Çevre-Hayat

'Şans'ın görevini yavrusu 'Gece' devralacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında 10 yıldır arama kurtarma çalışmalarına katılan ve "emekliliğine" karar verilen "Şans" isimli eğitimli köpeğin görevini, 2 yaşındaki yavrusu "Gece" sürdürecek. - Anadolu Ajansı

'Şans'ın görevini yavrusu 'Gece' devralacak
30-10-2016 18:37

İZMİR - Tezcan Ekizler

Yaklaşık 10 yıldır İzmir itfaiyesinin kadrosunda bulunan, başta Van depremi ile Soma maden faciası gibi birçok afette çalışmalara katılan, yaşı dolayısıyla "emekliye ayrılacak" arama kurtarma köpeği "Şans", görevini 2 yaşındaki yavrusu "Gece"ye bırakacak.

Labrador cinsi Şans, 2006 yılında henüz bir aylıkken bir vatandaş tarafından arama kurtarma köpeği olması için İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına getirildi. Gerekli inceleme ve eğitimlerin ardından İzmir itfaiyesi bünyesine alınan Şans, yaklaşık 10 yıldır arama kurtarma köpeği olarak görev yapıyor. 

Başta Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olmak üzere yurt içi ve dışındaki birçok kurumdan sertifika verilen Şans, bu süreçte Van depremi, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası gibi birçok afette "görev yaptı".

11 yaşındaki çocuğun enkazdan kurtarılmasında rol oynadı

Van'da 2011'de meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 11 yaşındaki çocuğun enkazdan sağ çıkarılmasında rol oynayan Şans'ın 2 yıl önce 8 yavrusu oldu.

Şans'ın 10 yılı geride bırakması nedeniyle "emekli edilmesi" kararı alınması üzerine, yavrularından birinin arama kurtarma köpeği olması için çalışmalara başlandı.

"Gece" adı verilen yavru, "babası" Şans ile itfaiyenin Toros'taki merkezinde eğitimlere katılıyor. Merkezdeki bir enkazda Şans ile yan yana canlı arayan, bakıcılarının komutlarını yerine getirmeye çalışan Gece, yeteneğiyle dikkat çekiyor.

"Bırakmaya niyetimiz yok"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Serdar Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şans'ı 6 ay sonra emekli edeceklerini belirterek, "Birçok kurum ve kişi, köpeğin yeni sahibi olmak için bize başvuruyor ama bizim onu bırakmak gibi niyetimiz yok. O, emeklilik hayatı boyunca yine burada kalacak." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER