ANKARA (AA) - CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, video konferans yöntemiyle SAHA Ä°stanbul ve Ä°stanbul Sanayi Odası iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen "Savunma Sanayiinde Yerli ve Milli Üretim" temalı "3. Savunma Sanayii BuluÅŸmaları" etkinliÄŸine katıldı.
Ä°smail Demir, etkinlikte yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle karşı karşıya kaldığı koÅŸullar ve dış politik geliÅŸmelerin etkileri göz önünde bulundurulduÄŸunda; özellikle bu günlerde güçlü bir savunmanın ve bunun da arkasında güçlü ve ihtiyaçları karşılayan bir savunma sanayisinin gerekliliÄŸinin ortada olduÄŸunu söyledi.
Sanayi olmadan ekonomik güçten bahsetmenin mümkün olmadığı gibi, savunma sanayisi olmadan da ekonomik ve siyasi bağımsızlıktan bahsetmenin mümkün olmadığını dile getiren Demir, bugün savunma ürün ve hizmetlerinin, hem güvenlik güçlerine hem de farklı coÄŸrafyalardaki dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine teslim edildiÄŸini belirtti.
Savunma sanayisinin, bütünsel olarak sanayileÅŸmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak kabul edildiÄŸine deÄŸinen Demir, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Her alanda olduÄŸu gibi savunma sanayi alanında da 2002 yılı Türkiye için bir milattır. 2002 yılında savunma sanayinde çok büyük oranda dışa bağımlıydık. Bugün ise savunma sanayimiz özgün ürünleri, ihracatı, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBÄ°’leri, araÅŸtırma kuruluÅŸları ve üniversiteleri ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiÅŸtir. Bugün artık ihtiyaçlarımızı çok büyük oranda yerli üretimle karşılıyoruz. Özellikle kritik teknolojilerde dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmak en önemli hedefimizdir.
BaÅŸkanlığımız, savunma sanayimizin geliÅŸtirilmesi ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduÄŸu sistemlerin saÄŸlanması ve modernizasyonu amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kara, hava, deniz platformları, elektronik harp, silah ve mühimmat, siber güvenlik, uydu ve uzay sistemleri ve Ar-Ge alanlarında birçok proje yürütmekteyiz."
700 proje 60 milyar dolarDemir, halihazırda Türkiye'nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik 60 milyar dolarlık hacme sahip yaklaşık 700 proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'nin komÅŸularıyla iliÅŸkilerinde ve dünyanın birçok bölgesinde iÅŸ birliÄŸi faaliyetlerinde savunma sanayisinin gösterdiÄŸi geliÅŸimin etkili olduÄŸunu dile getiren Demir, "Bugün Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorluklara ve uyguladığı gizli-açık ambargolara raÄŸmen; güvenlik güçlerimizin operasyonlarını rahatça yapabilmesini, savunma sanayinde tüm paydaÅŸları ile birlikte bu dönemde elde ettiÄŸi ilerlemeye borçludur. Savunma sanayinde yerlilik oranımız arttıkça, bağımsızlığımız ve masadaki müzakere gücümüz de artmakta, dış politikada Türkiye’nin bölgesinde önde gelen güç olduÄŸu gerçeÄŸi daha büyük oranda kabul görmektedir." dedi.
2023 hedefleriSavunma sanayisinin 2023 hedeflerinin 27 milyar dolara yakın ciro, 10 milyar dolar ihracat, yaklaşık 80 bin kiÅŸi istihdam olduÄŸunu belirten Demir, "Bu hedeflerimize ulaÅŸmak için savunma sanayinde faaliyet gösteren yan sanayi ve KOBÄ°’lerin geliÅŸtirilmesi, teknolojik derinliklerinin ve rekabet edebilirliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz." ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda yürütülen çalışmalara iliÅŸkin bilgiler veren Demir, ÅŸunları kaydetti:
"Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde oluÅŸturulan Küresel Güç Vizyonu'na uygun olarak yol gösterici bir Türkiye için yüksek kabiliyetli sanayi altyapısını oluÅŸturmak, tasarım ve geliÅŸtirme faaliyetlerini destekleyerek yerli ve milli üretimde öncü olarak hedeflerimize ulaÅŸacağımıza yürekten inanıyorum. Sanayi odalarımız ve savunma sanayii kümelenmelerimiz bu hedefe ilerlerken bizim çok önemli paydaÅŸlarımızdır."