Sağlık

Sağlık çalışanları bayramda da yoğun mesai yaptı

Koronavirüs salgınında ön safta yer alan sağlık çalışanları, kısıtlamanın sürdürüldüğü Ramazan Bayramı'nda hastaların tedavisi için nöbet tuttu.

Sağlık çalışanları bayramda da yoğun mesai yaptı
25-05-2020 15:29

ANKARA(AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ön safta yer alan saÄŸlık çalışanları, kısıtlamanın sürdüÄŸü Ramazan Bayramı'nda da hastaların tedavisi için görev yaptı.

Anadolu Ajansı (AA), pandemi hastanesine dönüÅŸtürülen SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dışkapı Yıldırım Beyazıt EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde, saÄŸlık çalışanlarının yoÄŸun bayram mesaisine tanıklık etti.

Hastane BaÅŸhekim Yardımcısı Atilla OÄŸuz Boyalı, salgının baÅŸladığı günden itibaren tüm saÄŸlık çalışanlarıyla özverili bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bu süreçte görev alan saÄŸlık çalışanlarının hastaneye en yakın misafirhane ve yurtlarda kaldığını söyledi.

Hastanenin tüm servislerinin koronavirüs hastaları için hazırlandığını anlatan Boyalı, ÅŸunları kaydetti:

"Acil durumu olmayan ameliyatlar ve tedavi ÅŸekilleri ertelendi. Bu sayede, hastalarımızın tedavilerine baÅŸarılı bir ÅŸekilde yürütüldü. Åžehir Hastanesine taşınan çocuk hastanesinin iki servisini de Kovid hastaları için ayırdık. Hastaların tedavilerine baÅŸarılı bir ÅŸekilde yardımcı olduk. SaÄŸlık çalışanlarımız özveriyle çalıştılar. Hiç ayrılmadan iÅŸlerini tam hakkıyla yaptılar. Bayramda da arkadaÅŸlarımızın hepsi canla baÅŸla mücadele ediyor."

"Vuhan'daki Türk vatandaÅŸlarının tahliyesinde de yer aldı"

Çin'in Vuhan kentindeki Türk vatandaÅŸlarının tahliyesinde yer alan Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Sorumlusu ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ä°rfan Åžencan, koronavirüs hastalarının tedavisinde görev alıyor.

Koronavirüsle mücadele baÅŸarılı bir süreç yönetildiÄŸini vurgulayan Åžencan, "Ä°lk baÅŸta virüsün giriÅŸinin mümkün olduÄŸunca geciktirilmesi hedeflendi. O açıdan geç baÅŸlamış olması iyi bir avantaj. BaÅŸladıktan sonra da diÄŸer acil olmayan hastalar ertelendi, dolayısıyla bir kapasite sorunu olmadı. Türkiye, herhalde dünyanın en çok yatak kapasitesi olan ülkelerinden birisi. Ä°laç temininde bir tereddüt olmadı." ifadelerini kullandı.

Hastaneye 2 gündür yeni Kovid-19 hastasının gelmediÄŸini ve baÅŸvuraların da azaldığını dile getiren Åžencan, vatandaÅŸlara dikkatli olmaları ve rehavete kapılmamaları uyarısında bulundu.

Meslek hayatı boyunca hem hekim hem de idareci olarak birçok kriz yönetiminde bulunduÄŸunu anlatan Åžencan, koronavirüs pandemisiyle mücadelenin ise farklı deneyim olduÄŸunu söyledi.

"Hekimlerin dörtte biri bayramda her zaman nöbetçidir"

Prof. Dr. Åžencan, koronavirüsün hastalar üzerindeki psikolojik etkisini ise ÅŸöyle aktardı:

"Ä°zole edilen hastalarda depresyon, kızgınlık ve öfke belirtileri olabiliyor. Bu izole olan karantinada olan herkes için geçerli. Bunun da tek çözümü iyi bir bilgilendirme. Bu süreçte hem basın yolu ile bilgilendirmek olsun hem bizim hastalarımızı bilgilendirmemiz hastaların üzerinde olumlu etkilere sebep oluyor. Hastalar yakınları ile görüÅŸemiyor ancak telefonla görüÅŸebiliyor. Bu süreçte personelimizden birçok kiÅŸi evine aylarca gitmedi. Yurtlarda kaldılar. Bir kısmının küçük çocukları vardı. Sürecin başında birtakım endiÅŸeler vardı. Ancak tedbir alınca, korkmaya gerek yok."

Åžencan, saÄŸlık çalışanlarının büyük bir bölümünün genellikle bayramda nöbette olduÄŸuna iÅŸaret ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Hekimlik yönü ile bayramda çalışıyor olmak çok fark etmiyor. Zaten hekimlerin dörtte biri bayramda her zaman nöbetçidir. Onun için 24 saat çalışan sistemlerde 4'te biri, 5'te biri her zaman nöbetçidir. Nispeten biz alışığız ama öbür yönüyle ailelerimizi, büyüklerimizi ziyaret edemedik. Anadolu'da Türkiye'nin bir çok yerinde vardır, bayramlar öncesi kabirleri ziyaret vardı, onu yapamadık. Bayram namazı kılamadık. Mesafe kuralı nedeni ile hiçbirisini yapamadık. Ä°nÅŸallah sonraki bayramlarda. Bu vesileyle de tüm saÄŸlık çalışanlarının Kovid-19 sürecinde aktif görev alan arkadaÅŸlarımızın, bu alanda emeÄŸi, bilgisi ve tecrübesi ile katkıda bulunan arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ederim."

"Bayramı buruk yaşıyoruz"

Kovid yoÄŸun bakımında görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Ä°brahim Dural, test sonuçlarına göre hastaların Kovid yoÄŸun bakıma alındığını, negatif olması durumunda ise hastaların diÄŸer servislere sevk edildiÄŸini bildirdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Dural, koronavirüsle mücadele sürecinin korku ve kaygı ile baÅŸladığına dikkati çekerek "SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸünün yayımladığı hasta ve yakınları ile diÄŸer uygulamalarla ilgili rehberler son derece açık ve kolay. Bunları uyguladığımızda bir sıkıntımız olmadı. SaÄŸlık Bakanlığının tedavi yöntemlerinin de baÅŸarılı olduÄŸunu gözlemekteyiz. VatandaÅŸların da uyarıları dikkate alması özellikle Ankara için hastalığın yayılmasının önüne geçti. Tahmin ediyorum, Haziran sonunda hastanemiz pandemi hastanesi olmaktan çıkacak. Normal, rutin saÄŸlık hizmetlerine devam edecek. Belirli oranda bu hastalığı göreceÄŸiz ama yönetimsel olarak bu planlamanın yapıldığını biliyoruz." diye konuÅŸtu.

Dural, salgın sürecinde birlikte Bakanlık tarafından yapılan tüm uyarıları dikkate aldıklarını aktararak, "O rehberlerde ne yayımlandıysa onları uygulamaya gayret ettik. BaÅŸlangıçta yaÅŸadığımız kaygıyı, kısa dönemde atlattık. Ondan sonra rutinimize devam ettik. Hijyen, sosyal mesafe buna dikkat ettik. SokaÄŸa çıkma kısıtlamasına mümkün olduÄŸu kadar riayet ettik. Bundan sonra da daha tedbirli, dikkatli olacağız. Kaygının nedeni de Ä°talya'dan gelen görüntülerdi. YaÅŸadığımız ve gördüÄŸümüz bu deÄŸil." dedi.

YoÄŸun bakım servisinde uyarılara büyük oranda dikkat edildiÄŸinin altını çizen Dural, bu sayede çalışanlar arasında Kovid vakasına rastlanmadığını söyledi. Dural, bayramla ilgili düÅŸüncelerini ise ÅŸöyle anlattı:

"Bayramı buruk yaşıyoruz. Annem ve babam ikisi de ileri yaÅŸ hastası. Kendilerini ziyaret edemedim, göremedim. Kovid baÅŸlangıcından itibaren kendilerini ziyaret edemiyorum. Bayramda mutlu eden kısmı ise bu iÅŸin üzerinden geliniyor. Yaptığımız iÅŸ doktorluk ve bayramda da devam etmekte. Bugün nöbetçiyim yarın baÅŸka bir arkadaşım olacak. Bu bir nöbettir. Vazife kime düÅŸerse o vazifeyi yapacaktır. Pandemi, Türkiye ve dünya için bütün kuralların deÄŸiÅŸtiÄŸi bir olay. Bundan sonra dünya daha farklı olacak. Hastaların yolunu gözleyen hasta yakınlarına da sabırlar dilerim."

"En büyük korkum, aileme bulaÅŸtırır mıyım"

Ä°ki çocuk annesi yoÄŸun bakım hemÅŸiresi Hale Özdek de bayramı çocuklarından ayrı hastaların başında geçiriyor. EÅŸinin de bir saÄŸlık çalışanı olduÄŸunu ifade eden Özdek, "Bayramı çocuklarımdan ayrı geçiriyorum. Çocuklarım memlekette. Üzgün, buruk... ama alıştık, yeter ki ÅŸu süreç geçsin. Ä°nsanlarımız düzelsin, iyileÅŸsin. BaÅŸka hiçbir ÅŸey istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir aydır çocuklarını göremediÄŸini anlatan Özdek, en büyük korkusunun çoçuklarına hastalığını bulaÅŸtırmak olduÄŸunu dile getirdi. Özdek, "Gitsem aileme bulaÅŸtırır mıyım? onun korkusu var ama yarın gideceÄŸim, çok özledim." dedi.

Hastanenin acil servisinde görevli acil tıp uzmanı Müge Sönmez de "Bütün saÄŸlık çalışanlarının olmak üzere ailemin bayramlarını kutluyorum. Ä°nÅŸallah çok güzel birbirimizi öperek koklayarak geçirebileceÄŸimiz bayramlarımız olacak. Bu sene biraz sabredeceÄŸiz sonra inÅŸallah her ÅŸey çok güzel olacak. Ä°yi bayramlar diliyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu bayram Kovid-19 engeline takıldık"

Koronavirüse yakalanan ve hastanede tedavi gören Rasim Aydın, bayramı ailesinden uzak geçirmenin hüznünü yaÅŸadığını belirterek duygularını ÅŸu sözlerle özetledi:

"Aile içinde olmak baÅŸka bir ÅŸey... Sonuçta burada da saÄŸlığımız için bulunuyoruz. Hekimlerimiz olsun, hemÅŸirelerimiz olsun, yardımcı personel olsun, ilgileniyorlar bizimle. Ä°htiyaçlarımızı karşılıyorlar. Evde olmayı isterdim ama hocam da evde olmayı isterdi. Bugün, hemÅŸire arkadaÅŸlar da.. Bu bayram maalesef Kovid-19 engeline takıldık, inÅŸallah önümüzdeki bayram daha güzel olur, temennim o."

3 Mayıs'ta rahatsızlığının baÅŸladığını, hastaneye geldiÄŸinde durumunun kötü olduÄŸunun altını çizen Aydın, "KonuÅŸmakta bile zorlanıyordum, oksijen sıkıntım vardı. Gün geçtikçe sıkıntılarımız çözülmeye baÅŸladı, 1 hafta 10 günü geçti. Åžu anda çok ÅŸükür iyiyim ÅŸimdi. Ölüp ölüp dirilme derler ya bir süreç geçti iÅŸte öyle. Åžimdi daha iyi hissediyorum kendimi daha umutluyuz çok ÅŸükür." dedi.

Eşinin de hasta olduğunu ve tedavisinin tamamlandığını anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Üç çocuÄŸum var. EÅŸim taburcu olduktan sonra evde karantinaya aldılar. Çocuklar olunca sıkıntı. Küçük çocuk anneye sarılmak, kucaklaÅŸmak istiyor. Birbirimize yaklaÅŸamıyoruz. Tavsiyem, evde kalın. Hastane ortamında acı çekerek vakit geçirmektense, evde vakit geçirmek daha iyi bence. Herkesin bayramını kutluyorum. Hekimlerimize de çok teÅŸekkür ediyorum. Onlar bizim saÄŸlığımız için can güvenliklerini ortaya koyuyorlar. Onların da ailesi var, çoluÄŸu çocuÄŸu eÅŸi var. Bu süreçte belki onları göremiyorlar. Evde duralım dedik ama nereden kaptık onu da bilemiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER