Bursa
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla evlerde hâlâ baş döndürücü sayaç geçirildiğini belirterek, 2020'de iç alışveriş satışlarında 50 bilyon lirayı aştıklarını bildirdi.
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da bulunan Güleç, Kovid-19 salgını dolayısıyla ortaya çıkan dirim seçimi değişikliğini mobilya piyasası adına hissettiklerini söyledi.
Güleç, eski zamanlarda kişilerin hâlâ baş döndürücü dışarıda sayaç geçirdiğini ve yolculuk ettiğini dile getirerek, şöyleki konuştu:
"Evin konforu mobilyayla oluyor. Onun düşüncesince mobilya eğer olmazsa olmaz. İnsanlar pandemi sürecinde mobilyaya hâlâ baş döndürücü ehemmiyet verdi. Mobilyanın ev bütçelerindeki oranı arttı. Dünyanın herhangi ortak durumunda gerçekte mobilya depoları boşaldı.
Çok aceleci halde imalatlar oldu. Dünyada mobilyada değiş ömrü 5-6 yıl. Türkiye'de ise 9-10 yılda mobilya değiştiriliyor. Pandemi zamanında ise mobilya restorasyon tarihi az buçuk hâlâ aşağıya çekildi. Çünkü bu mobilyalar kullanıldı.
Evde kalındıkça mobilyanın eve makul olup bulunmadığı hâlâ dobra görüldü. Konforu mu eksik, modayı mı makul değil, perdeyle aykırı düşünce mi yaşıyor? Bunların bütünü görüldü ve mobilyalar yenilendi."
"Daha ortak tomar üretim olacak ve arttırma yatırımlar gelecektir"
Mobilyanın ailece gezilerek alındığını ve bundan çevre başta mart, april ve mayıstaki sokağa çıkacak kısıtlamalarında başağrısı yaşadıklarını fakat umumi bakımından depoların boşaldığını özetleyen Güleç, şunları kaydetti:
"İç alışveriş satışlarında 2020'de 50 bilyon lirayı aştık. 2021'de misyonumuz bulunan 60 bilyon lira iç alışveriş hacmini baş döndürücü şen halde yakalayacağız. Bununla bu arada hâlâ ortak tomar üretim olacak ve arttırma yatırımlar gelecektir.
Hedeflerimiz ortamında dünyanın eskiden 5 mobilya üreticisi ve ihracatçısı ortada toprak kabul etmek bulunuyor. Onun düşüncesince mobilyacımıza deriz ki 'biz hâlâ ortak tomar envestisman yapıp, tasarıma ehemmiyet verelim.'
Mobilya, dünyanın en baş döndürücü istihdam sağlayıcı ve öbür sektörlere iş sağlayan sektörlerin başlangıcında geliyor. Onun düşüncesince ümranlı devletler mobilya üretimine ehemmiyet veriyor."
"Türkiye'de 36 bin mobilya üreticisi var"
Güleç, mobilya sahasının istihdam ve ihracat dostu bulunduğunu belirterek, "Mobilya sahasının en iri zararlarından bir tanesi eşya dışılıktı. Bunu besleyici sebeplerden bir tanesi de KDV oranlarıydı.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020'nin başlangıcında KDV oranını yüzdelik 18'den yüzdelik 8'e düşürmesi piyasası baş döndürücü müspet etkiledi." niteleyerek konuştu
Türkiye'nin ortak mobilya ülkesi bulunduğunun altını çizen Güleç, "Hemen doğrudan herhangi ortak şehrimizde mobilya üreticisi var. Türkiye'de 36 bin mobilya üreticisi var. Bunun 17 bini aracısız ihracat yapıyor.
Ülkemiz düşüncesince ihracat ulusal ortak görev. dışsatım yapmamız düşüncesince de envestisman yapmamız lazım. Özellikle de istihdam dostu bulunan mobilya sektörünü baş döndürücü hâlâ ortak tomar desteklememiz lazım." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com