BATMAN - METİN ÖZMEN
Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilekten sonra böğürtlen üretimi de yaygınlaşıyor.
Sason'da tütün yetiştiriciliğine alternatif olarak yetiştirilen çilekten yüksek verim elde eden çiftçiler, devletin sağladığı hibe ile böğürtlen yetiştiriciliğine de yöneldi.
İlk etapta ilçeye bağlı Kelhasan köyünde 6 aileye verilen destekle kurulan böğürtlen bahçelerinde beklenilenin üzerinde verim elde edilince çiftçilerin böğürtlen yetiştiriciliğine ilgisi arttı.
Sason Kaymakamı Tekin Dundar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle 6 aileye 3'er dönüm olarak kurdukları böğürtlen bahçelerinin bu yıl ürün verdiğini söyledi.
Çiftçilerin daha ilk ayda bütün masraflarını çıkardığını belirten Dundar, gelecek yıl 10 aileye daha böğürtlen bahçesi kuracaklarını belirtti.
"İşçiliği diğer ürünlere göre daha kolay"
Böğürtlen yetiştiriciliğinin bölgede ilk defa denendiğini ifade eden Dundar, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yıl 6 aileye kurduğumuz bahçelerden bu yıl iyi bir verim aldık. İlk ay yaptığımız tüm masraflarının karşılığını aldık. Bunu daha da yaygınlaştırmak amacıyla 10 aileye daha böğürtlen bahçesi kurmaya başladık. Böğürtlen, bölgemizde ilk olduğu için hem satışında sorun yaşamıyoruz hem de diğer ürünlere göre daha yüksek bir fiyatla alıcı buluyor. İşçiliği de diğer ürünlere göre daha kolay. Daha önce tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilek gibi, böğürtlen de zamanla bu bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olacak."
Verim giderek artacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Mehmet Sami Gümüşten de böğürtlen bahçelerinin kurulumu fikrinin ilk olarak 2012 yılında bir çiftçinin müdürlüğe başvurmasıyla ortaya çıktığını, bunun üzerine araştırma yaptıklarını ve bölgede iyi bir verim alınacağı sonucuna vardıklarını bildirdi.
Projeyi hayata geçirmek için harekete geçtiklerini, ilk etapta 30 kişinin bu işten geçimini sağlamaya başladığını kaydeden Gümüşten, "Olaylardan dolayı başka illere giden gençlerimiz de yavaş yavaş bu yeni geçim kaynağı sayesinde köylerine dönmeye başladı. Bu projeler sayesinde çiftçilerimiz hem geçimini sağlıyor hem de kendi topraklarında çalışma imkanı buluyor." diye konuştu.
İlk olarak Kelhasan köyünde 6 bahçe kurduklarını ve ilk etapta ürün beklentilerinin de üzerinde olduğunu kaydeden Gümüşten, bir bahçe başına 200-300 kilogram verim beklerken, yaklaşık 400-500 kilogram verim aldıklarını vurguladı.
"Geçim kaynağımız böğürtlen olacak"
Böğürtlen yetiştiriciliği yapan Ahmet Herdem ise çiftçilerin tütünden daha verimli olan çilek ve ardından böğürtlen yetiştiriciliğine yöneldiğini anlatarak, çilek ve böğürtlenin tütünden daha karlı ve daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Geçen yıl ilk defa hibeli böğürtlen ekimine başladıklarını, bu yıl ilk ürünleri almaya başladıklarını, ilk ekildiği yılda verimin ancak yüzde 50'sini verdiğini bildiren Herdem, gelecek yıl böğürtlenin, yüzde 100 verim verdiğinde iyi bir geçim kaynağı haline geleceğini dile getirdi.
Böğürtlen yetiştiriciliğinin bölgede yeni olduğunu, bölgede tam olarak yayılmadığını söyleyen Herdem, üretim az olduğu için Batman ve çevresinde satış yaptıklarını ancak ileriki yıllarda ürün rekoltesi artıkça diğer illere de satış yapacaklarını bildirdi.
dikGAZETE.com