bir sinyal gönderecek.” dedi.

Scholz, zirvede bir dizi kararların alınacağına işaret ederek, bunların arasında su altı altyapısının güvenliğinin daha iyi korunmasının da bulunduğunu dile getirdi.

"Almanya, Ukrayna’ya savaşın baÅŸlamasından bu yana 16,8 milyar avroluk yardımda bulundu"

Finlandiya’nın yanında Ä°sveç’in de zirvede yeni bir müttefik olarak masada oturması gerektiÄŸine inandığını belirten Scholz, “Yeniden seçilen Türkiye CumhurbaÅŸkanı (Recep Tayyip) ErdoÄŸan'a geçen yıl Madrid'de hep birlikte karar verdiÄŸimiz gibi, bunun önünü açması için çaÄŸrıda bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Scholz, NATO ve Ukrayna arasında gelecekteki ilişkinin nasıl olacağının önemine işaret etti.

Ukrayna hükümetinin de Rusya’nın Ukrayna'ya karşı savaşı sürdürürken ülkenin NATO'ya katılmasının söz konusu olmadığını tespit ettiÄŸini belirten Scholz, bundan dolayı Vilnius’ta Ukrayna’nın savaÅŸ kabiliyetini güçlendirilmesi gibi önceliklere konsantre olunması gerektiÄŸini savunacağını dile getirdi.

Scholz, partnerlerle Ukrayna'ya etkili ve uzun vadeli güvenlik garantileri verilmesi konusunda çalıştıkları bilgisini paylaÅŸarak, “Burada iki yönlü hedefimiz var. Modern batı silahları da dahil olmak üzere Ukrayna'ya kalıcı askeri destek saÄŸlamak, aynı zamanda Rus saldırganlığına karşı savunma mücadelesinde Ukrayna'nın ekonomik dayanıklılığını güçlendirmek.” diye konuÅŸtu.

Ukrayna’yı gerektiÄŸi sürece destekleyeceklerini vurgulayan Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya savaşın baÅŸlamasından bu yana 16,8 milyar avroluk yardımda bulunduÄŸunu aktardı.

Çin ile ilişkiler

BaÅŸbakan Scholz, Japonya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde, Çin ile yapıcı iliÅŸkilerin istendiÄŸinin ve bu ülkenin ekonomik kalkınmasını engellenmeyeceÄŸinin ifade edildiÄŸini anımsatarak, Çin’in küresel gıda güvenliÄŸi, fakirlikle mücadele, borçlu ülkelere yardım, geleceÄŸin teknolojilerine yatırım ve iklimin korunması gibi konularda önemli rol oynadığını söyledi.

Scholz, “Aynı zamanda Çin'den açık bir ÅŸekilde uluslararası kurallara uymasını istedik. Hiçbir ülke, bir diÄŸerinin arka bahçesi deÄŸildir. Bu, Avrupa’da ve tüm dünyada geçerli.” dedi.

Güney Çin Denizi’nde mevcut durumu güç veya zorlama yoluyla deÄŸiÅŸtirmeye yönelik tek taraflı tüm giriÅŸimleri kesin ÅŸekilde reddettiklerinin altını çizen Scholz, bunun özellikle Tayvan için geçerli olduÄŸunu kaydetti.

Scholz, Çin’den Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını istediÄŸini aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’dan askerlerini çekmesi gerektiÄŸini belirten Scholz, “Sadece çatışmayı dondurmak barışı getirmez. Barış ancak toprak bütünlüğüne ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler SözleÅŸmesi'nin ilkelerine saygı duyulursa tam anlamıyla adil ve kalıcı olur." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AB içişleri bakanlarının uzlaştığı "iltica reformu"

Almanya BaÅŸbakanı, Avrupa BirliÄŸi’ni (AB) bölen ve zayıflatan konuların çözülmesi gerektiÄŸine dikkati çekerek, son yıllarda BirliÄŸi bölen konulardan birinin "göç" konusu olduÄŸunu dile getirdi.

Scholz, 8 Haziran’da AB içiÅŸleri bakanlarının iltica sisteminin reformu konusunda uzlaÅŸma saÄŸladığını anımsatarak, “Bu, farklılıkları ve tartışmalı konuların üstesinden gelinebileceÄŸini gösterdiÄŸi için tarihi bir uzlaÅŸmadır." ifadesini kullandı.

Åžengen ülkeleriyle çevrili Almanya’ya daha önce baÅŸka yerde kayıt altına alınmayan çok sayıda göçmenin ulaÅŸtığını anlatan Scholz, mevcut sistemin iÅŸlemediÄŸini ifade etti.

UzlaÅŸmaya varılan yeni ve daha adil bir sistemle Almanya’nın yükününün hafifleyeceÄŸini ifade eden Scholz, gelecek hafta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde uzlaÅŸmayı savunacağını ve sistemin daha da iyileÅŸtirilmesini talep edeceÄŸini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER