İZMİR
İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin 33'ü tutuklu 85 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi ile delil durumu gibi nedenler dikkate alınarak bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.
Tutuklu sanık Abdullah Akyürek, aleyhine ifade veren gizli tanıkların gerçeği yansıtmayan ifadeler verdiğini, gizli tanıkların kendisini tanımadan ifade verdiğini ispatlayacağını savunarak hakkındaki suçlamalara ilişkin net dayanakların olmadığını ileri sürdü.
Mahkeme başkanının, ByLock kullanıcısı olduğu ve kapatılan Bank Asya'daki hesap hareketliliğine ilişkin rapora bir diyeceğinin olup olmadığını sorduğu sanık Akyürek, ByLock programını kullanmadığını ileri sürdü.
Akyürek'in Bank Asya'da hesap hareketinin olduğunu ancak bu bankaya para yatırmanın suç olduğunu bilmediğini söylemesi üzerine araya giren duruşma savcısı, "17-25 Aralık 2013 sürecinin ardından örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in 'Bank Asya'yı kurtarmak için elinizde, avucunuzda ne varsa buraya yatırın' talimatından sonra Bank Asya'ya para yatırmanın suç olduğunu bilmiyor musun? Gevelemeye gerek yok. Savunma yapmıyorsun. İlk başta savunma yapmayacağını söyledin ama şimdi savunma yapmaya karar verdin. Lafı gevelemeden suçlamalara ilişkin savunma yapmanı bekliyoruz." dedi.
Akyürek, Bank Asya'daki hesabında para artışının olmadığını, babası eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in Bank Asya'daki hesabında bulunan parayı aynı bankadaki kendi hesabına havale ettiğini, dışarıdan bankaya para yatırmadığını beyan etti.
14 aydan beri tutuklu olduğundan ailesinin mağdur olduğunu söyleyen Akyürek tahliye talebinde bulundu.
Yazılı savunmasını daha önce mahkemeye ilettiğini dile getiren tutuklu sanık Mehmet Emin Çakıcı ise soruşturma aşamasında gerçekleştirilen ev ve işyeri aramalarında usulsüz ve hukuka uygun olmayan bir işlem gerçekleştirmediğini beyan ederek tahliye talebinde bulundu.
Duruşmaya öğle arası verildi.
Dava ve iddianame"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin davada sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
Dosyadaki sanık sayısı, davanın 10 Temmuz 2017'de verilen ara kararla dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasıyla birleştirilmesiyle 33'ü tutuklu olmak üzere 85'e yükselmişti.
Muhabir: Ömer Süt
dikGAZETE.com