Genel

'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini ıskalamamamız lazım'

Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım." dedi.

'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini ıskalamamamız lazım'
13-08-2016 00:38
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'ye Güvenenler, Türkiye'de Üretenler" konulu toplantıya Ankara'dan telekonferansla bağlandı.

Toplantıda sanayicilerle beraber olmayı çok arzu ettiğini ancak beklenmedik bazı gelişmelerden dolayı Ankara'da bulunması gerektiğini ifade eden Yıldırım, toplantıya katılamadığı için özür diledi.

Kendisi katılamamasına rağmen bakanların ve yardımcılarının katılımcılarla beraber olduğunu ve sanayicilerle Türkiye'nin meselelerini enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Yıldırım, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve arkadaşlarına böylesine önemli bir toplantıyı kritik bir dönemde gerçekleştirdikleri için teşekkür etti.

Yıldırım, çok kapsamlı, uzun bir değerlendirme yapıldığını, arkadaşlarının toplantıya katılanları detaylıca değerlendirme imkanı bulduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin sanayi ve ekonomisiyle ilgili gelecek vizyonunu değerlendirme fırsatı bulunduğunu anlattı.

"Sanayi 4.0'a geçiş sürecini ıskalamamamız lazım"
Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım. Katma değeri yüksek, ülkemizin lokomotifi olup 2023 hedeflerini yakalamayı önemsiyorsak, sanayi devrimini, bilişim ve teknoloji devrimiyle birlikte düşünüp, bunu da başarmamız lazım." dedi.

"Türkiye büyük bir uçurumun eşiğinden döndü"
Başbakan Binali Yıldırım, geleneksel ve konvansiyonel üretimin artık küresel rekabette yeterince Türkiye'ye şans tanımadığının daha iyi bilindiğini söyledi.

Yıldırım, 15 Temmuz gecesinin çok karanlık bir gece olduğunu, Türkiye'nin büyük bir uçurumun eşiğinden döndüğünü ifade ederek, "Ülkemizin geleceğine kastedenler, demokrasini yok etmeye kalkışanlar, Gazi Meclisimizi bombalamaktan bile çekinmeyen alçaklar eğer muvaffak olsalardı bugün başka bir Türkiye'yi konuşuyorduk. Darbeyle yönetimi ele geçirilmiş, milli irade ortadan kaldırılmış ve dünya gelişen ülkeler liginden düşmüş üçüncü dünya ülkeleri arasında bir Türkiye'yi konuşacaktık." diye konuştu.

"2023'e çok fazla zaman kalmadı"
Önlerinde çok iddialı hedefleri olduğunu kaydeden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2023'e şurada çok fazla bir zaman kalmadı. Bunu da dikkate alarak kaybedecek bir günümüzün dahi olmadığını sizlerle paylaşmak isterim. Ekonomik gelişmenin olmazsa olmazı demokratik istikrardır. Ekonomik kazanımların korunması, demokratik kazanımların korunmasına bağlıdır. Dolayısıyla arkadaşlar Türkiye'nin demokrasisine saldıranlar aynı zamanda ekmeğimize, aşımıza saldırmışlardır. Bu gerçeği her fırsatta iş dünyamız hatırda tutmalı ve bu konuda milletçe uyanık olmalıyız. Bu darbe girişimi Türkiye'nin ekonomisini sarsmamıştır. Kaos ve kriz bekleyenler bir kez daha yanılmışlardır. Bugün demokrasimiz de ekonomimiz de sapasağlam ayaktadır. Bankacılık sektörümüz, finans sektörümüz sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor."

"Kamu maliyesindeki sıkı duruşumuzu değiştirmeyeceğiz"
Türkiye'nin 350 milyar doları aşan dış ticaret hacmiyle, yaklaşık 160 ülkenin milli gelirinin üstünde olduğunu vurgulayan Yıldırım, "2015 yılında dış ticaret açığı yüzde 25 oranında düşmüş gözüküyor. Cari açığın milli gelire oranı 2014 yılında yüzde 5,8 iken, bu oran 2015'te 4,5'a gerilemiş durumda. Bu sene sonunda 4'e düşürmeyi hedefliyoruz. Kamu maliyesindeki sıkı duruşumuzu asla değiştirmeyeceğiz." dedi.

"Rezervlerde azalma yok"
Yıldırım, "Türkiye'nin 2016 bütçesi de 130 ülkenin milli gelirinin daha üzerinde gerçekleşti. Yüzde 11'in üzerinde olan bütçe açığının milli gelire oranını 2015'te yüzde 1,3 seviyesine düşürdük ve bu oranları korumaya gayret ediyoruz. Kamu borcunda AB'den, dünyanın birçok ülkesinden daha iyi durumdayız. Bankacılık finans sektörümüz sağlam bir zeminde çalışmalarını sürdürüyor. Merkez Bankamız 15 Temmuz'a rağmen piyasaya döviz verme ihtiyacı duymadı ve rezervlerimizde herhangi bir azalma söz konusu değil, 121 milyar doların üzerinde brüt rezervimiz var. ifadesini kullandı.

"Siz üretmeye devam edin"
Başbakan Binali Yıldırım, sanayicilere şöyle seslendi:

"Hükümet olarak gerçek ekonominin hep yanında olacağız. Ekonomimizin gelişmesi için, üretimimizin artması için, yeni yeni istihdam alanları oluşması için gereken her türlü kolaylığı sağlayacağız. Ayrıca geçmişe yönelik yüklerinizden kurtarmanız için de kapsamlı düzenlemeler yapıyoruz. Stok affından tutun kasa fazlasına ve ödenmemiş vergi borçlarının yeniden bir kolaylık getirilerek taksitlendirilmesine varıncaya kadar bir çok düzenlemeyi hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Siz ülke için üretmeye devam edin, ülkenize güvenmeye devam edin, sizin hükümetiniz de sizin önünüzdeki engelleri teker teker kaldırmaya devam edecek."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER