Ekonomi

Şanlıurfa pamuğunun kalitesi lisanslı depoyla ortaya çıkarılacak

Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısına yakınının gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da, kısa bir süre içinde faaliyete geçmesi beklenen 20 bin ton kapasiteli lisanslı pamuk deposu "beyaz altının" kalitesini ortaya çıkaracak. - Anadolu Ajansı

Şanlıurfa pamuğunun kalitesi lisanslı depoyla ortaya çıkarılacak
14-05-2017 17:02

ŞANLIURFA - Halil Fidan

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan ve "beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk, bölge çiftçisinin gözdesi haline geldi.

Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuk, yıllarca yeterli kapasitede işleyecek ve depolayacak tesisin bulunmaması nedeniyle üreticisine beklenen düzeyde ekonomik destek sağlayamadı.

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) sorunun çözümü için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB destek programlarına uygun olarak hazırladığı "Şanlıurfa Pamuk Lisanslı Depoculuk Projesi" kapsamında inşa edilen depo tamamlandı. Yaklaşık 10 milyon avroya mal olan proje kapsamında yapılan depo, 20 bin ton kapasiteli olarak ilgililerin hizmetine sunulacak.

Kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük lisanslı pamuk deposu olma özelliğini taşıyacak tesisin, lisans işlemlerinin ardından hizmete girmesi amaçlanıyor. Ürünün kalitesi ve işlenebilirlik oranını artıracak sistem sayesinde başta çiftçi olmak üzere tüccar ve sanayici pamuktan daha fazla ekonomik destek almış olacak.

Pamuğunu daha iyi koşullarda saklayabilecek çiftçi, istediği zaman ürününü elektronik senet karşılığında kredi olarak da kullanma imkanına kavuşacak.

Ekonomik destek sağlayacak

ŞUTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge çiftçisine depo sayesinde önemli bir ekonomik destek sağlayacaklarını belirterek, üreticilerin ellerinde bulundurdukları pamuğun satış dönemini bütün bir yıla yayabileceğini söyledi.

Şanlıurfa'da yaklaşık 206 bin hektar alanda pamuk üretildiğini ve ülkenin lif pamuk ihtiyacının yüzde 44'ünün buradan karşılandığını hatırlatan Kaya, sulamaya açılan arazilerin artmasıyla bu rakamın daha da artacağını ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının IPA birimine bağlı AB destek programları kapsamında bu konuda proje hazırladıklarını anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Zaten borsa olarak bizim bütçemiz buna yetmezdi, bunlar çok büyük projeler. 20 bin ton kapasiteli pamuk deposu yaptık. Bunlar hem çiftçimiz hem sanayicimiz bakımından ihtiyaç olan projelerdi. İhtiyacın yanında birde ürünün kalitesini ortaya çıkarmak önemli. Pamukta yıllardır hep 'Ege pamuğu kaliteli' diye söyleniyor, evet Ege'de kaliteli pamuk var ama oradan daha kaliteli pamuk Şanlıurfa'da var ve lisanslı depoyla ürünün kalitesini ortaya çıkaracağız." şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER