![Şam'daki engelsiz kafede servisler down sendromlu gençlerden](https://www.dikgazete.com/files/uploads/news/default/sam-daki-engelsiz-kafede-servisler-down-sendromlu-genclerden.webp)
Åžam
Başkent Şam'da 2018'de faaliyete geçen Sosit Kafe'de down sendromlu gençler, müşterileri karşılıyor, sipariş alıyor ve servis yapıyor. Gençler, tüm bu işleri başarıyla yerine getiriyor.
Cuzur Derneğince hayata geçirilen proje kapsamında açılan kafede müşteriler, sıcak bir ortamda hizmet almanın keyfini çıkarırken çalışan gençlerin azmi ve enerjisine hayranlıklarını dile getiriyor.
Cuzur Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Hulud Receb, AA muhabirine Sosit Kafe'nin yalnızca bir işletme değil down sendromlu bireyleri iş hayatına kazandırmayı hedefleyen öncü bir proje olduğunu söyledi.
Down sendromlu bireylere istihdam sağlarken toplumun bakış açısının da değiştirildiğini ifade eden Recep, "Engelleri kısıtlılık olarak değil benzersiz insani deneyimler olarak görmeliyiz." dedi.
Kafede 35'ten fazla down sendromlu gencin çalıştığını belirten Receb, "Amacımız, özel gereksinimli bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak ve toplumun bu bireyleri kabul ederek sorumluluk almasını teşvik etmek." diye konuştu.
Receb, bu bireylerin yalnızca okul ve evde değil iş hayatında da yer almaları gerektiğini vurgulayarak, "Farklı sektörlerde çalışmalarını sağlayarak yalnızca bir kafede değil çeşitli iş alanlarında da başarılı olduklarını göstermeliyiz." ifadesini kullandı.
Cuzur Derneğinin engelli bireyleri özel değerlendirmeden geçirdiğini anlatan Receb, "Psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları, bireylerin yeteneklerini tespit ediyor. Aralarında olimpiyat madalyalı sporcular ve sanatsal yetenekleri keşfedilen bireyler var. Onları destekleyerek yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz." dedi.
Receb, toplumda down sendromlu bireylere yönelik algının değiştiğine dikkati çekerek, "İnsanlar, servis yapabileceklerini, yemek taşıyabileceklerini ya da iş disiplinine sahip olabileceklerini beklemiyordu ancak onlarla etkileşime girdikçe ne kadar çalışkan ve başarılı olduklarını gördüler." diye konuştu.
"Gençleri aktif hale getirerek üretken bireylere dönüştürmek önemli"
Psikiyatri uzmanı Süleyman Said de kafe fikrinin, down sendromlu gençler için insani, faydalı ve üretken bir girişim olduğunun altını çizdi.
Said, "Bu proje, gençleri topluma yeniden entegre ederken onlara yönelik bazı olumsuz bakış açılarını da değiştiriyor. Fiziksel ve zihinsel kapasitelerine uygun şekilde üretken olabilirler ve topluma katkı sağlayabilirler." ifadelerini kullandı.
İnsanların bakış açılarının farklı olabileceğini belirten Said, "Ancak hem uzmanlık alanım hem de müşteri olarak gözlemlerim doğrultusunda, genel algının daha olumlu yönde değiştiğini düşünüyorum." dedi.
Said, "Gençleri aktif hale getirerek üretken bireylere dönüştürmek, hem insani hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor." diye konuştu.
Down sendromlu gençler hedeflerini anlattı
Down sendromlu 22 yaşındaki Ragıp Muhammed, kafede çalışarak para biriktirmek, ailesine destek olmak ve ileride evlenmek istediğini anlattı.
Muhammed, "Kafede mutluyum, insanlar beni seviyor ve işimi beğeniyorlar. Müşterilere çay, kahve, tatlılar ve börekler servis ediyorum. Kendimi buranın bir parçası gibi hissediyorum." dedi.
Gelecekte büyük bir işletme açarak restoran sahibi olmayı hedeflediğini dile getiren Muhammed, "İnsanların bana 'Sayın Ragıp' diye hitap etmesini istiyorum." diye konuştu.
Kafede 4 yıldır çalışan 21 yaşındaki Yasemin Kasım da müşterilere servis yaptığını belirterek, "Yöneticimiz Hulud Hanım'ı çok seviyorum. Arkadaşlarım bana çay ve kahve yapmayı, tepsi taşımayı öğretti. İşim olduğu için mutluyum ve bize destek olan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Müşterilere servis yaparken her zaman gülümsediğini söyleyen Kasım, "Facebook sayfamdan destek bekliyorum. Defterime günlük tutuyorum. Annem bana nesih yazı stilini öğretiyor. Çizim yapıyorum ve kitap okuyorum." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com