“Geç Değil” yarışmasının ödül törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hanımı Sare Davutoğlu, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalardan bahsederek, “Cumhuriyet tarihimizde böylesine bütüncül, bilimsel ve sonuç odaklı Acil Eylem Planı
“Geç Değil” yarışmasının ödül törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hanımı Sare Davutoğlu, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalardan bahsederek, “Cumhuriyet tarihimizde böylesine bütüncül, bilimsel ve sonuç odaklı Acil Eylem Planı ilk kez hazırlanıyor” dedi.
Madde bağımlılığı ile mücadeleyi konu alan “Geç Değil” isimli yarışmada birinciler ödüllerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun elinden aldı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ödül törenine Sare Davutoğlu’nun yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Uyuşturucu ile mücadele noktasında atılan adımlara ilişkin bilgiler aktaran Sare Davutoğlu, “Sosyal politikalar alanındaki gelişmeler 13 yıl boyunca hükümetlerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın dayanışma içerinde çalışmalarıyla sağlandı. Hem toplum guruplarının, hem sivil toplumun birlikte yaptığı çalışmaların bereketi her türlü övgünün üzerindedir. Ben hem bir anne, hem bir hekim ve hem de sivil toplum kuruluşu gönüllüsü olarak sosyal devletin can damarlarından birisinin sivil toplum kuruluşları olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“UYUŞTURUCU KULLANAN TEK BİR VATANDAŞ BİLE KALSA PROBLEMLE SAVAŞI SÜRDÜRMEK ZORUNDAYIZ”
Türkiye’deki ve dünyadaki uyuşturucu madde kullanımına yönelik istatistik bilgileri de paylaşan Davutoğlu, “Her dört Avrupalı’dan birinin yaşamı boyunca en az bir kere uyuşturucuyu denediğini biliyoruz. İçim rahat bir şekilde söylüyorum ki Türkiye’deki yüzde 2,7’lik uyuşturucuyla tanışma ve yüzde 1,5’luk bağımlılık oranı bu oranların çok altında, ancak ne yazık ki artış gösteren bu oran bizim için, yeni Türkiye için yine de kabul edebileceğimiz bir oran değil. Uyuşturucu kullanan tek bir vatandaşımız kalsa bile bu problemle savaşımızı sürdürmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ BÖYLE BİR EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR”
Hazırlanan acil eylem planı ile ilgili konuşan Davutoğlu, "Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi 2013 yılı itibariyle yürürlüğe girdi ve 2018 yılına kadar atılacak adımlarda belirlendi. Hükümetimizin stratejisi, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi ortaklaşa çalışmalar yapmasını temin ediyor. Bu alanda diğer bir önemli belge bu yıl hazırlanan Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı. Acil Eylem Planı’nın 7’inci maddesi ile kurulacak olan Bilimsel Danışma Kurulu zararlı maddelerle mücadelenin bilimsel temellere oturtulmasını sağlayacak” dedi.
Kamuoyunun bilinçlendirilmesinin bağımlılıkla mücadelede büyük ivmeler kazandıracağına dikkat çeken Davutoğlu, “Yine kurulacak olan Uyuşturucuyla Mücadele Karar Destek Birimi bağımlılara yönelik mücadelede anlık veri akışını temin edecek. Var olan mevzuatın güçlendirilmesi ile yapılan çalışmaların uzun ömürlü olması teminat altına alınacak. Tüm bu faaliyetler ve acil eylem planının başarıya ulaşması görev alan tüm kurumların koordinasyon ve iş birliğiyle temin edilebilir. Cumhuriyet tarihimizde böylesine bütüncül, bilimsel ve sonuç odaklı eylem planı ilk kez hazırlanıyor. Madde kullanımı bağımlılığının hızla artışına paralel olarak alınan bu tedbirlerle inşallah bu artışın önüne geçebileceğiz” dedi.
“BAKANLIĞIMIZ 2015 YILINDA 500 BİN GENCE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR”
Gençleri bağımlılıktan uzak tutmak adına Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın önemli projelere imza attığını ifade eden Sare Davutoğlu, “Sporun bu konudaki önemine değinmeden geçmek istemiyorum. Bakanlığımız 2015 yılı içerisinde gençlerin şiddet ve kötü alışkanlıklara yönelmesini önlemek için paydaşlarla işbirliği yaparak 500 bin gencimize ulaşmayı hedefliyor. Şuanda başarısını kutladığımız Geç Değil Projesi desteklenen projeler arasında. Madde kullanımı sadece kişisel bir zaafiyet değildir. Bağımlı bireylerin oluşturduğu toplumlarda sağlıklı toplum konusunda zayıftır” dedi.