Çevre-Hayat

Sakallı yarasalar koruma altına alınıyor

Türkiye'de Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan ve popülasyonu yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan sakallı yarasaların koruma altına alınması için çalışma başlatıldı. - Anadolu Ajansı

Sakallı yarasalar koruma altına alınıyor
17-10-2016 15:57

RİZE - Muhittin Sandıkçı

Türkiye'de Kaçkar Dağları Milli Parkı Fırtına Vadisi'nde bulunan ve popülasyonu yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan sakallı yarasaların koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

Dünyada 1967 yılında keşfedilen, Türkiye'de 2000'li yıllarda Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde görüntülenen ve Yozgat'ta Çeşka Kalesi bölgesinde izine rastlanan sakallı yarasanın çeşitli nedenlerle Türkiye'de popülasyonunun tehlike altına girmesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğünü harekete geçirdi.

Orman Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü Kaçkar Dağları Milli Parklar Müdürlüğünce Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş tarafından "Sakallı Yarasanın Yaşam Alanları ve Popülasyonu Raporu"nun hazırlanması amacıyla çalışma başlatıldı.

Proje kapsamında, sakallı yarasaların yaşam alanları tespit edilecek, olumsuz etkilendiği durumlar belirlenerek çalışma planı hazırlanacak.

Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan çalışmalarda Fırtına Vadisi'nde Meydan ve Çat köylerinde, son yapılan çalışmalar ile Zilkale bölgesinde de sakallı yarasanın tespit edildiğini, Yozgat'ta ise 2000'li yıllarda izine rastladıktan sonra türün tespit edilemediğini ve bunun göçe bağlı bir iz olabileceğini de değerlendirdiklerini söyledi.

"Sakallı yarasalar çok hassas"

Sakallı yarasanın dünyada Ortadoğu, Avrupa ve Kafkasya'nın yanı sıra Türkiye'de görüldüğünü vurgulayan Karataş, "Sakallı yarasalar çok hassas ve insan elinin değdiği yerde çok çabuk etkileniyor. Çat vadisinde daha önce tespit ettiğimiz bazı alanlarda çatılar değiştikten sonra, ahşap binalara köpük sıkıldıktan sonra aynı yapılarda bir daha yerleşmediklerini tespit ettik. İnsanın dokunduğu alanda bir daha yaşamıyor." dedi.

11 yıl aradan sonra ilk

Karataş, Türkiye'de en son 2005 yılında tespit edilen sakallı yarasanın varlığına dair bulguya 11 yıl boyunca rastlanmamasının ardından Rize genelinde "Tür Eylem Planı" kapsamında Doktor Şafak Bulut ve Biyolog Murat Doğan’dan oluşan ekiple yeniden çalışma başlattıklarını kaydetti.

Sürdürülen çalışmalarda daha önceden kaydı bulunan Çat ve Zilkale köyleri dışında İkizdere yakınlarında yapılan ses analizi çalışmasında sakallı yarasa tespit edildiğine dikkat çeken Karataş, proje kapsamında elde edilen bulgularla 11 yıl sonra Türkiye'de yeniden sakallı yarasa tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER