Çevre-Hayat

'Sakin şehrin' çiftçileri 'kapari' ile gülecek

Dünyadaki "Sakin Şehirler" listesindeki Erzurum'un Uzundere ilçesinde, soğuk meze olarak da tüketilen "kapari" bitkisi yetiştirilerek ekonomik kazanç elde edilmesi amaçlanıyor .

'Sakin şehrin' çiftçileri 'kapari' ile gülecek
27-09-2016 16:17

Cittaslow İcra Kurulu'nun "Sakin Şehirler" listesindeki Erzurum'un Uzundere ilçesinde, birçok ülkede çok sevilen ve meze olarak tüketilen "kapari" bitkisi yetiştirilerek yöre insanına gelir sağlanması planlanıyor.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkede çok sevilen ancak Türkiye'de yeterince bilinmeyen kapari bitkisinin yörede yaygın olarak doğal ortamda yetiştiğini söyledi.

Meze olarak kullanılan bu ürünü ekonomiye kazandırmak için geçen yıl çalışma başlattıklarını anlatan Özsoy, bu çerçevede belediye olarak "Kapari Bitkisi Eylem Planı" hazırladıklarını bildirdi.

Bu eylem planı doğrultusunda, Uzundere'nin dağlarında bolca bulunan kapari bitkisinin tohumlarının alınarak belirlenen bahçelere ekileceğini belirten Özsoy, "Kapari bitkisinin kökü 15 metre derine gitmekte ve erozyona karşı da müthiş bir tedbir oluşturmaktadır. Bu bitkinin meyveleri şu anda toplanma döneminde. Bunların meyvelerinden salamura konserve de yapılıyor." dedi.

"10'un üzerinde aileye istihdam sağlamayı planlıyoruz"

Özsoy, kaparinin yurt dışında özellikle İspanya ve Brezilya gibi ülkelerde çok beğenildiğini dile getirerek, bitkinin Türkiye'de de çok ciddi bir tüketici kitlesi bulunduğunu anlattı.

Bu ürünü ekonomiye kazandırarak hem erozyona karşı önlem alacaklarını hem de istihdam sağlayacaklarını vurgulayan Özsoy, şöyle devam etti:

"Kapari bitkisini ilçenin her biri birer dönüm olan 6 ayrı noktasındaki bahçelere dikerek erozyonla da mücadele etmeyi planlıyoruz. Bu bitkiden iki fayda elde etmeyi düşünüyoruz. İnsanlarımızın doğal ve organik ürünler yiyerek daha sağlıklı olmalarını sağlamak için böyle bir çalışma içine girmiş bulunmaktayız. Ayrıca kapari bitkisi yetiştiriciliğinin yöre insanımıza da önemli katkıları olacak. Biz bu kapari yetiştiriciliği ile 10'un üzerinde aileye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Kaparinin salamurası yapılarak pazarlanmasıyla ailelerimiz ekonomik girdi elde edecek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER