İSTANBUL (AA) - TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, dünya endüstri yayınlarından Construction Week tarafından hazırlanan ve Körfez Bölgesi’nin en etkili 100 iş insanının açıklandığı listede yedinci sırada yer aldı. Şener, son üç yıldır listede ilk 10 arasına giren tek Türk iş insanı oldu.
TAV açıklamasına göre, Şener, Construction Week tarafından inşaat sektöründe Körfez bölgesinin en güçlü yedinci lideri olarak gösterildi. Dergi, TAV’ın kuruluşundan bu yana üstlendiği inşaat işlerinin toplam sözleşme bedelinin 19 milyar doları aştığını vurguladı ve şirketin Körfez Bölgesi’nde 30 binden fazla çalışanı bulunduğunu, bunların 1570’inin de mühendislerden oluştuğunu ekledi.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından son üç yıldır havalimanı yapımında dünyada ilk sırada gösterilen TAV İnşaat, kuruluşundan bu yana sözleşme büyüklüğü 19 milyar doları aşan proje üstlendi. Şirket Katar, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın ardından son olarak Bahreyn’de de ülkenin başkent havalimanının yapımını gerçekleştiriyor.
TAV Havalimanları Suudi Arabistan’da Medine Havalimanı’nı işletiyor. Geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmayla üç havalimanını daha portföyüne ekledi. TAV, Yanbu, Qassim ve Hail havalimanlarının geliştirilmesi için 400 milyon dolar yatırım yapacak. Şirket ayrıca iştirakleri TAV Bilişim, ATÜ Duty-Free, BTA, Havaş ve TAV İşletme Hizmetleri’yle Medine’nin yanı sıra Riyad, Dammam ve Cidde havalimanlarında hizmet veriyor.
- Sıralamada liderlerin stratejilerine bakıldı
Liste, bölgede inşaat sektöründe yer alan iş insanlarının yaptıkları işler, çalışan sayıları, yarattıkları gelirler, kazandıkları ve kazanmayı bekledikleri projeler, pazardaki genel durum ve faaliyet düzeyleri incelenerek belirlendi. Ek olarak, bu kişi ve şirketlerin ekonomik parametrelere karşı tutumlarına, büyümeye devam etmek için benimsedikleri stratejilere ve engel ve sorunlar karşısında ne kadar esnek olabildiklerine ve nasıl uyum sağladıklarına da bakıldı.
Şener Power 100 listesine 2015 yılında 10, 2016 yılında da 9. sırada gösterilmişti.
- "Tercih edilen bir marka haline geldik"
Açıklamada yayınla ilgili değerlendirmelerine yer verilen Sani Şener, "Bu tip listelerin anlamı semboliktir ancak başka bir açıdan bakıldığında Türk mühendisliğinin, iş yapma modellerinin, finansal kabiliyetlerinin ve markalarının dünyanın en büyük firmalarının yarıştığı bir pazarda ulaştığı başarının da göstergesidir. Bu başarı rekabet ve teknolojik yapım açısından çok gelişmiş bir bölgede görev yapan mühendislerimizin, mimarlarımızın, teknikerlerimiz, işçilerimiz ve tüm TAV Grubu çalışanlarının emeğinin karşılığıdır." ifadelerini kullandı.
Körfez bölgesinde Abu Dabi ve Dubai; Katar’da Doha; Umman’da Salalah ve Maskat; Ürdün’de Queen Alia ve Bahreyn’de de Bahreyn havalimanları olmak üzere beş ülkenin başkent havalimanlarını inşa ettiklerini anımsatan Şener, şunları kaydetti:
"Doha’nın dünyada sayısı çok az olan 5 yıldızlı havalimanlarından birisi olması, Medine ve Riyad projelerimizin MEED dergisi tarafından 'yılın ulaştırma projesi' seçilmesi çok önemli. Abu Dabi Havalimanı ise şu anda dünyanın en büyük havalimanlarından birisi olması TAV’ı seçilebilir bir firma durumuna getiriyor. Bölgenin ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı projesinde gösterdiğimiz başarı, yeni fırsatları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’da Yanbu, Qassim ve Hail Havalimanları’nın işletme ve geliştirilmesini de projelerimiz arasına ekledik.
TAV olarak biz havalimanı sektöründe uzmanlaştık ve tercih edilen bir marka haline geldik. Bölgede beş ülkenin başkent havalimanlarında imzası bulunan TAV İnşaat, ENR tarafından, üstlendiği iş büyüklüğü açısından dünyanın en büyük havalimanı yapım şirketi olarak gösterildi. Bundan sonra da Türk inşaat ve havacılık sektörü ile ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek üzere bölgedeki büyümemizi sürdüreceğiz."