Sağlık

Sağlık Bakanı Koca'dan "Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü" paylaşımı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de çocukluk çağı kanserleri tedavisinin dünya standartlarında olduğunu ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılabildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca'dan
15-02-2024 21:07
Ankara

Koca, sosyal medya hesabından Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, her yıl dünyada yaklaşık 400 bin, Türkiye'de ise yaklaşık 5 bin çocukta kansere rastlandığına, bunların çoğunluğunu löseminin oluşturduğuna dikkati çekti.

Bakan Koca, "Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi ülkemizde dünya standartlarında ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Tüm kanserler gibi bu kanserlerde de erken teşhis önemlidir." ifadelerini kullandı.

Her yıl dünyada yaklaşık 400.000, ülkemizde ise yaklaşık 5.000 çocukta kansere rastlanmaktadır. ÇoÄŸunluÄŸunu lösemi oluÅŸturuyor. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi ülkemizde dünya standartlarında ve Genel SaÄŸlık Sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Tüm kanserler gibi bu… pic.twitter.com/RnOpK4CHfp

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) February 15, 2024

Koca'nın paylaştığı videoda, Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek'in açıklamalarına da yer verildi.

Özbek, çocukluk çağı kanserlerinin çoğunu, erişkin kanserleri gibi bir anda teşhis etmenin kolay olmadığını, belirtilerinin ise diğer hastalıklarda da görülebileceğini ifade etti.

Karında şişme, kemik ağrısı, görme bozukluğu, bulantı, kusma gibi belirtilerin görüldüğünü belirten Özbek, başlıca tedavilerin kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlem olduğunu aktardı.

Özbek, "Tedaviler ülkemizde en son sistemler ile uygulanmakta. Uç tedavi olarak kemik iliği nakli de ülkemizde oldukça büyük oranda yapılmakta. Tüm kanserler gibi çocukluk çağı kanserlerinde de erken teşhis önemlidir, kanser ilerlemeden önlem alınırsa tedavi daha kolay ve daha büyük başarı sağlayacaktır." bilgilerini verdi.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER