Ekonomi

Sanayi şirketleri yeniden üretim için düğmeye basıyor

Sanayi şirketleri, yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini hafifletmek için ara verdikleri faaliyetlerine tekrar başlıyor.

Sanayi şirketleri yeniden üretim için düğmeye basıyor
28-04-2020 19:10

Ä°STANBUL (AA) - Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için faaliyetlerine geçici süre ara veren sanayi ÅŸirketleri, vaka sayılarındaki ivmenin azalması, dünya genelinde ülkelerin sınırlandırmaları gevÅŸetmeye baÅŸlaması ve ekonomi yönetiminin destekleri ile tekrar faaliyete geçmeye baÅŸladı.

AA muhabirinin nisan ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurulardan derlediÄŸi bilgilere göre, üretime baÅŸlayan ya da mayısın ilk haftasına kadar baÅŸlayacağını açıklayan Borsa Ä°stanbul'da halka açık ÅŸirketlerin sayısı bugüne kadar 16'ya ulaÅŸtı.

Faaliyete tekrar baÅŸladığını duyuran ÅŸirketlerden 3'ü kademeli üretime geçerken, faaliyete geçeceÄŸi tarihi açıklayan 13 ÅŸirkete ait 16 fabrikanın büyük kısmında ise üretim baÅŸladı. Bazı fabrikalarda ise üretimin mayıs başında tekrar baÅŸlayacağı bildirildi.

Faaliyete baÅŸlama bildirimleri peÅŸ peÅŸe geliyor

Federal Mogul Ä°zmit Piston'un Aslanbey tesislerinde üretim baÅŸlarken, Ä°zmit fabrikasında üretime verilen aranın 5 Mayıs'ta sona ereceÄŸi bilgisi verildi. Ä°zmir Demir Çelik'in de çubuk ve profil haddehaneleri ile çelik haddehanesi için üretime baÅŸlama kararı verildi.

Nisanda KAP'ta açıklanan bildirimlere göre, Yünsa'nın Çerkezköy fabrikası, DemisaÅŸ, Ford Otomotiv, Karsan, Bosch Fren, Goodyear'ın Ä°zmit ve Adapazarı fabrikaları, TofaÅŸ Türk Otomobil Fabrikası, Sanifoam, Borusan Mannesmann'ın Ä°stanbul Halkalı ve Gemlik fabrikaları, Oyak Renault, Sarkuysan, Lüks Kadife, Brisa ve Akın Tekstil için de üretimin baÅŸlaması ile ilgili duyurular yapıldı.

Bu fabrikaların çoÄŸunda üretim baÅŸlarken, 6'sının üretime 4 Mayıs'ta, birinin de 5 Mayıs'ta baÅŸlaması bekleniyor.

Çin'in ardından Avrupa'da da normalleÅŸme baÅŸlıyor

Çin'de baÅŸlayan Kovid-19 salgınında uluslarararası ticaret ve tedarik zincirinin sekteye uÄŸraması ile birçok sanayi ÅŸirketi, yıkıcı etkiden kurtulmak için faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmıştı.

Yurt içinde, salgına iliÅŸkin alınan sınırlayıcı tedbirlerin vaka sayısındaki artışı yavaÅŸlatması ve iyileÅŸen hasta sayısındaki kayda deÄŸer yükseliÅŸin yanı sıra Çin'in ardından bazı Avrupa ülkelerinin de sınırlandırmaları gevÅŸettiÄŸini açıklaması özel sektörü, kolları sıvaması yönünde cesaretlendirdi.

Ekonomi yönetiminin firmalara saÄŸladığı finansal desteklerin de etkisiyle birbiri ardına tekrar faaliyete dönen fabrikaların sayısının artması bekleniyor.

Şirketlerin faaliyete başlaması borsa endekslerini de destekledi

Åžirketlerin tekrar faaliyete geçmesinin pozitif desteÄŸi ile BIST 100 endeksi de tekrar 100.000 puanın üzerine çıktı. Kovid-19 salgınına iliÅŸkin olumsuz haber akışı ile mart ayında yüzde 15 deÄŸer kaybederek 90.000 puanın altına gerileyen BIST 100 endeksi, son haftalardaki yükseliÅŸ rallisi ile kayıplarının neredeyse tamamını telafi etti. Endeksin, dünkü kapanış itibarıyla mart sonuna göre deÄŸer kazancı yüzde 13 oldu.

Fabrikalarda bacaların tekrar tütmeye baÅŸlaması ile BIST Sınai Endeksi'nin dün itibarıyla mart kapanışına göre getirisi ise yüzde 18'i aÅŸtı. Sınai Endeksi, martta yüzde 18,9 deÄŸer kaybetmiÅŸti.

Analistler, üretim alanında tedarik zincirinin önemli parçalarından biri olan Çin'deki normalleÅŸmeyi, Türkiye'nin en güçlü ticaret partneri ve pazarı olan Avrupa ülkelerinin de takip etmesi durumunda makroekonomik veriler ve ÅŸirket faaliyetlerinde hızlı toparlanmaların görülebileceÄŸi belirtiyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER